Apă amestecată pentru consumatorii din Slobozia, Amara, Scânteia, Cosâmbeşti şi Ciulniţa

5

URBAN Slobozia va livra începând de astăzi apă din sursa subterană după ce ea va fi tratată în vederea potabilizării. Societatea de distribuţie a apei în municipiul Slobozia, oraşul şi staţiunea Amara, dar şi în comunele Scânteia, Cosâmbeşti şi Ciulniţa, susţine că a au fost finalizate procedurile de evaluare şi autorizare sanitară a frontului de captare, tratare şi distribuţie a apei din subteran al municipiului, fără a da însă date concrete despre buletinele de analiză.

În mod curios având în vedere că instalaţiile de automatizare a captării apei din puţurile forate lângă combinatul chimic Amonil au fost prezentate şi plătite ca echipamente de ultimă generaţie, reprezentanţii URBAN spun că în funcţie de consumurile realizate de beneficiari va exista o perioadă de tranziţie în care în reţeaua de distribuţie va exista atât apă din sursa de suprafaţă, apă din Dunăre, cât şi din sursa subterană. „Parametrii apei furnizate vor fi monitorizaţi atât la ieşirea din staţia de tratare cât şi în punctele reţelei de distribuţie conform programului de monitorizare stabilit cu respectarea reglementărilor în vigoare.”, se mai spune în comunicatul URBAN.

Preţul apei va scădea

Pornirea sursei subterane de apă din sistemul plătit cu banii împrumutaţi de bugetul local ar trebui să producă o diminuare a tarifului practicat de URBAN Slobozia pentru furnizarea apei. Conform previziunilor municipalităţii, costul de extracţie al apei ar urma să fie de cuprins între 0,4 şi 0,5 lei, funcţie de volumul de apă distribuit consumatorilor din Slobozia, Amara, Scânteia şi Ciulniţa, cu circa 40% mai mic decât preţul de achiziţie al apei brute de la Amonil Slobozia, 0,76 lei, fără TVA, pentru fiecare metru cub de apă.

„Nu am făcut un calcul exact al noului preţ al apei dar este evident că el va fi mai mic decât cel actual pentru că există diferenţe între preţul apei achiziţionate acum de URBAN şi costul apei extrase din subteran.”, a promis Gabi Ionaşcu. Primarul Sloboziei a anunţat că de la 1 iulie în reţeaua de distribuţie a apei va curge doar apă din sursă subterană, apă pentru care a obţinut, după mai bine de un an de repetate prelevări de probe de la puţurile forate, avizul necesar şi obligatoriu emis de Direcţia de Sănătate Publică. Ionaşcu recunoaşte că apa de la puţuri nu întruneşte condiţiile de potabilitate dar că apa devine bună de băut după ce este tratată de URBAN Slobozia.

Petronel Tudor

5 comentarii

  1. Fiind o problema de maxima importanta, ar fi trebuit sa vedem un facsimil cu actul care atesta calitatea apei. Sa ne incredem in vorbe? Sa acceptam experiente pe noi? Eu il cred in stare pe Ionascu…

  2. potabilitate nu inseamna doar analize chimice sau microbiologice. din pacate pentru a fi potabila apa trebuie sa corespunda si organoleptic (gust, miros, culoare). nu trebuie sa fim specialisti sa ne dam seama ca la aceste caracteristici apa din reteaua orasului pica examenul potabilitatii

  3. potabilitatea apei inseamna multe…daca unii beau o anumita apa si ii doare burta nu inseamna ca e apa de proasta calitate, dar daca o bei si te simti bine atunci cand o bei, si mai pui si analizele bune eu zic ca e potabila…daca ai uitat cum era inainte du-te la calarasi si bea o gura din apa aia calda si apoi mai vorbim…dar numai dupa ce incerci asta da sanziana? te astept

  4. si daca bei alcool sau fumezi ne simtim bine(unii dintre noi) si toate aceste produse au aviz de comercializare.diferenta este ca la aceste produse suntem informati cu privire la riscurile de sanatate pe cand la apa nu.

  5. CAt tupeu incape in incapabilul asta care ne-a condamnat ani de zile la carat apa cu bidoanele??Mars ma unde a intarcat mutu iapa

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.