Alocări după politică, „coane“ Vasilică! Bugetul judeţului, tranşat politic de CJI!

0

Alocările Consiliului Judeţean Ialomiţa către bugetele locale au ţinut cont de un singur criteriu: culoarea politică a primarului unei localităţi. Preşedintele CJI a fost mai mult preşedintele PSD Ialomiţa atunci când a împărţit banii către consiliile locale. O analiză pusă la dispoziţie de către PDL Ialomiţa demonstrează din plin ceea ce şi noi am afirmat numărul trecut: că bugetul a fost colorat în roşu de preşedintele PSD Ialomiţa, sau al CJI (că pare acelaşi lucru)! Până şi nuanţele de roşu variază… De la roz deschis la roşu aprins!!!

Joaca de-a bugetul

An de an, conducerea CJI ne-a obişnuit cu scandalurile provocate de defalcarea pe bugetele locale a sumelor din TVA şi din cota de 22% din impozitul pe venit. Că tot e criză, preşedintele CJI a ţinut să-şi protejeze anumiţi colegi de partid, care ocupă poziţia numărul unu în anumite administraţii locale. A contat mai puţin numărul de cetăţeni dintr-o localitate sau alta. Importantă a fost trecerea pe care un primar a avut-o la primul om din judeţ atunci când vine vorba de tranşarea sumelor pe bugetele locale. Că au fost diferenţe majore până şi în sânul PSD, o demonstrează, iarăşi, cifrele. Bineînţeles, sumele rămân bătute în cuie, iar ceilalţi primari, care au drumul blocat, din punct de vedere politic, la marele şef al organizaţiei judeţene a PSD nu au altceva de făcut decât să treacă peste capul acestuia şi să găsească sprijin pentru a primi direct anumite finanţări, prin hotărâre de guvern.

Între 1.000 şi 3.000 de locuitori

Numărul de cetăţeni care îşi au domiciliul într-o localitate din judeţ nu pare să conteze pentru conducerea CJI. Diferenţele sunt semnificative, între localităţile cu primari de altă culoare politică. Ne referim doar la sumele defalcate din TVA şi din cota de 22% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor lcoale. Vom da ca exemplu comuna Colelia, care a beneficiat de generozitatea lui Ciupercă, primid cea mai mare sumă, din cele două surse, în total 4 miliarde de lei vechi. Comuna, cu primar PSD, are 1.430 de locuitori, conform datelor de pe site-ul Institutului Naţional de Statistică. Chiar dacă are 3.336 de locuitori, în contul Consiliului Local Griviţa (primar PDL) au intrat numai 1,8 miliarde de lei. Şi Ciulniţa (PDL), cu 2.509 de locuitori, se află sub Colelia, cu doar 1,75 miliarde de lei. Situaţia este asemănătoare şi dacă ne referim la primarii PNL. Făcăeni (5789 de locuitori) a „încasat” numai 1,3 miliarde de lei. Deci, cu o polulaţie pe sfert, Colelia a primit de 3 ori mai mult! La fel se întâmplă şi în cazul altor comune cu primari PNL. Mihail Kogălniceanu (populaţie: 3.319) a beneficiat de două miliarde, iar Gura Ialomiţei (2.873 de cetăţeni) a primit 1,9 miliarde.

Şi comuna Movila (bineînţeles, tot primar PSD) a primit de la CJI, din cele două surse, 4 miliarde de lei, deşi are o populaţie de 2.027 de locuitori. Cu 2.080 de localnici, şi Vlădeni (primar PSD, dacă mai trebuie să precizăm) a primit mai mult ca alte comune care au o populaţie mai numeroasă; 3,25 de miliarde.

Au fost mai nedreptăţiţi (printre mulţi alţii): comunele Platoneşti (primar PDL; 2.082 de locuitori) – un miliard de lei; Bucu (PDL; 2.397), cu un miliard de lei… Şi lista ar putea continua…

Mai social-democraţi decât alţii

Nu toţi primarii PSD au avut parte de generozitatea liderului judeţean al partidului. Dacă unii au primit peste 3 miliarde de lei, indiferent de numărul de locuitori, alţii au rămas, este drept, peste primari PDL sau PNL, dar sub alţi primari PSD. Păstrăm ca exemplu comunele Movila şi Colelia, care au primit câte 4 miliarde de lei. Comparativ cu aceştia, alţi aleşi locali social-democraţi au primit sume mult mai mici. Dăm ca exemplu comunele: Andrăşeşti (2.200 de locuitori) – 1,9 miliarde; Munteni Buzău (3.661) – 2,5 miliarde; Perieţi (3.581) – 1,5 miliarde; Săveni (3.444) – două miliarde sau Scânteia (4.439) – două miliarde de lei.

Dreptul de a avea primar PSD

Locuitorii din mediul rural suportă consecinţele pentru modul în care şi-au ales primarul. Din nou, cifrele sunt cele care vin în sprijinul acestei afirmaţii. Dacă pentru cele 32 de comune cu primari PSD, alocarea bugetară a fost de 81,55 miliarde de lei, cele 15 localităţi rurale cu primari PDL au primit în total 24,99 miliarde de lei. Dacă luăm în calcul numărul de cetăţeni care locuiesc în aceste comune, 84.709 de persoane în comunele cu primari PSD şi 35.587 în cele cu primari PDL, ajungem la o medie pe cap de locuitor de 962.707 lei, respectiv 702.222 de lei, un locuitor cu primar PSD faţă de unul cu primar PDL. Practic, alocarea bugetară pe locuitor este mai mare cu 260 de mii de lei, bineînţeles, în favoarea celui care domiciliază într-o localitate cu primar PSD. De ce sunt trataţi diferit cetăţenii aceluiaşi judeţ? Poate şi pentru că un anumit lider politic se gândeşte deja la un nou mandat de preşedinte al CJI sau al PSD Ialomiţa.

Avantaj: localităţile cu edili PSD

Raportul net avantajos primarilor PSD se menţine şi la nivelul localităţilor din judeţ. Pentru cele 35 de localităţi cu primari PSD (urban şi rural), s-au alocat în total 115,55 miliarde de lei; adică o medie de 3.301.428.571 de lei pentru fiecare localitate. Pentru mediul rural (32 de localităţi), media este de 2.548.437.500 de lei (s-au alocat în total 81,55 miliarde). Pe locul II, poate şi pentru că partidul are un vicepreşedinte la CJI, este PNL. 33,6 de miliarde au ajuns la cele 11 localităţi cu primari liberali (o medie de 3.054.545.454 de lei). În cele 9 comune, suma alocată este de 17,6 miliarde de lei (o medie de 1.955.555.555 de lei). PDL are primari în 15 comune din judeţ. Suma banilor alocaţi este de 24,99 miliarde de lei. Rezultă cea mai mică medie, de 1,666 miliarde de lei.

N.R.: Şi să mai spună cineva că s-a aplicat nu se ştie ce formulă! Singura formulă a fost aplicată la PSD Ialomiţa, şi nu la CJI!

Cazacu Marinică, preşedintele PDL Ialomiţa: „Sunt localităţi unde s-au plătit facturi, în 2008, nu s-a achitat nici un leu de la CJI, însă acolo unde au lucrat anumite firme, s-au plătit integral!”

La conferinţa de presă organizată vinerea trecută, preşedintele PDL Ialomiţa, Cazacu Marinică, a declarat: „Din partea PDL, au fost foarte multe nemulţumiri, pentru că bugetul judeţului a fost împărţit pe criterii politice. Nu a fost respectată Legea nr.573 (n.r  cu privire la finanţele publice). Sunt localităţi care au programe în derulare şi cred că ar fi fost corect ca aceste sume să fie împărţite nu pe criterii politice, ci în funcţie de aceste programe. Vin cu o comparaţie, dacă localitatea Ciulniţa are 3 programe în derulare, comuna Bueşti nu are nici un program, iar Ciulniţa a primit 1,7 miliarde, şi are un număr de locuitori de 2.509 locuitori, în timp ce localitatea învecinată Bueşti, cu 1.170 de locuitori, a primit 2,9 miliarde. Eu cred că s-a făcut o mare nedreptate atunci când s-au alocat aceste fonduri. Repet, s-au alocat strict pe criterii politice… 

Primarii care s-au implicat şi au făcut proiecte, pe toate măsurile posibile, iar unele programe sunt în derulare, nu au primit banii pentru a acoperi cofinanţarea pentru aceste programe. Pe de altă parte, primarii care nu au nici un fel de proiecte, au primit sume foarte mari. Mai dau ca exemplu comuna Colelia, cu 4 miliarde, care nu are nici un program…

După ce am văzut bugetul, am avut discuţii timp de o săptămână cu preşedintele şi vicepreşedinţii CJI… Din sumele alocate, 80% trebuie alocate pe proiecte. Nu s-a întâmplat lucrul acesta… 

Din centralizatorul întocmit, care ar fi trebuit să fie pus la dispoziţia consilierilor judeţeni, lipsesc unele programe aflate în derulare… În ideea de a nu apărea întrebări de genul: «de ce nu s-au dat bani aici?» Am cerut să ni se pună la dispoziţie lista cu proiecte, pentru a fi mai bine informaţi. Din păcate, nu am obţinut o asemenea listă. Dacă aveam aceste liste, eu sunt convins că toţi consilierii, care ar fi fost mai bine informaţi, ar fi avut un alt comportament faţă de ceea ce se discuta în şedinţa CJI. Nu trebuie votat la comandă, trebuie să ştim exact ce şi pentru ce votăm… Pot spune că 80% dintre consilierii care au votat nu au fost în cunoştinţă de cauză. Pentru că era firesc să ni se pună la dispoziţie materialele pe care eu le-am cerut prin adresă CJI, cu privire la programele care sunt derulate. Şi sunt criterii prevăzute de lege!”

Liderul judeţean al PDL a amintit şi de modul în care s-au achitat anumite facturi, în funcţie de firmele care au executat lucrările: „Sunt localităţi unde s-au plătit facturi, în 2008, nu s-a achitat nici un leu de la CJI, însă acolo unde au lucrat anumite firme, s-au plătit integral!” Cazacu a promis că va pune la dispoziţia presei astfel de exemple, de facturi achitate pentru că banii au intrat în conturile anumitor firme, dar şi de facturi rămase neplătite, pentru că firmele care au executat lucrările respective nu sunt agreate de PSD!

Daniela ISTRATE

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.