Derularea Programului pentru școli al României (Lapte, Corn și Măr) în instituțiile de învățământ din județul Ialomița

0

Consiliul Județean Ialomița este responsabil pentru implementarea Programului pentru şcoli în perioada 2017-2023 și a acordat o deosebită atenție derulării tuturor procedurilor pentru îndeplinirea la timp și în parametrii legali a programului.
În contextul epidemiologic generat de pandemia COVID 19 şi al măsurilor dispuse de autorităţile statului pentru prevenirea şi combaterea acestei epidemii prin suspendarea cursurilor școlare, Consiliul Județean Ialomița a iniţiat încă din luna septembrie 2020 numeroase demersuri referitoare la aprobarea modalității de redistribuire a stocurilor de produse nedistribuite elevilor.
La mai bine de cinci luni de la debutul sesizărilor către Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Instituția Prefectului-Județul Ialomița, cu reveniri succesive, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a comunicat că a iniţiat un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 640/2017.
Proiectul sus-menţionat cuprinde prevederi referitoare la modalitatea de desfăşurare a Programului pentru şcoli în actualele condiţii epidemiologice, ţinând cont de scenariile de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unităţile de învăţământ preuniversitar, și redistribuirea produselor aflate în stocurile furnizorilor, către organizaţii umanitare, unităţi sanitare, de asistenţă socială, de îngrijire, unități de asistenţă medico-socială sau în favoarea beneficiarilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, dar până în prezent actul normativ nu a fost adoptat.
Furnizorii de produse au solicitat îndrumări pentru redistribuirea stocurilor existente ca urmare a suspendării cursurilor școlare din data de 9 noiembrie 2020 însă, în lipsa legislației necesare, cererile acestora nu au putut fi onorate generând pierderi ca urmare a expirării perioadei de valabilitate a produselor.
Începând cu data de 8 februarie 2021 elevii vor reveni în clase și, potrivit regulilor în vigoare, se va relua furnizarea produselor (lapte, corn, măr).
Deciziile referitoare la modalitatea de frecventare a școlilor ținând cont de evoluția situației epidemiologice au avut efecte negative asupra derulării contractelor de furnizare încheiate, deoarece aspectele referitoare la acest subiect nu au fost reglementate și pot genera dificultăți în derularea procesului pentru viitor.
“Exprimăm îngrijorarea față de această situație și solicităm autorităților competente să urgenteze procesul legiferării în acest domeniu astfel încât autoritatea județeană să poată derula în bune condiții acest program în favoarea tuturor elevilor ialomițeni”!
PREȘEDINTE,
MARIAN PAVEL

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.