Pe 20 septembrie s-a ținut ședinta Adunarii Generale Urban SA

0

✅ Consiliul Judetean Ialomita, actionarul majoritar al Urban SA, a solicitat intocmirea urgenta a unui Plan de Masuri care sa indice actiunile si investitiile necesare in vederea atingerii indicatorilor de potabilitate a apei in Orasul Slobozia si in localitatile adiacente. S-a urmarit atat situatia proiectului de la Uzina de tratare a apei dar si celelalte operatiuni conexe care se pot realiza pentru imbunatatirea parametrilor apei (ex. curatarea frecventa a retelei de apa, interventia rapida pentru eliminarea avariilor, eliminarea portiunilor de retea invechita care conduc la contaminarea apei in special la consumatorul final, extractia apei cu prioritate din forajele care au calitatea cea mai buna, etc.)
Obiectivul Consiliului Judetean Ialomita este ca intr-un termen cat mai scurt sa atingem parametri de potabilitate ai apei in Orasul Slobozia.
– Se urmărește reducerea poluarii olfactiva din zona Statiei de Epurare a Urban SA. A fost luata decizia realizarii unui sistem de acoperire pentru gurile de vizitare, incinte transportoare gratare, zona predeznisipator si Canal Parshal. Costurile totale se ridica la aproximativ 315.000 Lei si vor fi suportate integral de Urban SA urmand sa fie deduse treptat din redeventa datorata municipalitatii Slobozia.
– A fost aprobata posibilitatea platii de catre cetateni in 12 rate lunare a costurilor lucrarilor efectuate de Urban SA pentru bransamentele individuale la reteaua de apa situata pe casa scarii blocurilor din Slobozia. Aceasta masura vine in sprijinul tuturor cetatenilor care se pot adresa societatii solicitand aceasta facilitate.
✅ A fost reconfirmata cota de profit de maxim 5% pentru lucrarile efectuate catre populatie de catre Urban SA. Aceasta limitare a profitului pe care societatea il poate avea in relatia cu cetatenii va mentine costurile lucrarilor la un nivel suportabil pentru toti cei care doresc sa contracteze cu Urban SA.
✅ Costurile cu energia electrica utilizata de Urban SA in activitatea curenta au crescut de la 537,27 Lei/ Mega-Watt Ora pana la 959,80 Lei/ Mega-Watt Ora la nivelul lunii septembrie 2021. Aceste costuri crescute genereaza o presiune foarte mare asupra echilibrului financiar al operatorului.
Pentru imbunatatirea situatiei au fost identificate doua solutii:
– realizarea unui sistem de productie energie electrica in regim regenerabil cu Panouri Fotovoltaice la Statia de Epurare si la Uzina de Apa aflate in proprietatea UAT Slobozia;
– schimbarea solutiei tehnice de aerare in cadrul Statiei de Epurare cu eliminarea motoarelor actuale care sunt vechi si consuma cantitati mari de energie electrica.
Pentru ambele solutii s-a pus problema costurilor. In acest moment exista o evaluare pentru schimbarea motoarelor electrice energofage si investitia se apropie de 25 miliarde lei vechi. Panourile fotovoltaice ar putea costa aproximativ 3,6 miliarde lei vechi.
Discutiile purtate in cadrul Adunarii Generale au vizat sursele de finantare posibile. Statiile de pompare si Statiile de Epurare se afla in proprietatea UAT Slobozia. Toate investitiile in cadrul acestor obiective ar trebui realizate pe cheltuiala proprietarului Municipiul Slobozia.
Actionarul majoritar Consiliul Judetean Ialomita a aratat disponibilitatea de a sustine UAT Slobozia. Consiliul a fost de acord sa studiem posibilitatea ca plata investitilor pentru panouri fotovoltaice si inlocuirea motoarelor sa fie facuta prin retinerea in contul platii a contravalorii economiei de energie care se va realiza. In mod concret bugetul Sloboziei ar putea face o economie de pana la 30 miliarde lei vechi.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.