CJI pierde peste 34.000 de euro, ajutorul comunitar pentru laptele distribuit în şcoli!

0

Anul trecut, Consiliul Judeţean Ialomiţa a depus documentaţia la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Ialomiţa, iar în conturile instituţiei au intrat 33.919,15 euro, reprezentând ajutorul dat de Uniunea Europeană pentru furnizarea laptelui în unităţile de învăţământ. Probabil că efortul pentru întocmirea documentaţiei a fost considerat mult prea mare de către conducerea CJI, care oricum primeşte banii din bugetul de stat pentru susţinerea Programului „Cornul şi laptele”. Aşa că, în timp ce consiliile locale din Slobozia şi Amara, care derulează separat acest program, vor primi peste 6.700 de euro, CJI renunţă cu lejeritate la aproape 34.000 de euro!!!

La unii se poate

Din fondurile Uniunii Europene se acordă un sprijin financiar şi pentru laptele furnizat unităţilor de învăţământ, în cadrul Programului „Cornul şi laptele”.

La nivelul judeţului Ialomiţa, de derularea acestui program se ocupă Consiliul Judeţean Ialomiţa, cu câteva excepţii, localităţile Slobozia, Amara şi Sfântu Gheorghe, localităţi care au preferat să preia responsabilităţile pe cont propriu. Pentru celelalte 63 de localităţi din judeţ, responsabil este CJI.

În 2008, peste 40.000 de euro au ajuns în judeţ, ca sprijin comunitar pentru laptele distribuit în şcoli. Au beneficiat instituţiile implicate, mai puţin Consiliul Local Sfântu Gheorghe, unde distribuitorul, o firmă din Slobozia, nu îndeplineşte condiţiile de eligibilitate impuse de UE.

Astfel, pentru cei 19.874 de copii înscrişi în Program în anul şcolar 2007-2008, sprijinul a fost de 40.704,72 de euro, ceea ce reprezenta la data plăţii o sumă de 1.512.990.000 de lei vechi. Din această sumă, CJI a primit 33.919,15 euro (adică 1.260.770.000 de lei vechi), pentru cei 16.743 de beneficiari.

Dacă tot vin banii de la bugetul de stat…

… pare să fie explicaţia pentru lipsa de reacţie a funcţionarilor CJI pentru această subvenţie, acordată pentru anul şcolar 2008-2009. Consiliile locale Slobozia şi Amara au depus deja documentaţia necesară pentru primirea banilor, adică 4.309,56 de euro, respectiv 2.476,01 euro. Numai CJI nu a reacţionat până în prezent, indiferent de demersurile care s-au făcut pentru a-i convinge pe funcţionarii instituţiei să întocmească documentaţia ce trebuie depusă la APIA Ialomiţa. De ce să se mai obosească aceşti salariaţi să întocmească actele necesare, dacă banii oricum vin de la bugetul de stat? Chiar dacă subvenţia, ţinând cont de cursul valutar, depăşeşte 1,5 miliarde de lei. 

Atâta vreme cât nu se vor aplica sancţiuni pentru cei vinovaţi de pierderea unor astfel de ajutoare financiare, este greu de crezut că unii funcţionari nu mai pot de grija banului public!

… Cu siguranţă, reacţia ar apărea dacă vreun şef s-ar gândi să le taie din sporuri! Atunci proteste! 

Daniela ISTRATE  

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.