Hoţii romi atacă pădurarii cu topoare şi îi ameninţă cu moartea!!!

0

Bandele de romi din Bărcăneşti-Borăneşti şi Sineşti fură zilnic material lemnos din pădurile din zonă. Sunt indivizi deosebit de agresivi, care folosesc toporul nu numai pentru a culca la pământ copacii, ci şi pentru a ameninţa personalul silvic, care are „tupeul“ să-i deranjeze din activitate. Pădurarii, dar şi familiile acestora sunt ameninţaţi cu moartea de infractori, iar poliţiştii, de cele mai multe ori, stau cu mâinile în sân… Incredibil, poliţiştii dau în custodie lemnele furate chiar hoţilor surprinşi asupra faptei sau refuză să ţină peste noapte căruţele pline cu lemne furate în curtea Postului de Poliţie, de teamă că vin hoţii şi le fură şi de acolo! Sunt persoane care au acumulat mai multe amenzi contravenţionale în 2009. În cazul a 9 dintre hoţi, valoarea amenzilor depăşeşte un miliard de lei vechi. Infractorii pot sta liniştiţi! Poliţiştii şi procurorii închid dosarele cu NUP, pentru că faptele nu prezintă pericol social! Asta în timp ce, de exemplu, fiul unuia dintre pădurari şi-a pierdut mai mulţi dinţi, în urma unei discuţii „amicale“ cu hoţii din Sineşti. Numai în 2009, personalul silvic din zona Urziceni a formulat 6 plângeri penale. Ei bine, la nici una dintre acestea nu li s-a răspuns. Nici măcar nu li s-a comunicat faptul că s-au întocmit dosare penale în aceste cazuri!!! Numai în cazul Asociaţiei „Prosilva“ Bărcăneşti, care a predat cele 418 ha de pădure, aflate în proprietate privată, Direcţiei Silvice Ialomiţa pentru asigurarea pazei, lipsesc peste 3.000 de mc de lemn, în valoare de 3,737 miliarde de lei vechi! Stupefiant, proprietarii pădurii din Bărcăneşti au ajuns să cumpere lemne chiar de la hoţii care le jefuiesc pădurea!!!

Pădurea nimănui…

Afacerea cu lemne pare una deosebit de profitabilă pentru cei care s-au obişnuit să câştige vânzând ceea ce fură dintr-o pădure sau alta. De la furtul pentru asigurarea lemnelor de foc necesare într-o gospodărie, hoţii au trecut rapid la comercializarea materialului lemnos sustras din pădurile din zona Urziceni. Şi nu fură orice! Acţionează la comandă, furând lemn de salcâm de o anumită lungime şi diametru, lemn folosit în construcţii.

Pentru că au găsit această sursă de venit, hoţii nu sunt dispuşi să renunţe la ocupaţia zilnică. Nici nu au de ce să o facă, din moment ce nu plătesc amenzile contravenţionale aplicate de personalul silvic (că doar nu pot fi executaţi pentru praful de pe tobă pe care îl deţin în proprietate), iar organele de cercetare penală nu se grăbesc să-i trimită după gratii. Lipsa de reacţie a Poliţiei şi Parchetului îi determină să fie cât se poate de siguri pe faptul că nu vor păţi mare lucru. Ei, şi ce dacă pădurarii îi tot amendează sau numărul de dosare penale creşte? Nu contează! Au trecut la ameninţări, ori de câte ori personalul silvic le strică socotelile. Înarmaţi cu topoare, cuţite, joagăre şi drujbe, ei se simt adevăraţii stăpâni ai pădurilor. Şi nu se opresc la ameninţări, de multe ori agresând fizic pe cei care li s-au opus.

Condamnări cu suspendare

În 2007, mai multe dosare penale au fost pe rolul Judecătoriei Urziceni. Mai multe persoane au fost condamnate cu suspendare pentru că s-a dovedit faptul că au furat lemne din pădurile din zona Urziceni. Vom da câteva exemple:

Prin sentinţa din 23 mai 2007, Judecătoria Urziceni îi condamnă pe Mătăsaru Costel şi Constantin Dumitru la câte un an de închisoare, dar s-a dispus suspendarea executării pedepsei. Despăgubirile civile pentru Direcţia Silvică au fost de 4,1 milioane de lei.

Prin sentinţa din 6 iulie 2007, Cristea Florea a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare, dar s-a dispus suspendarea condiţionată a pedepsei. Prejudiciul datorat Direcţiei Silvice a fost stabilit la 4,1 milioane de lei vechi.

Nu se poate spune că pedepsele respective i-au convins pe infractori să renunţe la „ocupaţie“.

Cât priveşte plata depăgubirilor civile… Au fost stabilite degeaba, din moment ce executorii judecătoreşti au fost plătiţi de Direcţia Silvică doar pentru a constata că persoanele respective nu pot fi executate, din moment ce nu au bunuri care să poată fi valorificate pentru recuperarea prejudiciului.

Parchetul şi NUP-ul

Un alt exemplu pentru modul în care acţionează organele de cercetare penală este dat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni. Prin Ordonanţa de scoatere de sub urmărire penală şi aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ, în dosarul cu nr.1917/P/2006, procurorii au stabilit că mai multe persoane au fost surprinse de jandarmi în timp ce tăiau în bucăţi mai mulţi arbori. Este vorba de Mătăsaru Costel şi Baeram Mircea. Decizia de scoatere de sub urmărire penală a avut ca explicaţie lipsa pericolului social al faptei. Procurorii au considerat că, pentru fapta săvârşită, este suficientă aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ, avându-se în vedere situaţia socială precară a învinuiţilor, care au în întreţinere copii minori. Cei doi urmau să achite câte 5 milioane de lei, să rămână fără toporul şi joagărele folosite, dar să primească înapoi cele 4 atelaje hipo şi hamurile ridicate de la cei doi şi alte 3 persoane, surprinse la locul faptei.

„Eminescu“ şi „Mutu“, printre infractori

Numai în 2009, personalul silvic a aplicat zeci de amenzi contravenţionale celor surprinşi la furat în pădure. În cazul a 9 dintre hoţi, amenzile cumulate depăşesc un miliard de lei vechi. Conform legii, în cazul în care amenzile contravenţionale aplicate unui cetăţean depăşesc de 5 ori valoarea medie a unui mc de masă lemnoasă pe picior, individul respectiv se alege cu dosar penal. Este cazul lui Cristea Florin, zis „Bacu“ (5 amenzi, în cuantum de 180 de milioane de lei vechi); Mătăsaru Cristian (6 amenzi, în sumă de 200 de milioane de lei); Mătăsaru Costel (5 amenzi, în valoare de 140 de milioane de lei); Leanca Romeo, zis „Mutu“ (3 amenzi, în valoare de 80 de milioane de lei); Toman Aurel, zis „Eminescu“ (4 amenzi, în cuantum de 120 de milioane); Mătăsaru Mădălina (4 amenzi, în valoare de 100 de milioane); Grecea Ana (două amenzi, în valoare de 60 de milioane); Grecea Ionel (3 amenzi, în valoare de 70 de milioane) şi Mihai Marin (două amenzi, în sumă de 60 de milioane de lei).

Pentru toţi aceştia, Direcţia Silvică Ialomiţa – Ocolul Silvic Urziceni a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni, în decembrie 2009.

Sesizări penale în lanţ…

În decembrie 2009, Parchetul Urziceni a fost sesizat cu privire la faptele unor cetăţeni romi din zona Urziceni. Se menţionează faptul că persoanele respective mai sunt implicate şi în alte dosare penale şi că „practică furtul de material lemnos de mai mulţi ani, sistematic…, producând prejudicii foarte mari de ordin ecologic şi economic”. Mătăsaru Cristian, Mătăsaru Costel, Mătăsaru Ionel, Roman Aurel, Cristea Florin, Leanca Romeo, sunt doar câţiva dintre cei care „operează“ în pădurile din zona Urziceni. Răspunsul primit de la organele de cercetare penală… A fost sublim, dar a lipsit cu desăvârşire… La fel ca răspunsurile date şi în cazul celorlalte sesizări formulate de Ocolul Silvic Urziceni.

Unde se încurcă iţele?

În 2009, alte sesizări au ajuns la Poliţie, pentru furtul de material lemnos. În 23 martie, mai mulţi romi din Eliza (Bărcăneşti) au fost surprinşi la furat, iar sesizarea a ajuns la Poliţia Urziceni. Tot la Poliţia Urziceni a fost înaintată sesizarea din 30 iulie, care îi vizează pe cei din familia Mătăsaru. În octombrie, alte două plângeri au fost înaintate Poliţiei Urziceni, pentru furturi de material lemnos din pădurile de la Borăneşti şi Alexeni. Una dintre acestea se referă tot la familia Mătăsaru.  Alt furt a fost sesizat în 9 noiembrie, din pădurile „Prosilva“. Mătăsaru Costel, Mătăsaru Cristian şi Cristea Florin au fost prinşi la furat şi în 3 decembrie, în pădurea de la Borăneşti.

Interesant, în nici unul dintre cazuri, Ocolului Silvic nu i s-a comunicat nici măcar faptul că s-a întocmit un dosar penal şi numărul acestuia, ca să nu mai vorbim despre amănunte cu privire la cercetările demarate de Poliţie şi Parchet în dosarele respective.

Cu o astfel de (lipsă de) reacţie… Cine să se mai mire că hoţii continuă să-şi facă de cap prin pădurile din Borăneşti sau Bărcăneşti?

De la furturi la… ultraj

În data de 30 iulie, la Poliţia Urziceni a ajuns şi o sesizare pentru furt calificat, dar şi pentru ultraj. Ion, Cristian şi Costel Mătăsaru, împreună cu alte rude, au fost surprinşi în timp ce încărcau lemne furate din pădurea Speteni. Aceştia au reacţionat violent, ameninţând cu joagărul, cuţitul şi topoarele personalul silvic.

Într-un alt caz, o persoană care însoţea pădurarii, a fost agresată fizic de hoţii puşi pe fugă de personalul silvic.

„Persoana aceea a rămas în maşina pădurarului. 3 pădurari s-au apropiat de locul unde lemnul era furat şi au aruncat cu nişte petarde pentru a-i speria pe hoţi. Romii au luat-o la fugă şi au ajuns la maşină. Prin parbriz l-au scos pe bărbatul acela! Apoi, l-au <<convins>> să-şi retragă plângerea. Pădurarul a făcut şi el o plângere, pentru distrugerea maşinii, şi îl tot suna şeful de post să-l întrebe dacă îşi retrage sau nu plângerea. Cum vine asta?“, ne-a declarat Constantin Ionescu, şeful Ocolului Silvic Urziceni.

„Prosilva“, pădurea unde totul este posibil

Pe teritoriul comunei Bărcăneşti, peste 400 de ha de pădure au ajuns la persoane fizice, prin reconstituirea dreptului de proprietate. Acestea au constituit Asociaţia „Prosilva“ Bărcăneşti, o asociaţie care, iniţial, a crezut că îşi poate apăra singură prorietatea. Oamenii s-au convins că nu este totul aşa de simplu, când au observat că dispar din pădure copacii. Aşa că au apelat la Direcţia Silvică Ialomiţa, pentru a asigura paza pădurii. În urma preluării suprafeţei de 418,4 ha, s-a constatat lipsa a peste 3.000 de mc de material lemnos, ceea ce înseamnă o valoare totală de 3,737 miliarde de lei.

„Acolo, pădurea a rămas, mai mult sau mai puţin, fără pază. La preluare, am găsit în jur de 15.000 de cioate. La început, furau din sărăcie. Dar au înţeles că, de la furtul de uscături pentru a se încălzi pot trece la furtul de lemne pentru a le vinde. Ceea ce este profitabil. Fură şi vând! Taie câte 50 de salcâmi, pe alese, cei mai frumoşi, şi aleg de la fiecare piesa cea mai bună. Ce rămâne în urmă… Distrugerea este mai mare şi nu înseamnă doar lemnul furat! Lucrează la comandă, iau lemnul de 3-4 metri, cu diametrul de 20-25 de cm“, afirmă Constantin Ionescu.

Postul de Poliţie Borăneşti, via 112

De ce nu se apelează la Poliţie, prin 112, atunci când au informaţii că se fură din pădure? Răspunsul l-am aflat tot de la şeful Ocolului Silvic Urziceni: „Poliţiştii, uneori, nu ne răspund la telefoane sau spun că nu au maşină să se deplaseze în pădure. Am sunat şi la 112, să raportăm furtul de lemne din pădurea de la Borăneşti. Mi s-a făcut legătura în altă parte, apoi din nou… După vreo trei trimiteri, am ajuns tot la şeful de post din comună. Pe care îl puteam suna direct!“

Chiar dacă nu au dovezi în acest sens, se bănuieşte că poliţiştii din zonă au o înţelegere cu hoţii. Că prea dispar din pădure de fiecare dată când se organizează o acţiune în comun. Aşa că rămân jandarmii, singurii care răspund unor astfel de solicitări şi care sprijină personalul silvic în prinderea infractorilor.

„Ce să mai spunem, dacă, atunci când i-am zis unui şef de post că lăsăm lemnele în curtea Postului de Poliţie, că le luăm a doua zi, acesta ne-a răspuns: <<nu le lăsaţi la Post, că vin ţiganii la noapte şi le fură!>>“

În custodie, la hoţi!

O altă situaţie pe care cu greu o putem înţelege s-a petrecut la Sineşti. Personalul silvic primise informaţii că mai multe căruţe cu romi au intrat în pădure, cu siguranţă nu pentru un picnic. Pe drumul spre pădure, în comună, au dat de alţi hoţi, care tocmai încercau să intre cu căruţa în curte. S-au speriat, calul s-a lovit de gard, iar căruţa a rămas în faţa porţii. A fost anunţată Poliţia, au ajuns la faţa locului 5 poliţişti. Aceştia au rămas să îşi facă treaba, personalul silvic plecând spre locul în care se comitea un alt furt. Nu mică le-a fost mirarea când au aflat că poliţiştii au dat în custodie lemnul furat chiar hoţilor respectivi!!! Bineînţeles, lemnul nu a fost recuperat, şi nici hoţii nu au păţit nimic!!!

„Nebuna“ de la Sineşti

Săptămâna trecută, un alt incident s-a petrecut la Cantonul 1 de la Sineşti. Pădurarul Filote Badea declară: „Ieri (n.r. 28 ianuarie), în timp ce îmi desfăşuram serviciul de pază împreună cu fiul meu şi un cetăţean, am surprins pe o plantaţie de salcâmi patru cetăţeni de etnie romă, dintre care doi sunt foarte periculoşi. Cu aceştia am avut mereu probleme şi au mai multe dosare penale. Ilie Nicolae, zis <<Nebuna>> şi fiul acestuia, Ionel. Ăştia fură lemne de două ori pe zi! Luasem cu noi şi un subofiţer de poliţie, pe care îl întâlnisem în parcarea de la Sineşti. Cu cei doi mai erau fratele şi un nepot al lui Ilie Nicolae. Le-am spus că pot pleca, că oricum nu li se întâmplă nimic, numai că, de data aceasta, vor lăsa căruţa cu lemne în pădure. Am scos baioneta, să tai cauciucul de la roţile căruţei şi am sunat mai mulţi şefi, care acţionau în altă zonă. Am sunat şi şeful de district, care a vrut să stea de vorbă cu Ilie Nicolae. I-am dat telefonul. Atunci, fiul lui Ilie l-a provocat pe fiul meu, că îi ia sora la Bucureşti, să o… Fiul meu a înjurat, moment în care Ilie a luat-o după mine cu cuţitul. Au cuţite cu lama de vreo 30 de cm, şi mânerul la fel, care se pliază şi devin ca o sabie. M-am dat înapoi, până am ajuns cu spatele la lemnele din căruţă. Atunci am scos pistolul cu gloanţe de cauciuc. Am tras în el, dar prin îmbrăcămintea de iarnă nu a simţit nimic. Apoi am tras în cap şi a început să curgă sânge. Între timp, a ajuns şi poliţia la faţa locului. M-au luat cu tractorul de acolo şi, când am ajuns la Poliţie, am trecut printre romii strânşi acolo. Erau peste 20 de persoane. M-au înjurat, m-au scuipat şi mi-am spus că, dacă unul dintre ei scoate cuţitul, nu am cum să mă apăr! M-au ameninţat că-mi dau foc la casă, că mă taie şi mă fac bucăţi, că nu mai au mult de trăit nici copiii mei…“

Badea mai spune că merge însoţit de fiul său pentru că are nevoie şi de un martor. Chiar a filmat ceea ce se întâmpla în unele cazuri. Şi îşi aminteşte o altă întâmplare, din februarie 2009, când fiul său a fost agresat de „Nebuna“, pe lângă contuzia lombară, băiatul s-a ales cu „ruperea lucrării protetice de la nivelul maxilarului“. Practic, nu mai avea incisivii!!!

Întrebat de cine se simte protejat, Badea a răspuns imediat: „doar de Dumnezeu!“

Pentru că pistolul cu gloanţe de cauciuc nu îi oferă nici o protecţie! Este doar un fel de jucărie, care să creeze impresia că poate fi folosită ca armă de apărare!

„Acţiunile noastre nu au finalitate!“

„Important este că îi prindem foarte greu. Au telefoane, se anunţă între ei… Îi prindem cam o dată la vreo 15 furturi. Au nişte capi în spate, care doar îi dirijează. Problema este că nu se duc dosarele până la capăt. Avem situaţii când, după doi ani, am primit răspuns de la Parchet… Reacţionează cam aşa: <<ce, vreţi să-l bag pe ăla la puşcărie? Că are 7 copii acasă. Pentru o căruţă de lemne?>> Nu contează de câte ori au furat! Dacă le dau o amendă administrativă, pe care oricum nu o plătesc! E un joc de-a şoarecele şi pisica! O dată, cu jandarmii, am prins pe unii. Am făcut fotografii, jandarmii le-au luat declaraţii. Au spus jandarmii că nici nu se putea face un dosar mai bun! Am înaintat dosarul la Parchet şi după vreo lună şi jumătate, când am întrebat ce se mai întâmplă cu dosarul, mi-au spus că e la Poliţie. Am întrebat şi eu, ce ar zice dacă anunţăm presa? M-au sunat apoi să îmi spună că au găsit dosarul, era tot la Parchet, şi că îl vor trimite la Poliţie. Nu făcuseră nimic până atunci! Dacă numai câţiva dintre ei ar ajunge la puşcărie, poate se vor speria şi ceilalţi, dar dacă nu se întâmplă nimic..“, declară Constantin Ionescu.

Poate un post fix

Care este soluţia? Poate crearea unui post fix pentru jandarmi, în zona Borăneşti-Bărcăneşti. Pentru că doar în jandarmi mai au încredere!

Dar cel mai simplu ar fi urgentarea verificărilor făcute de Poliţie şi Parchet şi trimiterea în judecată a infractorilor. Unde să răspundă, cu adevărat, pentru faptele comise, fără a se lua în calcul numărul de copii minori sau sărăcia infractorilor. Poate că, dacă măcar cei mai agresivi, ajung în spatele gratiilor, şi ceilalţi vor înţelege că nu pot fura la nesfârşit, fără a suporta consecinţele legale ale propriilor fapte. Poate că…

Nu credem că un pădurar sau o rudă a acestuia trebuie omorâtă pentru a se pune justiţia în mişcare. Pentru unii, chiar ar fi prea târziu!!!

Daniela ISTRATE

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.