Cele 4 unităţi spitaliceşti de pe raza judeţului Ialomiţa funcţionează cu un deficit de peste 50 de medici
Criza de personal medical din sistemul sanitar românesc nu s-a resimţit, nu se resimte şi nu se va resimţi niciodată exclusiv la nivelul judeţului Ialomiţa, ci la nivelul întregii ţări. Aici, deficitul de personal din sistemul sanitar nu este nici „ceva nou” şi nici măcar „ceva relativ nou”… Este, din păcate, o poveste destul de veche şi care, din câte se pare, nu va avea happy-end…
Nu avem medici pe: Diabet, Boli de Nutriţie, Neonatologie, Neurologie, Psihiatrie, Medicină Legală, Terapie Intensivă, ORL, Medicină de Laborator, Radiologie-Imagistică, Pneumologie!
„La Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, avem 92 de posturi aprobate, fiind ocupate doar 63. Avem vacante 29 de posturi, dintre care 14 sunt pentru rezidenţi, care vor veni pe diferite specializări deficitare. Între specializările deficitare se numără ATI, unde ar trebui să fie 7 medici, dar sunt numai 5, medici pentru Diabet şi Boli de Nutriţie nu există, la Neonatologie sunt doar 2 posturi din 3 ocupate, la Neurologie sunt ocupate 2 din 4 posturi, la Pediatrie sunt ocupate 4 posturi din 5, însă doi medici sunt pensionari, la Chirurgie Generală avem 4 posturi ocupate dintr-un total de 8, la Radiologie-Imagistică, din 5 posturi 4 sunt ocupate, dar şi aici avem pensionari. Pentru Medicina de Urgenţă, s-a făcut solicitare la Ministerul Sănătăţii pentru deblocarea a 6 posturi. Demersurile pe Medicina de Urgenţă au fost iniţiate, în sensul că secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Raed Arafat, a solicitat numărul de posturi necesare care trebuie deblocate la nivelul judeţului Ialomiţa. La Spitalul Municipal Urziceni avem din 22 de posturi aprobate, 14 ocupate, ceea ce înseamnă un pic mai mult de jumătate. Avem deficit pe Medicină Internă, unde avem doar 1 medic la cele 2 posturi, pe Neonatologie nu avem cadre medicale, pe Pediatrie avem un post ocupat din 2 aprobate, la Neurologie şi Psihiatrie nu sunt medici pentru că au trecut pe cabinet privat, la Medicină Legală nu avem medici, au fost la Anatomie Patologică. La Spitalul Orăşenesc Ţăndărei, din 12 posturi aprobate sunt ocupate 6. La Terapie Intensivă nu sunt medici, la ORL nu există, Psihiatria are deficit de 2 posturi, la Medicină de Laborator şi Radiologie-Imagistică nu sunt medici. La Spitalul Municipal Feteşti, din 23 de posturi aprobate doar 14 sunt ocupate. La Neurologie nu sunt medici, la Pediatrie sunt ocupate 3 din 4 posturi, la Pneumologie nu sunt medici, au doar un rezident, la Psihiatrie nu au, la Chirurgie este ocupat un post din 2 aprobate, la Oftalmologie este un rezident şi nimeni altcineva, la Medicină de Laborator nu sunt medici”, susţine dr. Mihaela Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Ialomiţa.
3 posturi ocupate după cele două concursuri organizate în 2009
Mai grav este, însă, faptul că sunt extrem de puţini cei care se prezintă la concursurile organizate pentru ocuparea posturilor deficitare la nivelul spitalelor din judeţ. Astfel, conform statisticilor, doar 3 posturi au fost ocupate anul trecut după cele 2 concursuri organizate în acest sens. „Atât Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, cât şi celelalte unităţi spitaliceşti au încercat, anul trecut, să scoată posturi la concurs, dar nu s-a prezentat nimeni. A fost un concurs în 25 martie 2009, şi un alt concurs în 29 iunie 2009. În urma acestor concursuri, la Slobozia a fost ocupat un post de psihiatrie infantilă, unul de oftalmologie şi un post de pneumologie la Urziceni. Aici, ne facem iluzii. Nu a venit nimeni nou la Urziceni. Pur şi simplu, a plecat pneumologul de la Slobozia şi s-a dus la Urziceni. Deficitul este destul de mare şi, probabil, în următorii doi ani, cel puţin, va trebui să tragem tot de pensionarii pe care îi avem, în eventualitatea că vor veni rezidenţi pe posturile deficitare.”
Statistici îngrijorătoare şi în privinţa personalului sanitar mediu
Aruncând o privire prin datele Institutului Judeţean de Statistică, aflăm că, la finele anului 2008, numărul medicilor ialomiţeni era de 284, acelaşi ca şi la finele anului 2000. Un an mai târziu, în 2001, numărul medicilor ialomiţeni înregistrează cea mai mare valoare din perioada de referinţă, 290, scăzând apoi, în 2002, la 279. În următorii 2 ani, tendinţa de scădere s-a menţinut, ajungându-se astfel ca, la finele anului 2005, în Ialomiţa să figureze 274 de medici. În anii 2006 şi 2007, numărul medicilor a trecut prin „bornele” 280 şi, din nou, 274. La finele anului 2008, însă, numărul medicilor a ajuns la acelaşi nivel la care era şi la finele anului 2000: 284. Cifrele sunt îngrijorătoare şi în ceea ce priveşte situaţia personalului sanitar mediu. Astfel, în perioada 2000-2003, numărul cadrelor medicale a scăzut constant de la 1.388 la 1.325. Timp de 24 de luni – anii 2004 şi, respectiv, 2005 – numărul acestora a crescut de la 1.325 la 1.402. Din păcate, însă, lucrurile au intrat, încă o dată, pe un făgaş greşit începând cu anul 2006, an în care numărul cadrelor medicale avea să scadă de la 1.402 la 1.328.Tendinţa de scădere s-a menţinut şi în perioada 2007-2008, perioadă la finele căreia în sistemul sanitar ialomiţean se regăseau 1.315 cadre medicale.
Liber la investiţii
Dacă în privinţa schemei de personal datele sunt îngrijorătoare, unităţile spitaliceşti din judeţ stau mult mai bine în ceea ce priveşte lista obiectivelor de investiţii propuse pentru a fi realizate în perioada următoare. În unele cazuri, lucrările au început deja. În altele, sunt pe cale să înceapă. Astfel, lucrările de consolidare şi reabilitare a clădirii care adăposteşte Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, clădire clasificată cu risc seismic de gradul II, vor demara la 1 aprilie. Valoarea estimativă a lucrărilor depăşeşte 1,6 milioane de euro, o parte din această sumă urmând a fi asigurată de Ambasada Elveţiei în România.
Tot la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, vorbim despre lucrări de consolidare şi anvelopare termică, în valoare de peste 9 milioane de lei, cu termen de finalizare decembrie 2010. La UPU, lucrările de extindere demarate deja au ca termen de finalizare 2010, costul total al lucrărilor fiind de 2 milioane de lei. Noile spitale din municipiile Urziceni şi Feteşti vor fi, de asemenea, finalizate anul acesta, fondurile pentru cele două unităţi fiind suplimentate de la bugetul de stat cu 34 de milioane de lei, banii urmând a fi împărţiţi frăţeşte. Totodată, Spitalul Orăşenesc Ţăndărei va avea un Centru de Primiri Urgenţe. În acest sens, autorităţile locale au aprobat studiul de fezabilitate pentru proiectul a cărui valoare a fost estimată la 400.000 de euro, exclusiv TVA. Printre altele, Centrul va avea 2 saloane pentru pacienţi, cameră de resuscitare, salon deparazitare-igienizare, sală pansament şi câteva cabinete pentru personalul medical. Nu este de neglijat nici faptul că, în sfârşit, a fost aprobat şi studiul de fezabilitate pentru extinderea şi modernizarea Centrului Judeţean de Transfuzii Sanguine. Însă, în cazul acesta, rămâne de văzut în ce măsură proiectul va fi dus la bun sfârşit.
Cristi ŞUCA
DEFICIT DE MEDICI SI EXCES DE ZIARISTI ,CARE , FARA NICI O NOTIUNE MEDICALA , INSTIGA PACIENTII , SCAZAND ASTFEL INCREDEREA IN ACTUL MEDICAL
Buna seara ..cineva mai sus a scris ca sunt ziaristii care intiga neancrederea in medicii nu e adevarat ..vi se pare normal ca o persoana cu atac cerebral sever sa zaca pe targa la urgenta 2 ore?doua ore in care asistentele isi beau cafeluta linistite si inotau in fumul de tigare din cabinet ..Romania- tara membra UE sicoruptia nesimtirea si desinteresul omoara batranii cu zile in spitale…batranii aia care prin contributia la stat le plateste medicilor cafeau si statul degeaba …RuSine!