Muzeul Județean Ialomița – expoziție în foaierul Sălii Europa a Consiliului Județean Ialomița cu prilejul recepției oficiale ocazionate de Ziua Națională a României

0

„Marea Unire din 1918 a fost și va rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești”, spunea academicianul Florin Constantiniu, iar cuvintele sale răzbat peste timp ca un laitmotiv perpetuu a ceea ce înseamnă unitatea de neam între Carpați, Tisa, Dunăre și Marea Neagră!
Actul istoric de la 1 Decembrie 1918 a fost marcat în această seară, la Sala Europa a Consiliului Județean Ialomița, prin tradiționala recepție oficială dedicată celei mai importante zile din istoria acestei nații.
Ca de fiecare dată, Muzeul Județean Ialomița a fost parte integrantă a manifestării, printr-o expoziție realizată în parteneriat cu Muzeul Național Bran. Obiectele din această expoziție provin din colecțiile celor două instituții de cultură. Acestea reprezintă mărturii elocvente ale unei epoci care a marcat profund devenirea istorică a poporului român, precum și elemente de tradiție populară care ne-au guvernat peste timp devenirea spirituală, ca element fundamental al păstrării unității, indiferent de granițele efemere care ne-au despărțit.
Obiectele expuse în această expoziție valorifică zece obloane, provenite de la Castelul Bran, obloane cu două canate, pictate cu stemele provinciilor românești: Țara Românească, Moldova, Basarabia, Transilvania, Dobrogea, Oltenia și Banatul, cu stema României Mari și cu stemele particulare ale reginei Maria a României și principesei Ileana a României, fiica preferată a suveranei. De asemenea, tot din colecția Muzeului Național Bran, au fost expuse nouă panouri realizate după imagini de epocă ale cărților poștale ilustrate care o înfățișează pe regina Maria a României alături de familia sa, purtând costumul popular românesc sau ținute oficiale, uneori cu prilejul unor evenimente istorice, cum ar fi Încoronarea de la Alba Iulia (15 octombrie 1922).
Din bogata și valoroasa colecție a Muzeului Județean Ialomița, provin cele trei costume populare (din Oltenia, Ardeal și Ialomița), ca semn al unei identități cultural-istorice cu profunde semnificații spirituale. Tot din colecțiile Muzeului Județean Ialomița, provine și bustul Regelui Carol I, realizat din bronz de sculptorul Frederic Storck în anul 1915.
Evenimentul organizat de Consiliul Județean Ialomița, într-o atmosferă de solemnitate, a debutat cu intonare Imnului de Stat de către Corala „Sf. Mare Mucenic Mina” a Protopopiatului Slobozia (dirijor: prof. Virgil Iaru), după care a luat cuvântul președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, care a vorbit despre însemnătatea momentului pentru istoria națională.
Manifestarea a continuat cu un specatocol cultural-artistic, la care și-au dat concursul: Corala „Sf. Mare Mucenic Mina” a Protopopiatului Slobozia, Ansamblul Folcloric „Doina Bărăganului” cu soliștii: Nicole Dumitrașcu, Ionuț Cocoș, Nicoleta Rădinciuc-Vlad și Daniel Trifu. Invitat special – Alexandra Chira. Prezentator – Miruna Ionescu.
La mulți ani, Ialomița! La mulți ani, România!

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.