Electoratul, faţă în faţă cu alegerile europarlamentare? „Despre Uniunea Europeană, ce să ştiu? Ştiu că e departe…”

0

În mandatul 2004-2009, România a avut în Parlamentul European 35 de deputaţi. Aceştia, şi-au împărţit fotoliile, după cum urmează: 18 europarlamentari din Grupul Partidului Popular European (Creştin-Democrat), 10 europarlamentari în Grupul Socialist din Parlamentul European, 6 reprezentanţi în Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa şi un deputat, în persoana lui Laszlo Tokes, pentru Grupul Verzilor- Alianţa Liberă Europeană.

Pe 7 iunie 2009, noi alegeri europarlamentare, într-un singur tur de scrutin, desfăşurate simultan în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, vor decide şi pentru noi, trimişii pe care îi vom avea ca reprezentanţi la Bruxelles.

„Merg să votez, dar nu ştiu încă cu cine…“

În legislatura 2009-2014, ţara noastră va fi reprezentată de către 33 de politicieni.

Suntem curioşi dacă ştiţi ceva despre candidaţii judeţului Ialomiţa pentru Europarlament. Şi dacă ştiţi ce rol au ei, odată ajunşi să vă reprezinte la nivel european. Şi nu în ultimul rând, ce ştiţi despre Uniunea Europeană şi despre Parlamentul European. Iată răspunsurile primite:

Elena Cosma, 37 de ani, casnică: „Am văzut pe la televizor câte ceva, candidaţi ştiu pe un domn Mihuţ… De mers, da, cred că o să merg, pe 7 iunie parcă sunt alegerile… Poate până atunci o să-şi facă mai multă campanie şi o să ştim mai multe despre ei.”

Elena Toma, 51 de ani, pensionară: „Încă nu ştiu nimic. De mers la vot merg, e datoria noastră de cetăţeni, nu? Ei, nu prea ştiu eu de Parlamentul European, dar dacă am intrat în joc, trebuie să jucăm… Îmi mai spune fiu-meu câte ceva, că el mai ştie.”

Cristian Bocşan, 26 de ani, tehnician IT: „Cu siguranţă e vina lor că nu se fac cunoscuţi. Am văzut câteva afişe prin oraş, dar domnii şi doamnele sunt nişte iluştri necunoscuţi pentru mine. Ştim de Maria Petre. De alţii nu ştiu, că n-au ajuns la noi. Despre vreun lucru făcut pentru Slobozia de un europarlamentar? Nu ştiu… au făcut?”

Gheorghe Bălaşca, 61 de ani, vânzător de ziare: „O să votez, da. Am văzut că au pus de la PNL şi de la PSD nişte afişe mai încolo, pe stradă. Dar nu-i cunosc cine sunt… nişte băieţi tineri, oricum. Poate or face treaba ei, că ăştia bătrâni… Despre Uniunea Europeană, ce să ştiu? Ştiu că e departe.”

Alina Dima, 39 de ani, vânzătoare de pantofi: „Da, ştiu câte ceva, am auzit la televizor. Merg să votez, dar nu ştiu încă cu cine. Local, nu ne-a spus nimeni nimic. Ce mai citim şi noi prin ziare.”

„Au fost prea multe decepţii, nu mai avem motive pentru care să mergem la vot, nu mai avem încredere…“

Nicoleta Enache, 42 de ani, vânzătoare de loz în plic: „Şi cu alegeri, şi fără alegeri, parcă nu tot viaţa aia o ducem? Nu ştiu ce au făcut europarlamentarii pentru Slobozia. Tot ei între ei. Nu, nu merg să votez. Nici nu mai vreau să aud.”

Două doamne în vârstă, pe un trotuar: „Nu ne interesează. Ne-am săturat de toţi.”

Magda, 37 de ani, profesoară de istorie: „Au fost prea multe decepţii, nu mai avem motive pentru care să mergem la vot, nu mai avem încredere. S-a creat o aşa mare prăpastie între noi şi ei, încât pare că ne tratăm, reciproc, cu răceală. Nu cred că avem oameni politici, şi mai ales reprezentanţi care să ia decizii pentru noi la un nivel atât de înalt. Ştiu că cineva trebuie să o facă, dar nu ştiu ce soluţie ar fi. Eu, personal, nu mai merg la vot.”

Maria Crişan, 48 de ani, inginer: „Nu, nu a venit nimeni, nu ştiu mai nimic. Mai veneau să ne spună, pe la uşi, copii din ăştia, trimişi de partide. Dar văd că n-au mai venit. Despre Uniunea Europeană ştiu că am cerut atâta să intrăm şi acum trebuie să facem cum spun ei. Dar la vot, nu cred că merg. Ce dracu să faci cu votul?”

Doi domni dichisiţi şi foarte grăbiţi: „Numai prostie. Asta vedem. Cine să ne reprezinte? Nu are cine, nu vedeţi în ce ţară trăim? Nu are cine. Nici în ţară, nici în exterior.”

Livia Dima, 29 de ani, contabil: „Dacă nu vin ei la noi să ne informeze, noi nici atât nu-i căutăm. De Maria Petre ştiu, adică o cunosc, am văzut-o, dar aşa, să ştiu ce a făcut pentru oraş, nu. Şi sincer, nici nu mă interesează să aflu.”

Gheorghe Ciulinaru, 68 de ani, pensionar: „Ştiu, cum să nu ştiu de Uniunea Europeană, sunt 16 state. Am văzut că acum la candidaţi au intrat şi PNG-ul şi PRM-ul. Mergem şi la vot, cum să nu.”

Traian Slănină, 76 de ani, pensionar: „M-aţi găsit bine, fiul meu e inginer, merge des la Bruxelles… Am văzut că sunt nişte tineri propuşi pentru europarlamentari, aici, în Slobozia. Poate o să reuşească să ia voturile şi să ajungă la Bruxelles. Sunt oameni serioşi acolo. Iar ăştia tineri or face ce n-au făcut ăi bătrâni. Eu am deja o vârstă, şi n-o să mai apuc vreo schimbare, dar cred că şi la noi lucrurile o să meargă mai bine.”

Elena Teodorescu, 53 de ani, pensionară: „Nu mai avem încredere, că atât au promis şi noi cu asta am rămas. Am pensie 3 milioane şase sute. Nu-mi mai arde de nimic…” 

„Ştiu că despre tineri se spune că nu-i interesează, dar eu cred că-i interesează, de fapt, şi că politicienii nu prea-i bagă în seamă.”

Alexandra Buză, 18 ani, elevă: „Despre alegerile europarlamentare am auzit, iar despre Uniunea Europeană am învăţat la şcoală. Pentru mine, va fi prima dată când am să merg la vot. Nu ştiu încă foarte multe despre candidaţi, dar cum totul se face pe ultima sută de metri, poate o să aflăm atunci înainte de alegeri. Ştiu că despre tineri se spune că nu-i interesează, dar eu cred că-i interesează, de fapt, şi că politicienii nu prea-i bagă în seamă.”

Cătălin Damaschin, 31 de ani, agent comercial: „Dacă mă interesează ceva legat de alegeri sau Parlamentul European, mă uit pe net, sau mai rar, mai e câte o emisiune informativă la televizor. Ştiu că e la Bruxelles, ştiu că suntem şi noi băgaţi uneori în seamă…”

Ovidiu Ionescu, 48 de ani, şofer: „Pe 7 iunie, da. Chiar aseară vedeam la televizor. Nu ştiu dacă să mai am încredere sau nu. Poate astea cu europarlamentarele sunt mai altfel. Trebuie să fii mai şcolit, să ştii şi-o limbă străină, să ştii să te închei şi la costum. Nu oricine ajunge acolo. Poate merg să votez, că la alegerile noastre pentru preşedinte nu mă mai duc. M-a lecuit Băsescu când a făcut alianţă cu pesediştii. Pentru ce să mai merg?”

Alina Dămăroaie, 39 de ani, secretară: „Nu mă interesează prea mult politica. Dacă îmi fac condiţii să-mi trimit copiii la şcoală în străinătate peste câţiva ani şi dacă mai curăţă ţara asta de jigodii, atunci poate că am să-i votez. Despre Parlamentul European, ştiu, da. Că are reprezentanţi ai tuturor statelor membre ale Uniunii Europene şi că legile lor au efect asupra membrilor comunităţii europene.”

„Cea mai mare realizare după intrarea în UE este fără îndoială, după părerea mea, libera circulaţie. Iar un lucru rău, creşterea preţurilor la alimente şi importul excesiv în defavoarea produselor noastre…”

Mariana Chimoiu, 31 de ani, educatoare: „Alegerile europarlamentare ar trebui să ne preocupe pe toţi, sunt imaginea noastră în Europa şi-n lume chiar. Dacă aici, în ţară, îi alegem şi suntem mai îngăduitori, că aşa e la noi, merge şi aşa, acolo, în Parlamentul European, ar trebui să avem doar oameni valoroşi. Nu ştiu de ce îşi încep atât de târziu campania. Mai e mai puţin de o lună până la europarlamentare şi despre candidaţii din Ialomiţa nu ştim mai nimic.”

Viorica Florescu, 45 de ani, vânzătoare: „Nu ştiu şi nici nu mă mai interesează. Trăiesc de la o zi la alta şi nu mai am nici timp, nici chef de ei. Despre Uniunea Europeană, nu ştiu mai nimic cu adevărat. Am auzit doar. Să zicem că eu sunt proastă, dar nimeni mai deştept nu a venit să-mi spună ce şi cum despre Uniunea asta.” 

Emil Costache, 23 de ani, student: „Da, ştiu de alegeri, am să şi merg să votez. În Bucureşti sunt mici scandaluri, aşa, de culoare, cum a fost cel cu candidatura Elenei Băsescu. Dar am să vin aici, acasă, în Slobozia şi am să votez. M-am uitat pe net la candidaţi, nu ştiu de ce au apărut aşa de târziu, cred că o să aibă ceva treabă luna asta, să convingă oamenii. Despre Uniunea Europeană ştiu de la tv, şi mai ştiu că cel mai bun lucru e că putem călători liberi, că nu mai avem nevoie de vize.”

Andrei Filip, 28 de ani, contabil: „Pe 7 iunie, da. Am auzit ceva. Nu ştiu candidaţii, am văzut doar câteva afişe, dar fiţi fără grijă, o să împânzească oraşul cum fac la fiecare alegeri, că ce rămâne după urma lor… Poate că sunt chiar mai importante alegerile europarlamentare, deja lucrurile nu mai contează doar naţional, facem şi noi parte dintr-un context. Cea mai mare realizare după intrarea în UE este fără îndoială, după părerea mea, libera circulaţie. Iar un lucru rău, creşterea preţurilor la alimente şi importul excesiv în defavoarea produselor noastre.”

Daniela Pop, 27 de ani, consultant firmă de telefonie mobilă: „Am să merg să votez, deşi nu ştiu încă cu cine. Sunt fidelă unui partid, şi voi avea încredere în candidatul propus de ei. Pentru că altfel nu aş şti cu cine să votez. Candidaţii nu s-au făcut cunoscuţi în nici un fel până acum.”

Mădălina FURIŞ

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.