Slobozia, 29 august 1944 – reper istoric în desfăşurarea celui de-al doilea război mondial

0

_PMC3706

În urmă cu 70 de ani, România a întors armele împotriva Germaniei naziste şi s-a alăturat Coaliţiei Naţiunilor Unite, o alegere importantă în opinia istoricilor care apreciază că astfel s-a evitat transformarea ţării într-un câmp de luptă, s-au salvat numeroase vieţi omeneşti şi s-a contribuit la scurtarea celui de-al doilea război mondial.
Momentul a fost evocat astăzi în cadrul ceremonialului religios şi militar în Cimitirul Internaţional al Eroilor, din municipiul reşedinţă de judeţ. Directorul Colegiului Naţional Mihai Viteazul, Vitalie BUZU, a precizat audienţei că românii credeau că astfel se vor reface vechile alianţe, nici gând că va urma comunizarea ţării:
audio Vitalie BUZU1
Din mărturiile existente, Vitalie Buzu a menţionat-o pe cea a consilierului Guvernatorului, Adrian Vasilescu, atunci copilul administratorului spitalului din Slobozia. Printre cei care au murit în rezistenţă se numără Constantin Vasile, căzut în luptele de la Mănăstire. Au urmat confruntările de la podul rutier, unde a pierit şi comandantul trupei româneşti, Marcu Ionel, iar ofensiva germanilor a continuat în zona pădurii BUCU, unde au fost până la urmă dezarmaţi şi luaţi prizonieri. Pasajul lipseşte din cărţile noastre de istorie şi este relatat distorsionat în cele ruseşti:
audio Vitalie BUZU 2
Lagărul de la Slobozia a fost pe amplasamentul actualei Unităţi Militare şi a funcţionat pe toată perioada celui de-al doilea război mondial, unde au fost aduşi, după caz, prizonieri ruşi, americani, francezi, algerieni, indieni şi germani.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.