Let’s Do It CNMV !

13
Malurile râului Ialomiţa, pe raza municipiului reşedinţă de judeţ, au fost curăţate sâmbătă de voluntarii Colegiului Naţional “Mihai Viteazul “ din Slobozia.
Cei 200 de liceeni au reuşit să strângă peste 100 de saci cu deşeuri menajere şi speră că exemplul lor va conta, deopotrivă, în rândul celor care preţuiesc natura, dar şi al celor care minimalizează importanţa unui mediu sănătos.
Coordonatorul grupului, profesorul de istorie Emilia Vlad, spune că motivele voluntariatului ţin de conştiinţa fiecăruia, faţă de nivelul societăţii din care facem parte.
Pe lângă efortul unei zile de lucru, voluntarii de la Colegiului Naţional Mihai Viteazul din Slobozia au apreciat ocazia de a relaţiona cu profesorii într-un cadru mai puţin oficial, pe care îl conferă activităţile extraşcolare.
text: Alina Moroianu
foto: Mirela Cristina Urse

13 comentarii

  1. domnul mike observ ca apreciati faptele bugetarilor,personal o cunosc pe emilia vlad care este un cadru didactic si un om extraordinar,dar ce spuneti de faptul ca acestei doamne salariul i-a fost diminuat cu 25%, SI CARE FACE PARTE DINTR-O CATEGORIE SOCIO-PROFESIONALA PLINA DE ,,HANDICAPATI”, SI AICI V-A CITEZ PE DVS.

  2. Singurul element negativ la proiectul acesta este că nu a avut un titlu în limba română. Că doar suntem români şi vorbim limba română.
    Nota 1000 pentru idee şi pentru munca voluntarilor dar pentru titlu dau nota 1.

    Nu ştiu de ce nu au folosit un titlu în română. Să fie vorba de complexul “provincialului”, care doreşte să îşi depăşească condiţia, dar pentru că nu poate realiza acest lucru în mod practic (prin emigrare imediată), încearcă măcar să se transporte “simbolic” în interiorul societăţii în care visează să îşi desfaşoare existenţa importând cuvinte?

    Neologismele (cuvintele adoptate din limbi străine) pot avea un rol util atunci când suplinesc lipsa unor termeni autohtoni, dar în cazul „Letĺs do it“ cred că se putea găsi un slogan în limba română, în plus „Let’s do it“ nu cred că se încadrează la neologisme.
    În plus, cultura mai “slabă” importă (cuvinte, dar şi idei) din cultura mai “puternică” şi chiar nu ştiu cu ce suntem mai prejos decât cultura engleză.

    Haideţi să facem curat şi in limba română nu numai în România!

  3. @ Laurentiu
    proiectul s-a numit “Let`s do it , Romania ! ” pentru ca nu a fost doar pentru tara noastra 🙂 Romania a fost o participanta la proiectul asta care s-a desfasurat si in estul europei , din cate am inteles eu , si au aprticipat mai multe tari 🙂
    nici eu nu sunt de acord cu imprumutul unor expresii si cuvinte din alte limbi ,mai ales ca limba roamna este atat de complexa , dar asta este ceva justificat 🙂

  4. @Andrei

    Da, ai dreptate, proiectu a avut loc în multe ţări din toată lumea.
    DAR! Că există şi un dar, numai la noi, ucrainieni şi indieni s-a chemat “Let’s do it”, în rest au avut denumiri în limba naţională a fiecărei tari.

    De pe site-ul http://www.letsdoitworld.org/:
    Estonia – Teeme Ära
    Latvia – Talkas
    Lithuania – Darom
    Romania – Let’s do it!
    Slovenia – Ocistimo
    Portugal – Limpar Portugal / Plantar Portugal
    India – New Delhi – Let’s do it Delhi / Bangalore – Clean Bengaluru
    Ukraine – Let’s do it! Ukraine
    Brazil – Limpa Brasil / Vamos Fazer Brasil

    În afară de astea, potrivit http://www.talkas.lv/ (situl din Letonia) au mai fost şi:
    Italia – Emergenza Rifiuti
    Costarica – Terra Nostra
    Australia – Clean Up Australia Day

    Aşa că….
    din 12 tari doar două şi jumătate au folosit denumirea de “Let’s do it”.
    Inclusiv australienii, vorbitori de engleza nu au folosit “Let’s do it”.
    Bine, la unele din tari, s-a folotit traducerea în limba lor a numelui oficial al campaniei.

    Cu toate că nu sunt sigur cine a început primul, din câte am văzut pe net australienii au început din 1989 cu “Clean Up Sydney Harbour Day” şi au ajuns să aibă:
    Clean Up Australia Day – Sunday, 6 March 2011
    Business Clean Up Day – Tuesday, 1 March 2011
    Schools Clean Up Day – Friday, 4 March 2011
    Care, după 20 de ani de “Clean Up Day” cred că a ajuns să aibă scop educaţional că, probabil nu prea au mai rămas gunoaie de strâns

    La noi probabil ca nu mai era “cool” dacă se chema:
    “Ziua curăţeniei în România”
    “Ziua curăţeniei generale”
    “Terra noastră”
    “Urgenţă gunoaie”
    “Curăţăm România”
    “Hai să facem curat”
    “Hai s-o facem!” urmat de o completare gen “Ziua curăţeniei în România”
    etc.

    Pe viitor să nu ne mai fie ruşine să folosim limba română pentru că oricât de “cool” ar suna “Le’t do it”, “We did it”, etc. nu au ce să caute în limba noastră pentru că marea majoritate a populaţiei din România nu ştiu ce înseamnă.

    Cine vrea să vorbească engleza e liber să mearga într-o ţară vorbitoare de engleză.

  5. ce penibil.
    de la proiect in sine, pana la comentarii

    oierdeti vremea cu prostii, in loc sa intrebati primaria si societatea de salubritate ce e cu mizeria asta?
    de ce nu se organizeaza mai bine.
    de ce nu sunt pubele la locurile cunoscute de gratare.
    de ce politia nu da amenzi celor care lasa mizerie in urma la astfel de “adunari”?

    de ce, de ce, ….

    eu zic ca e ceva in neregula, voi nu credeti la fel?

    de ce trebuie sa ne obligam elevii sa participe, ca apoi sa avem de ce ne plange, in loc sa intrebam ce se intampla. de ce am ajuns aici.

    va urez “succesuri” fara numar, fara numar,, fara …. , si sper sa se organizeze mai des, si mai eficient.

  6. Pt. Ion

    La crang a fost pana nu de mult (nu stiu acum daca mai e) un tomberon din acela vechi, metalic. Il folosea cineva?

    Si oricum, primaria trebuie sa faca curat in oras, nu prin coclauri.
    Asta e responsabilitatea celor care merg acolo, sa stranga gunoiul intr-o punga si sa arunce la primul cos de gunoi sau pubela.
    De ce trebuie sa aiba lumea pubele la nas?

    Las ca nu a murit nici un elev din curatenie.
    E bine sa va oblige pt. ca se invata ceva util din asta.

    In epoca “de aur” se mergea la practica cu totii, indiferent daca era fiul sefului de la militie, fiul secretarului de partid, fiul primarului, …

    Cata vreme australienii o fac de 20 de ani nu vad o problema in a face curat prin tara. Singurl lucru care m-a “deranjat” este titlul. Ideea chiar mi se pare foarte buna, poate chiar trebuia mai devreme.

  7. Pt. Laurentiu

    Ai dreptate! Masura asta, sau, mai bine zis, initiativa asta, nu are rostul de a rezolva problema gunoiului intr-o localitate, intr-un parc sau aiurea, ci sa ii constientizeze pe toti ca nu este bine sa arunci peste tot ceea ce nu-ti mai trebuie, fara sa iti pese de mediu, de cei din jur, etc. Asta e marele castig!

  8. laurentiu,

    nu accept sa fiu luat peste picior pe banii mei.
    ni se cer impozite peste impozite, insa serviciile care se fac pe banii aia nu le justifica nimeni.

    pentru coclauri exista politie, se poate interzice aprinderea de focuri aiurea si organizarea de gratare in zone cu pericol de incendiu… etc.
    pt cei ce nu foloseau tomberonul de la padure, exista aceeasi politie. nu e greu.

    eu zic sa-i lasam pe australieni cu damblaua lor. aici in romania, nu vorbi de funie in casa spanzuratului.
    poate ca la australieni e voluntariat, insa aici ( mai ales chestia cu elevii ), iti spoun sigur ca nu e voluntariat. intr-un mod sau altul au fost constransi sa vina.

    si de ce sa ma duc eu sa-i strang aluia de si-a demolat casa si/sau si-a facut alta, si a dus mizeria cu camionu’ la marginea orasului, sau mai stiu eu pe ce coclauri, cand politia il lasa in pace?

  9. ion ,

    eu sunt unul dintre elevii din poze si am participat din proprie initiativa la actiune … nu am fost constransi de nimeni…am format singuri o echipa de 10 si ne`am impartit pe sectoare… si pot sa iti mai dau exemplu de inca 5 astfel de echipe…probabil foarte putini au fost constransi..si nu de profesori :-?? poate ca au vrut pur si simplu sa “se puna bine” :-?? stii ce inseamna “voluntariat” ?
    si..cum zicea si laurentiu…nu a murit nimeni de la curatenie …

  10. fi-mea, eleva la cnmv, nu a vrut sa se duca la curatenie, si nu s/a dus, desi ar fi avut tot interesul sa se puna bine cu profu de fizica…. a fost alegerea elevilor. ba chiar nu i-a incurajat nimeni sa se inscrie in campanie.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.