Contractul pentru „Reabilitarea și punerea în valoare a Monumentului Istoric Orașul de Floci” a fost semnat chiar pe locația de lângă Giurgeni.
Contractul de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 are ca termen final de predare a investiției data de 31.03.2023.
Firmele de construcții Romconstruct Group SRL Ploiești și CONCAS SA Buzău au la dispoziție doar 20 de luni pentru terminarea lucrărilor, în caz contrar beneficiarul, Consiliul Județean Ialomița, urmând a fi obligat să returneze către Uniunea Europeană banii primiți pentru implementarea proiectului.
„Există timp suficient cu condiția ca antreprenorul să se mobilizeze. Aici va face și o promisiune că va respecta termenul și că se va mobiliza mai mult. Nu sunt complet liniștit până nu vedem recepția finală a obiectivului de investiții.”, a precizat Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomița.
Motivul principal al întârzierii atribuirii lucrării de la Orașul de Floci a fost lipsa constructorilor de la licitațiile organizate de Consiliul Județean Ialomița.
„Din păcate, în primă fază, felul în care a fost întocmit proiectul acesta nu a fost interesant pentru cei care erau disponibili pentru a licita în cadrul acestui proiect de investiții. Trebuie să mulțumim plenului Consiliului Județean care a fost de acord cu o creștere a contribuției proprii pentru a acoperi influențele care sunt generate de creșterea cu forța de muncă.”, a mai explicat Alexandru Potor.
Lista de lucrări:
Restaurarea și consolidarea ruinelor Edificiului de contraforturi;
Restaurarea și consolidarea ruinelor Bisericii nr.2;
Înființarea de drumuri de legătură între toate obiectivele sitului și platforme de observație în punctele natural înalte alte sitului;
Construirea unei porți de acces pentru contorizarea și vânzarea biletelor vizitatorilor;
Construirea de pavilioane (sistem de panouri modulate ușoare), închise sau deschise;
Dotarea muzeului existent cu vitrine necesare expunerii obiectelor arheologice descoperite în sit și dotarea cu sisteme de iluminat pentru punerea în valoare a patrimoniului mobil;
Amplasarea de panouri explicative (de informare), pentru fiecare monument în parte și de panouri de direcționare;
Asigurarea iluminatului public arhitectural (de punere în valoare a patrimoniului mobil);
Propunerea de activități de marketing și promovare turistică.