Cu râşniţa pe calea ferată

0

14070051

Navetiştii de pe ruta feroviară Slobozia –Urziceni trăiesc zilnic experienţa unei călătorii … în timp! 
Din primăvara acestui an, regionala Ploieşti a introdus pe traseu un MOTOR cu două vagoane, fabricat în 1936. Dincolo de estetica frumoasă, în comparaţie cu trenurile comuniste, motorul are trei mari dezavantaje: face un zgomot infernal, te zdruncină din toate mădularele şi se transformă în saună! La sugestia ascultătorilor Radio CAMPUS,  am urcat în trenul botezat ,,râşniţa“ şi am călătorit până la Perieţi. Cum a fost:
audio AUTOMOTOR MALAXA
Aventura s-a prefigurat încă de la casa de bilete, a continuat cu traversarea peronului foarte înalt şi a culminat cu parcurgerea celor 9 Km pentru care am plătit 3,5 lei. Călătorii se miră şi se bucură de compania unor jurnalişti, mai puţin personalul CFR care tresare şi recită poezia standard a funcţionarului care are ceva de ascuns: nu aveţi voie să faceţi poze sau să filmaţi!
Dacă pe peron ne-am putut înţelege, odată urcaţi în automotor orice discuţie a devenit un dialog al surzilor.
În spaţiul aglomerat şi năduşit al vagonului cu mare rezonanţă sonoră, o mamă îşi leagănă copilul în braţe, o fetiţă se joacă pe telefon şi vorbeşte cu bunica ei, nerăbdătoare să ajungă acasă după un concediu în staţiune la Amara, iar dintre navetişti, nea Nicu este fericit că într-o săptămână iese la pensie şi scapă de calvarul navetei cu motorul. Ca orice român învăţat cu greul, el apreciază existenţa acestui mijloc de transport, care ar fi putut fi suspendat, cum s-a întâmplat cu trenurile de pe ruta Slobozia-Ţăndărei.
14070041Aventura reporterului s-a încheiat pe peronul haltei Perieţi, devastată şi ea de timp şi de oameni.
Şi pentru ca ridicolul situaţiei să fie complet, facem public răspunsul Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor, regiunea Sud Muntenia Ploieşti, unde călătorii s-au plâns de condiţiile de transport: ,,CFR Călători a depus documentaţia prin care se atestă că respectivele automotoare îndeplinesc cerinţele specifice necesare pentru funcţionarea în siguranţă pe reţeaua relevantă în conformitate cu Directiva 2004/49/CE şi cu legislaţia naţională aplicabilă.“ Totuşi, s-au dispus măsuri de remediere a condiţiilor de transport persoane, creşterea gradului de confort prin diminuarea nivelului de zgomot, zdruncinături, vibraţii. Pe aceeaşi ţidulă, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului garantează că supraveghează permanent piaţa şi se asigură de respectarea drepturilor fundamentale ale consumatorilor. Curat, murdar, coane Fănică!
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.