Administraţiile locale, vinovate pentru depozitările necontrolate de gunoaie

0

„Au fost închise depozitele neconforme şi partea proastă este că nu s-a pus nimic în loc, iar dacă s-a pus, depozitele sunt pline şi trebuie golite“, declară Ion Grigore, directorul Comisariatului Judeţean Ialomiţa – Garda de Mediu.

16 iulie 2009, a fost data limită până la care consiliile locale erau obligate să închidă fostele platforme de gunoi. Unele administraţii au făcut-o până la acea dată, altele au acţionat ulterior, în prezent nemaifiind probleme majore pe această temă. Numai că, pentru a evita sancţiunile, sunt primării care au trecut la închiderea platformelor de gunoi, fără însă a amenaja depozite conforme, după regulile impuse de UE. Este doar unul dintre motivele pentru care locuitorii din mediul rural au început să arunce mai ales gunoiul de grajd în alte locuri decât cele amenajate de autorităţi.

„Este o urmare a faptului că au fost închise depozitele neconforme şi partea proastă este că nu s-a pus nimic în loc. Şi chiar dacă s-a pus, unele depozite s-au umplut şi trebuie golite“, afirmă Ion Grigore. „Mai este un aspect neplăcut. Marea majoritate a locuitorilor din mediul rural au plantaţii de vie. La capătul locului, de regulă spre drum, au lăsată o porţiune de teren pentru cultivarea legumelor. Cetăţenii duc gunoiul de grajd pe aceste terenuri şi nu ai ce să-i faci, pentru că spune că l-a pus la fermentat şi că îl foloseşte ca îngrăşământ“, mai spune şeful Gărzii de Mediu Ialomiţa.

Acolo unde comisarii Gărzii de Mediu au găsit depozitări necontrolate de gunoaie, s-au aplicat sancţiuni administraţiilor locale, însă, atâta timp cât amenzile se plătesc din bugetul local, nimeni nu se va grăbi să aplice legea, de teamă că va achita aceste amenzi din propriul buzunar. „Trebuie ca autorităţile publice locale să fie mult mai ferme. Conform legii, decizia le aparţine, iar consiliile locale au emis hotărâri care conţin şi sancţiuni. Se ştie foarte bine cine are căruţă sau tractoare, trebuie să se sesizeze cineva unde se duce gunoiul. Dar peste doi ani sunt alegeri şi, dacă se umblă la elemente coercitive, se poate întâmpla ca, în loc ca primarul să fie votat pentru că este un bun gospodar, să fie sancţionat electoral pentru că a aplicat legea. Nu se rezolvă nimic doar cu avertismente. Că avertismente îi dă. Şi cetăţeanul stă cu ţigara în colţul gurii, cu pălăria pleoştită, lasă capul în jos şi spune: <<Am înţeles, domn’ primar, nu mai fac, e ultima dată…>> Numai că o face şi a doua oară, şi a treia oară… Legea este un element de disciplină atunci când are o sancţiune pecuniară, să o simtă la buzunar. Cu avertismente…“, mai spune Ion Grigore.

Cât priveşte gunoaiele aruncate de-a lungul drumurilor judeţene… „Când am constatat depozitări necontrolate lângă drumurile judeţene, am luat legătura cu conducerea CJI şi chiar s-au luat măsuri. De exemplu, pe drumul dintre Moviliţa şi Dridu, mai puţin circulat, unde, în pădure, erau astfel de depozitări…“ Că este vorba de CJI, care deţine Drumurile Judeţene sau de Drumurile Naţionale, „toţi au responsabilitatea, conform legii, de a întreţine, de a igieniza aceste drumuri, dar şi suprafaţa de la bordură şi până la terenurile agricole…“

Indiferent de prevederile legale în vigoare şi de măsurile aplicate, drumurile arată aşa cum arată.

Daniela Istrate, Curierul Ialomiţean

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.