Bilant la 6 luni – Sute de milioane din buget, pentru (in)activitatea parlamentarilor ialomiteni!

0

Din bugetul de stat li se achita o indemnizatie neta de 55 de milioane de lei vechi, vreo 80 de milioane pentru biroul parlamentar din teritoriu, factura la hotel sau 20 de milioane pentru chirie, plus masina, sofer, deplasari…

Cu ce efecte asupra electoratului care i-a propulsat în Parlament?

Senatorul Mihaita Gaina a deschis gura în plen doar când a depus juramântul, iar senatorul Tudor Panturu a avut o singura interpelare, pe tema garzilor din spitale;

Deputatii stau mult mai bine la statistica;  Cristina Pocora a luat cuvântul de 16 ori, Gheorghe Tinel de 14 ori, Marian Neacsu de 9 ori, în timp ce Dan Mircea Popescu a punctat de doua ori;

Cât priveste activitatea din teritoriu… Unii nu au mai trecut prin Colegiu din noiembrie 2008!

Activi, mai ales în campanie!

Despre alegerile uninominale s-a spus ca este una dintre metodele cu care parlamentarul va fi legat de electoratul din Colegiul pe care îl reprezinta. Ca nu este la fel cu alegerea pe lista, când nimeni nu reprezinta pe nimeni… S-au taiat teritoriile pe harta, s-au împartit judetele în Colegii, iar campania electorala din noiembrie a fost un alt concurs de promisiuni, în care nu au crezut nici cei care le-au formulat si, mai ales, nici cei catre care s-au lansat.

Primele alegeri uninominale au trecut si, din decembrie 2008, avem parlamentarii nostri, un senator si un deputat…  Si, asa cum se întâmpla mereu, indiferent de formula de vot aplicata, unii dintre alesi uita rapid de cei care i-au trimis pe un fotoliu comod de parlamentar. Iar de ajuns în Colegiu… Poate o vor face, dar la alegerile din 2012 si în Colegiu unde vor candida atunci!

Dar sa vedem care este activitatea parlamentarilor ialomiteni, dupa 6 luni de mandat, activitate asa cum este reflectata pe site-urile Senatului si al Camerei Deputatilor. Au deschis gura pe vreun subiect sau altul, în plus fata de momentul depunerii juramântului? Au adresat interpelari guvernului, se regasesc printre initiatorii unor proiecte de lege? Si cum stau la capitolul „avere”?

Senatorul Tudor Panturu, o interpelare în 6 luni

Colegiul 1 pentru Senat a fost adjudecat de Tudor Panturu, candidat PDL. Este membru în Comisia pentru egalitate de sanse. În afara juramântului depus în decembrie 2008, Tudor Panturu a mai bifat la activitatea depusa o interpelare, în 9 martie 2009, privind situatia efectuarii garzilor în spitale.

În decembrie 2008, senatorul Panturu declara ca detine un teren intravilan (4.000 de mp) în localitatea Ciulnita, unde are si o casa de vacanta, din 1990. Mai detine un apartament în Bucuresti, cumparat în 1980, un alt apartament în Slobozia, din 1984, dar si un spatiu comercial, de 50 de mp, din 2001, cumparat în Slobozia. Ca autoturisme, sunt mentionate un BMV si un Mercedes, fabricate în 1998. Avea 3 carduri, în valoare de 70, 40, respectiv 45 de milioane de lei vechi. Veniturile, aferente anului precedent, au fost de 860 de milioane de lei, remuneratia de manager al Spitalului Judetean de Urgenta din Slobozia, în timp ce, pentru sotie, a declarat doua sume, 314 milioane, ca medic în acelasi spital, si 219 milioane, bani câstigati la cabinetul medical particular.

Activitatea din teritoriu a senatorului se deruleaza într-un anonimat total. Adica, numai domnul senator stie pentru ce încaseaza vreo 70 de milioane de lei, numai pentru activitatea de la acest cabinet!

Senatorul Mihaita Gaina, dupa juramânt, tacere!

Ales pe Colegiul 2 Senat, Mihaita Gaina a ajuns senator candidând din partea Aliantei PSD+PC. Foarte activ în campania electorala, în special la împartit mici si bere, senatorul Gaina s-a stins dupa ce a depus juramântul de credinta fata de popor. Cei care se ocupa de site-ul Senatului trebuie sa fie multumiti, pentru ca nu au avut mare lucru de postat în dreptul senatorului de Ialomita. Ma rog, de Cazanesti! 0 (ZERO) la luari de cuvânt, aceeasi cifra la întrebari si interpelari, si tot atâta implicare si la initiative legislative. Ca activitate, este ZERO. Bine ca are un cabinet parlamentar la Amara. La parterul unui bloc, dar exista.

Mihaita Gaina face parte din Comisia pentru munca, familie si protectie sociala. O comisie în care se poate munci, nu gluma, tinând cont de problemele ialomitenilor pe care îi reprezinta.

Ca inginer, Gaina s-a transferat de la o institutie la alta, între 1992 si 2008, trecând pe la Inspectoratul pentru Protectia Muncii, Agentia pentru Protectia Mediului, Consiliul Judetean Ialomita. Ales vicepresedinte al CJI în vara lui 2008, Gaina a îndeplinit aceasta functie timp de o jumatate de an.

Conform declaratiei de avere, din decembrie 2008, senatorul detine: 10 ha de teren agricol si 1 ha în intravilan, terenuri mostenite în 2005, în comuna Leu (jud. Dolj); o casa mostenita în aceeasi localitate; 1.200 de mp de teren intravilan la Perieti, cumparat în 2007; un apartament în Slobozia, din 1992; un apartament în Bucuresti, din 2003; ca venituri, este mentionata suma de 200 de milioane de lei, salariul de director executiv adjunct la CJI.

Asa cum si-a trecut în CV, senatorul cunoaste bine doua limbi: franceza si engleza. Probabil ca ar fi mai bine daca ar folosi mai mult limba româna, pentru a se face auzit si în plenul Senatului, nu doar pe holurile institutiei!

Deputatul Cristina Pocora, 22 de interpelari, 6 propuneri legislative

Dintre cei 4 deputati de Ialomita, începem cu Cristina Pocora. Si pentru ca este deputat în Colegiul 1, dar si pentru ca, macar pe hârtie, are cea mai sustinuta activitate parlamentara în cele 6 luni de mandat.

Cristina Pocora este membru în Comisia pentru munca si protectie sociala din Camera Deputatilor si este presedintele Subcomisiei pentru protectia copilului si al Comisiei pentru egalitate de sanse pentru femei si barbati. Deputatul PNL a luat cuvântul de 16 ori, a facut 3 declaratii politice, are 6 propuneri legislative, a adresat 22 de întrebari si interpelari si a semnat 6 motiuni de cenzura. Printre propunerile legislative se numara: privind învatamântul superior, privind învatamântul preuniversitar, privind statutul personalului didactic, privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. În privinta întrebarilor si a interpelarilor, amintim: situatia microbuzelor scolare; punctul de taxare de pe Autostrada Soarelui; situatia existenta la nivelul administratiei din Movila; situatia agricultorilor; aderarea la normele Schengen; sustinerea elevilor cu posibilitati materiale reduse; proiectele de investitii locale. Cât priveste declaratiile politice, consemnam câteva dintre temele abordate: „Mama – prioritate nationala”; „Somaj, ultima grija a premierului Boc: 100-120 de mii de someri pe luna”.

Declaratia de avere, din 10 iunie 2009, contine: 97,24 mp, teren intravilan (în indiviziune), din 2007, în Bucuresti; o suma de 78 de milioane de lei obtinuta din vânzarea unui autoturism; datorii de 12,900 de euro, dar si un credit ipotecar de 50.840 de euro. Veniturile aferente anului trecut au constat în: 840 de milioane (indemnizatie, Guvern); 271 de milioane de lei, ca membru în Consiliul de Administratie a AFER; 236 de milioane de lei, ca membru în CA al CN Loteria Româna; 40 de milioane, indemnizatia de deputat în decembrie 2008, si 10 milioane de lei, profesor asociat la Facultatea de Drept de la Universitatea Bioterra (sume brute).

Cristina are cabinet parlamentar la Fetesti si sustine audiente si în teritoriu (de exemplu, la Movila).

Deputatul Marian Neacsu, intâlniri în Colegiu

Mult mai activ în teritoriu este si deputatul social-democrat Marian Neacsu. Este singurul candidat care si-a adjudecat mandatul de parlamentar din prima, obtinând peste jumatate plus unu din voturi. Marian Neacsu si Cristina Pocora sunt singurii care emit comunicate de presa, care vizeaza ativitatea din teritoriu a acestora. Poate si pentru ca au ce comunica…

Este membru al Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare.

Deputatul Neacsu a luat cuvântul în plen de 9 ori (în 8 sedinte), a facut 5 declaratii politice si a adresat 10 întrebari si interpelari Guvernului.

Printre temele abordate se numara: strategia de reabilitare a infrastructurii rutiere la nivel judetean; stadiul proceselor de asociere a fermierilor si a procesatorilor din România; sprijinirea agriculturii si industriei alimentare; cazarea elevilor din mediul rural care studiaza în alte localitati decât cea de domiciliu; plati restante pentru suprafata aferente anului 2007, care blocheaza activitatea fermierilor. Ca declaratii politice punctam: „Demagogia liberala salveaza industria îngrasamintelor chimice?”; „Al 12-lea ceas pentru APIA”; „Sprijinim performanta sau stimulam rezultatele proaste?”; „Nevoia de medici în judetul Ialomita”.

Declaratia de avere, depusa în data de 10 iunie 2009, contine: 1100 de mp în intravilan, la Slobozia, teren cumparat în 2006; 50% dintr-un teren de 1.200 de mp, situat în comuna Crisan, jud. Tulcea, în satul Mila 23, din 2004; 16,2 ha de teren agricol la Slobozia, teren cumparat între 1991 si 2007; un apartament în Slobozia, cumparat în 1992; 50% din casa de vacanta, construita pe terenul de la Mila 23; doua autoturisme Daewoo (din 1995) si un Nissan (din 2006); actiuni si parti sociale la 3 societati comerciale, la care figureaza cu împrumuturi acordate în nume personal (în valoare de 3 miliarde, 4,15 miliarde, respectiv 2,8 miliarde de lei); are un credit de 50.000 CHF, scadent în 2022. Veniturile familiei, în 2008, au constat în: sotul – 58,91 milioane de lei, indemnizatie, Consiliul Local Slobozia; 32,51 de milioane, indemnizatie Camera Deputatilor; 643 de milioane de lei din exploatatie agricola; sotia – salariul de la ASP, în cuantum de 471,83 de milioane de lei.

Deputatul Dan Mircea Popescu, a fost, a plecat…

Fiind impus de la centru printre candidatii PSD+PC în Ialomita, Dan Mircea Popescu a fost plasat pe Colegiul 3 Cazanesti. CV-ul deputatului impresioneaza, a fost pe rând consilier prezidential (1990-1991); în 1991 a fost ministrul Muncii; senator în mandatele 1992-1996 si 2000-2004; în 2004, ministru al Muncii; senator 2004-2008. Numai ca problemele nu se rezolva cu CV-ul. Este si o dovada a faptului ca, din moment ce legatura cu judetul Ialomita s-a facut dintr-un motiv strict electoral, reprezinta electoratul din Colegiul Cazanesti la fel de mult cum îi reprezinta pe cei din Colegiul Dabuleni.

Este membru al Comisiei pentru munca si protectie sociala din Camera Deputatilor. Daca luam în calcul si depunerea juramântului, atunci a vorbit în plen de doua ori, în 6 luni. A facut o singura declaratie politica („o analiza politica si nu numai a primelor alegeri libere din România din 20 mai 1991”; adica exact de ce au nevoie ialomitenii!!!) si se afla printre initiatorii a doua proiecte de lege (cu privire la salarizarea si alte drepturi ale personalului militar din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala; iar al doilea proiect vizeaza recunoasterea diplomelor si calificarilor pentru profesiile reglementate în România).

Ca avere, Dan Mircea Popescu si-a declarat, la 1 iunie 2009: un apartament cumparat în1991, în Bucuresti; un autovehicul Volvo S40, din 2008; doua depozite bancare, de 39.300 dolari SUA si de 14.200 de euro. Veniturile familiei pentru 2008, au fost de 470 de milioane de lei, indemnizatia de senator a lui Dan Mircea Popescu si 39.000 de euro, venitul de ambasador al sotiei.

Deputatul Gheorghe Tinel: „Nea Alecu, nea Alecu, tunde oaia si berbecul”

Gheorghe Tinel, membru al PNTCD între 1996 si 2001, a trecut la PNL în 2002, iar, din 2007, face parte din PDL. A candidat în Colegiul 4 si, desi nu a obtinut cel mai bun rezultat comparativ cu ceilalti candidati ai partidului, a obtinut un mandat de deputat, pe baza formulei de calcul impusa prin metodologia uninominalului.

Gheorghe Tinel face parte din Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice. A luat cuvântul de 14 ori, are 5 declaratii politice, este printre initiatorii a 6 propuneri legislative si a adresat doua întrebari si interpelari. Printre proiectele de lege se numara: cel privind statutul deputatilor si senatorilor; privind organizarea si functionarea societatii române de Rodiodifuziune si a Societatii Române de Televiziune; pentru stabilirea parteneriatului între stat si biserica în domeniul asistentei sociale. De asemenea, se regaseste printre initiatorii proiectului de lege privind comercializarea produselor agroalimentare. Absorbtia fondurilor europene prin Programul Sapard a fost tema uneia dintre interpelari. Ca dezbateri politice, amintim de cele intitulate: „Nea Alecu, nea Alecu, tunde oaia si berbecul”; „Taranii ialomiteni si testul satelitului”; „Cum nu poate performa managementul primarului liberal al municipiului Urziceni”

Gheorghe Tinel a ocupat diverse functii în Ministerul Agriculturii, printre care si cea de sef al Corpului de control al ministrului, între 2005 si 2007.

Conform declaratiei de avere (decembrie 2008), familia deputatului detine, din 2007, la Fierbinti, 3.300 de mp de teren intravilan si o casa de vacanta, donatie de la parinti. Familia mai este proprietara pe 540 de mp de teren intravilan, în Bucuresti, din 2008; o casa de locuit, cumparata în Bucuresti, din 2008; un apartament în Bucuresti, cumparat în 2000. În noiembrie 2008, a obtinut suma de 113.000 de euro din vânzarea unui apartament. Ca datorii, sunt mentionate 3 credite bancare, în cuantum de 1,27 de miliarde de lei; 30.000 de euro, respectiv 300.000 de euro. Ca venituri, sunt mentionate: 350 de milioane, salariul de director la Ministerul Agriculturii; 20.600 de euro, împrumuturi pe 3 ani. Venitul obtinut de sotie, la un birou notarial din Tunari (jud. Ilfov) a fost de 8,4 miliarde de lei.

Daniela Istrate

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.