Ce ţări a vizitat preşedintele CJI

0

În 4 ani de mandat, Ciupercă a fost în Austria, Marea Britanie, Germania, Danemarca, Turcia, Belgia…

Pe rând, Silvian Ciupercă s-a dat expert în ape, agricultură şi industrie alimentară, descentralizare administrativă şi financiară sau în utilizarea fondurilor structurale pentru regenerarea regiunii…
„Informaţia asimilată într-o săptămână petrecută în Bavaria, nu generează nimic dacă nu devine temeiul unor profesioniste abordări în domeniul apei, a experţilor şi politicienilor din Ialomiţa“, scria Ciupercă într-un raport întocmit după o asemenea vizită, acum 3 ani. Judecând după ceea ce (nu) s-a întâmplat în Ialomiţa… Chiar că a generat… NIMIC!!!

Ciupercă şi-a tras partea leului

Că doar este preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, de prin 2004, Vasile Silvian Ciupercă nu putea să nu se remarce şi la categoria deplasări în străinătate, în interes de serviciu, desigur. De exemplu, în 2005, Ciupercă nu a ratat decât una dintre deplasări, poate şi pentru că, indifernet de cât de competent este, nu putea să se afle în acelaşi timp în două locuri diferite! Funcţionarii de prin CJI, dar şi mai rar consilierii judeţeni, nu au avut şansa unor schimburi de experienţă (vorba vine) cu reprezentanţii unor instituţii din ţările Uniunii Europene. Aşa că preşedintele CJI şi-a tras majoritatea acestor schimburi, din care nu băgăm mâna în foc că şi judeţul Ialomiţa a câştigat ceva!
Dacă în 2005, Ciupercă şi-a adjudecat 3 din cele 4 deplasări peste hotare, în 2006, preşedintele CJI a participat la ambele vizite în străinătate. În 2007, a fost la două din cele 3 vizite de… lucru… Anul 2008 nu i-a adus nici o deplasare, poate şi pentru că a fost mult prea ocupat cu alegerile locale, de teamă să nu-i zboare fotoliul de preşedinte de sub… competenţă!

Expert în toate…

… dar specialist în mai puţine, preşedintele CJI a lăsat treburile judeţului pe mâinile vicepreşedinţilor instituţiei de 3 ori în numai două luni (octombrie-noiembrie 2005). A fost mai întâi o deplasare la Viena, între 13 şi 15 octombrie, la un seminar cu tema „Autorităţi locale şi regionale din sud-estul Europei – experienţe şi perspective“, la invitaţia Consiliului European al Municipalităţilor şi regiunilor. Mai primim doar informaţia că, parţial, cheltuielile au fost suportate de organizatori. Nu se ştie cât de „parţial“, pentru că (probabil s-a omis), nu ni s-a pus lşa dispoziţie şi raportul obligatoriu pe care Silvian Ciupercă trebuia să-l întocmească la întoarcere. După numai câteva zile, acelaşi Ciupercă pleacă în Marea Britanie, unde, în perioada 23-27 octombrie, participă la o vizită în Regiunea West Midlands, pe tema fondurilor structurale pentru regenerarea regiunii. Raportul conţine programul deplasării şi câteva concluzii. La care, să fim cinstiţi, se putea ajunge şi fără o vizită la Londra. „Nu se finanaţează nimic într-o regiune care nu are o abordare ştiinţifică a problemelor dezvoltării coeziunii economico-sociale prin fonduri europene şi dacă nu există fundamentarea temeinică a documentaţiei de solicitare…“ Este una dintre concluzii. Inteligent spus! Şi mai consemnăm o idee cu care preşedintele CJI s-a întors din Marea Britanie: „regenerarea urbană şi rurală, după o perioadă de declin economic (…) este o experienţă ce trebuie aprofundată şi urgent aplicată atât în Ialomiţa cât şi în celelalte judeţe mai sărace din regiune…“ Bine, că la 3 ani de raport am tot avut regenerări… Numai urbane şi rurale, NU!
Nu trec decât vreo 3 săptămâni, şi iar Ciupercă îşi face geamantanul, de data aceasta pentru Germania. În landul Bavaria, preşedintele CJI participă la un trening şi schimb de experienţă în domeniul apelor. Raportul conţine lista invitaţilor, programul, teme şi comentarii…  Cităm: „Pentru judeţul Ialomiţa eu şi mulţi alţii credem că sunt oportune şi urgente deciziile privind două probleme majore: 1)Apele subterane sau apele de suprafaţă sunt mai accesibile tehnologic şi financiar pentru locuitorii judeţului şi bugetele localităţilor; 2) Operatorii eficienţi în domeniul apei se selectează numai prin forţă financiară şi experienţă sau şi prin oferte de parteneriat cu autorităţile locale, generate de grija de viitor…“ Frumos spus! 
„Informaţia asimilată într-o săptămână petrecută în Bavaria, nu generează nimic dacă nu devine temeiul unor profesioniste abordări în domeniul apei, a experţilor şi politicienilor din Ialomiţa“, îşi încheie documentul, înainte de a-şi pune semnătura, Silvian Ciupercă.

2006: Danemarca şi Turcia

Între 27 august şi 2 septembrie 2006, Ciupercă s-a cazat în Danemarca, unde s-a aflat într-o „vizită de studiu“ în cadrul implementării proiectului de înfrăţire instituţională „Întărirea autonomiei financiare a autorităţilor locale prin continuarea procesului de descentralizare fiscală şi financiară“. Nu ştim cum s-a întărit autonomia financiară a CJI după această vizită, raportul însă credem că este sublim, chiar dacă nu ne-a fost pus la dispoziţie!
După „întărirea autonomiei“, Ciupercă a trecut la „descentralizarea administrativă şi financiară: etape în procesul de finalizare a reformei…“, eveniment care s-a produs între 21 şi 26 noiembrie 2006, în Turcia, la Antalya. Raportul dezvoltă două „teme mari“ abordate: conturarea perspectivei generale a cadrului descentralizării, aspecte cheie, unde ne aflăm şi ce este de făcut? plus descentralizarea învăţământului. Nu consemnăm, că plictisim!

2007: de două ori în Belgia

Între 19 şi 23 februarie 2007, liderul CJI şi al PSD Ialomiţa s-a aflat în Belgia, la un schimb de experienţă în domeniul agriculturii şi al industriei alimentare, etc. Care este legătura dintre Ciupercă şi agricultura… Am sperat să aflăm din raport… Am sperat degeaba, pentru că şi acest document lipseşte din dosarul pus la dispoziţie de CJI… Aşa că nu am aflat ce au schimbat între ei participanţii la eveniment şi nici cu ce bagaje de cunoştinţe noi s-a întors preşedintele CJI din Belgia.
De la agricultură sărim la Forumul Coeziunii, desfăşurat la Bruxelles (Belgia), în perioada 27-28 septembrie 2007. Că tot au fost doar două zile, şi raportul este pe măsură!
Pe doar o pagină, Ciupercă a înşirat temele dezbaterii, fără a consemna vreo concluzie. Interesantă este încheierea: „Cheltuielile parţiale aferente deplasării la Bruselles a preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa au fost suportate conform prevederilor legale în materie…“ Asta e ca în comunicatele seci ale poliţiei, în care ni se spune că soluţia legală va fi dată prin parchet…
Ar fi fost culmea ca cheltuielile să fie suportate altfel decât spune legea. Şi chiar dacă s-ar întâmpla aşa, nu vedem pe nimeni să mai şi scrie asta într-un document…

N.R. În 2008, probabil din motive electorale, Silvian Ciupercă a ratat cele două deplasări, în SUA şi Franţa, lăsând locul unor funcţionari din CJI. Aşa că nu a putut face, de exemplu, nici un schimb de experienţă cu administraţiile publice şi asociaţii profesionale similare din SUA… Nu că ar fi câştigat ceva judeţul din asta…

Daniela ISTRATE

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.