Declaraţie-şoc a primarului liberal al municipiului Feteşti: „Voi susţine candidatura lui Traian Băsescu!“

0

Gheorghe Catrinoiu susţine că a luat această decizie pentru binele cetăţenilor din municipiul Feteşti, localitate care are nevoie de investiţii majore, mai ales în infrastructură. Edilul şef, care este membru PNL, declară că a bătut la mai multe uşi pentru a primi sprijin, dar că singura care s-a deschis a fost cea a PDL.

Gheorghe Catrinoiu a devenit primarul municipiului Feteşti după scrutinul din iunie 2008. A preluat frâiele unui oraş lăsat de izbelişte de fosta conducere a administraţiei locale şi de mai bine de un an încearcă să rezolve problemele feteştenilor, probleme pe care comunitatea le are de ani de zile. Un sediu nou pentru Consiliul Local, o nouă reţea de apă, drumuri reabilitate, construcţia unei Case de Cultură sau a unei Pieţe Agroalimentare, sunt doar câteva dintre obiectivele pe care Gheorghe Catrinoiu încearcă să le realizeze. Cât priveşte susţinerea declarată pentru preşedintele Traian Băsescu, în eventualitatea unei noi candidaturi, primarul liberal afirmă că va putea să explice cetăţenilor din Feteşti de ce a luat o asemenea decizie.

Consemnăm un interviu acordat în exclusivitate de Gheorghe Catrinoiu:

„ La taxe şi impozite locale avem o încasare foarte slabă…“

-Cum se simte criza la Feteşti?

-Sigur că da. Ca şi în alte sectoare, criza economico-financiară a ajuns şi la Primăria Feteşti. Când spun acest lucru, mă refer la faptul că am început să încasăm mult mai puţin, la impozitul pe venitul global, unde încasările au scăzut cam cu 30%. De asemenea, au scăzut şi încasările la impozitele şi taxele locale.

-Comparativ cu anul trecut, la cât se ridică aceste încasări?

-La taxe şi impozite locale avem o încasare foarte slabă. Pe primele 6 luni, pentru persoane fizice, am încasat doar 25%; la concesiuni, cam 30%; la persoane juridice, până la 30%.

-Ce greutăţi vă crează acest fapt la nivelul administraţiei locale?

-Neavând veniturile pe care ni le-am prognozat, nu putem efectua nici cheltuielile prognozate. Lucrările de investiţie nu mai pot fi executate.

-Puteţi acoperi cheltuielile curente?

-Până acum, am reuşit acest lucru. De vreo două luni, durata de plată a facturilor pentru utilităţi s-a mărit. Avem restanţe, dar deocamdată ne descurcăm. Să sperăm că nu se va aprofunda această criză, dar sunt din ce în ce mai puţin optimist.

-Cu investiţiile sunteţi pe zero, în momentul de faţă?

-Nu pe zero. Avem ceva investiţii în derulare, începute anul trecut.

-Investiţii multianuale…

-Da. Avem proiectul privind realizarea Planului Urbanistic General. Am mai avut un proiect de pietruire şi reabilitare a străzilor. Le-am continuat, dar cu eforturi mari şi avem restanţe la plata acestora. Pentru înfiinţarea reţelei de gaze, etapa a II-a, am prevăzut o sumă din bugetul local, din încasări, dar cum încasările au scăzut… Noi avem ceva bani în fondul de rulment, dar păstrăm banii pentru a derula un proiect de Phare 2006, pentru a asigura partea de cofinanţare. Valoarea proiectului este de un milion de euro şi vizează reabilitarea reţelei de apă Feteşti Gară, etapa I. Este vorba de înlocuirea conductei principale de apă, aproximativ 8 km de reţea. Partea noastră de cofinanţare este de 10%.

„Există o posibilitate clară de a colabora cu PDL şi după alegerile prezidenţiale…“

-Ce face un primar liberal în această perioadă de criză, ţinând cont de faptul că faceţi parte dintr-un partid aflat în opoziţie?

-Dacă privim din punct de vedere politic, nu pot spune că am simţit anumite consecinţe. În schimb, simt o rezistenţă faţă de noile proiecte şi ceea ce doresc să fac. Feteşti-ul are nevoie de anumite proiecte majore, cum ar fi construcţia unei Primării, construcţia unei Case de Cultură, construcţia unei Pieţe Agroalimentare. Eu am făcut mai multe demersuri, am bătut la mai multe uşi, tocmai în ideea de a promova aceste proiecte. Sunt edilul oraşului, sunt primarul tuturor feteştenilor şi vreau să le rezolv aceste probleme majore, iar rezolvarea nu depinde numai de mine.

-Aţi bătut la mai multe uşi. A fost vreuna care vi s-a deschis?

-Da. La PDL. Am avut mai multe discuţii, care mi se par normale. Eu sunt foarte deschis… Şi voi acorda sprijin politic partidului care sprijină proiectele Feteşti-ului.

-La ce sprijin politic vă referiţi?

-Sunt dispus să acord acest sprijin în campania pentru alegerile prezidenţiale, pentru candidatul PDL.

-Asta înseamnă că este foarte posibil să faceţi campanie pentru actualul preşedinte, Traian Băsescu.

-Da, sigur că da. Voi susţine candidatura lui Traian Băsescu.

-Cum credeţi că vor reacţiona colegii de partid?

-Deocamdată nu am avut reacţii. Am mai spus asta, dar înainte de toate, pun interesul oraşului, al feteştenilor, înainte de toate. Chiar dacă vor fi persoane deranjate… Vreau să realizez ceva pentru Feteşti! Există o posibilitate clară de a colabora cu PDL şi după alegerile prezidenţiale.

-Nu luaţi în calcul varianta demisiei din PNL, situaţie în care aţi pierde mandatul de primar…

-Nu se pune problema…

-Dar există varianta excluderii din PNL, ceea ce vă permite să vă păstraţi mandatul.

-Sigur că da.

-Cum credeţi că vor reacţiona locuitorii municipiului dacă, metaforic sau chiar la propriu vorbind, vă vor vedea, în campanie, lipind afişe cu preşedintele Traian Băsescu?

-Nu ştiu, o să văd atunci. Oamenii, dacă vor să înţeleagă, vor înţelege.

Daniela Istrate

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.