La Alexeni va fi operațional primul aeroport privat din România

0

Contractul dintre Consiliul Județean Ialomița și asocierea de firme constituită din Avant Airports în calitate de lider de asociere și ucrainenii de la Automagistral Pivden a fost semnat luni, 18 martie.
Obiectul contractului îl reprezintă construirea, pe locația fostului aerodrom militar de la Alexeni, a unui complex ce include, pe lângă cele două terminale ale aeroportului, și o clădire ce va găzdui Academia Europeană de Aviație dar și infrastructura necesară conexiunilor viitorului aeroport cu căile de transport rutier și feroviar din zonă. Din viitorul complex al aeroportului ar urma să facă parte și un hotel ultramodern și un birou vamal.
Investiția totală se ridică la aproximativ 400 de milioane de euro, și presupune construirea unui terminal pentru pasageri cu o suprafață de 30.000 de metri pătrați și a unuia cargo cu suprafața de 20.000 de metri pătrați.
Conform oficialilor consorțiului care a câștigat cea mai recentă dintre licitațiile publice organizate de Consiliul Județean Ialomița în vederea valorificării potențialului de care dispune obiectivul, fluxul de pasageri ar urma să atingă 6,5 milioane de persoane anual iar cel de marfă este așteptat să crească, progresiv, la peste 100.000 de tone anual.
Alți 30.000 de metri pătrați urmează să fie alocați unui spațiu special amenajat în vederea întreținerii și reparației aeronavelor.
Totodată, în imediata vecinătate a viitorului aeroport se va construi și un parc fotovoltaic cu o putere instalată de 40 MW, care va transforma aeroportul din Bărăganul ialomițean în primul astfel de obiectiv de investiții complet independent energetic la nivel mondial. Investiția ar urma să fie dublată de cea într-un sistem eficient de management al deșeurilor, la rândul său parte din angajamentul Avant Airports în ceea ce privește protecția mediului.
Oficialii asocierii care a câștigat proiectul de dezvoltare a viitorului aeroport au subliniat și faptul că acesta nu va fi doar un punct de tranzit ci o veritabilă poartă de acces a Bărăganului către restul lumii. Cu atât mai mult cu cât beneficiază de o poziționare strategică în perspectiva preluării, fie și parțiale, a traficului de pasageri de pe Aeroportul București-Otopeni.
Pentru Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița, importanța investiției este dată, conform celor declarate în cadrul ceremoniei de semnare a contractului de concesiune, de procesul de dezvoltare a zonei din jurul aeroportului, odată cu evoluția infrastructurii. Și, în conexiune cu celelalte investiții de amploare – în curs sau viitoare – șeful administrației județene se declară convins că operaționalizarea aeroportului va impulsiona dezvoltarea județului în ansamblul său.
Valoarea redevenței pe care o va încasa Consiliului Județean pe perioada derulării contractului este de 1.990.400 lei/an.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.