În prima zi de februarie, oficialii Consiliului Județean Ialomița au organizat o conferință de presă în cadrul căreia a fost prezentat proiectul de modernizare a rețelei școlare din județ.
Demersul, finanțat din fondurile alocate în cadrul PNRR, are ca obiectiv dotarea a 65 de școli din Ialomița și a 37 de unități conexe acestora cu mobilier modern, materiale didactice și echipamente digitale ultramoderne.
Patru sunt obiectivele specifice urmărite în cadrul proiectului de la care se așteaptă să schimbe complet modul de desfășurare a procesului educațional în unitățile de învățământ vizate de cererea de finanțare depusă de Consiliul Județean Ialomița.
Se urmărește asigurarea dotărilor necesare pentru îndeplinirea standardelor de calitate în sălile de clasă și în laboratoarele/atelierele școlare, inclusiv dotarea cu echipamente educaționale specializate pentru elevii defavorizați și elevii cu cerințe educaționale speciale și sprijinirea transformării digitale a școlilor care aparțin rețelei de învățământ profesional si tehnic.
În același timp, se dorește a fi promovată și facilitată învățarea online, prin investiții în infrastructuri digitale pentru predare și instrumente digitale de predare dar și ceea ce responsabilii de implementarea proiectului numesc ,,asigurarea echipării atelierelor de practică din unitățile de învățământ profesional și tehnic din județ”.
Practic, de beneficiile pe care le presupune implementarea proiectului pentru care s-au semnat joi contractele de execuție, ar urma să beneficieze 21.298 de tineri, dintre care 6987 sunt înscriși în învățământul primar, 6036 în ciclul gimnazial, 3851 sunt preșcolari, 3394 frecventează cursurile liceelor ialomițene, 954 sunt înscriși la cursurile de la nivel profesional și 16 la cursurile postliceale.
Până la finalul anului, este de așteptat ca 752 de săli de clasă să fie dotate cu mobilier specific, 738 cu echipamente digitale și să fie echipate 39 de laboratoare de informatică (UIP), 9 laboratoare de informatică pentru preșcolari și alte 8 laboratoare de informatică (UIP) din rețeaua de învățământ profesional și tehnic.
Proiectul mai presupune și dotarea cu mobilier specific a 42 de laboratoare de științe și cu echipament digital a 44 de laboratoare de științe.
87 cabinete școlare, cabinete de asistență pedagogică și săli de sport vor fi dotate cu mobilier specific și materiale didactice specifice, inclusiv echipamente digitale.
Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița, a remarcat faptul că finanțarea din PNRR a modernizării unităților de învățământ din Ialomița este una consistentă: ,,Sunt lucruri care se întâmplă și sunt lucruri care se întâmplă bine pentru sistemul educațional din România și, bineînțeles, pentru cel din Ialomița. Ialomița are o finanțare consistentă, dacă nu mă înșeală memoria, printre cele mai mari depuse pe o structură asociativă în jurul Consiliului Județean. Valoarea totală a proiectului este undeva în jurul a 57 de milioane de lei cu TVA, pe tot ce înseamnă PNRR”, a punctat șeful administrației județene.
La rândul său, Alexandru Potor, administratorul public al județului, a ținut să precizeze că infuzia de bani în sistemul de învățământ din județe este de așteptat să se reflecte direct în creșterea calității procesului educațional: ,,Va fi un beneficiu în primul rând pentru elevi dar și pentru profesori și pentru personalul auxiliar. Aș remarca o chestiune pe care o consider importantă: o unitate administrativă așa cum este Consiliul Județean Ialomița, are niște responsabilități care înseamnă a pune toate competențele și eforturile într-un singur loc. De aceea avem 65 de școli care au intrat în acest proiect. Și practic, în loc să avem multiplicată toată această procedură de depunere și licitații cu 65 de potențiali beneficiari, avem un singur beneficiar. În felul acesta se reduce birocrația și avem și eficiență. Cred că acesta este rolul Consiliului Județean”, a conchis Alexandru Potor.
Proiectul de modernizare a școlilor din Ialomița are două componente: achiziția de echipamente digitale – 22.895.026,68 de lei fără TVA, respectiv achiziția de mobilier și materiale didactice – 23.988.148,05 lei fără TVA.