• Nu au putut fi închise nici până la termenul limită, nici după acesta…
Astăzi, 16 iulie, expiră termenul limită de închidere a depozitelor de deşeuri neconforme, iar situaţia la nivelul judeţului Ialomiţa nu este deloc una grozavă. Dimpotrivă!
Astfel, din cele 145 de depozite de deşeuri oficiale (numărul real se apropie, însă, de 200, conform reprezentanţilor Gărzii Judeţene de Mediu), însumând o suprafaţă totală de peste 162 de hectare, numai 55 au putut fi închise până în data de 16 iulie. De asemenea, veşti bune răzbat şi dinspre alte 46 de depozite rurale neconforme de deşeuri nepericuloase. Deşi vor depăşi dead-line-ul impus de Uniunea Europeană, acestea vor fi închise până la finele anului în curs, prin proiecte PHARE în derulare deja.
Problemele apar, însă, în cazul a 22 de localităţi din judeţ: Alexeni, Armăşeşti, Bărbuleşti, Borăneşti, Borduşani, Bucu, Căzăneşti, Ciocârlia, Cocora, Colelia, Făcăeni, Gheorghe Doja, Gheorghe Lazăr, Grindu, Manasia, Mărculeşti, Sălcioara, Scânteia, Stelnica, Valea Ciorii, Valea Măcrişului şi Vlădeni.
Iar asta, întrucât pentru cele 44 de depozite din localităţile amintite nu există alternative! Nu vor putea fi închise nici până la 16 iulie, dar nici după această dată!
Din păcate, din cele 44 de depozite-problemă, doar câteva ar avea posibilitatea de a duce gunoiul la staţiile de transfer din Urziceni sau Feteşti, însă pentru asta trebuie să amenajeze puncte de colectare a deşeurilor.
Conform reprezentanţilor Gărzii Judeţene de Mediu şi ai Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului, deşi au fost atenţionaţi încă din 2006 asupra termenului limită impus de Uniunea Europeană, factorii locali au dat dovadă de o ignoranţă absolut îngrijorătoare, din 2006 şi până în prezent nereuşind să vină cu soluţii, unii dintre ei chiar „pasând” problema către viceprimari, în speranţa că oalele se vor sparge în capul acestora.
Cu alte cuvinte, obligaţia primăriilor de a asigura, prin bugetul pe anul în curs şi/sau prin atragerea altor mijloace legale de finanţare, fondurile necesare închiderii şi ecologizării depozitelor neconforme, precum şi mijloacele financiare necesare sistemului de colectare, selectare, reciclare, transport şi eliminare finală a deşeurilor menajere a fost tratată fără vreun pic de interes.
O altă problemă o reprezintă faptul că, în ultima perioadă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Ialomiţa a fost solicitat să intervină pentru stingerea a 14 incendii numai la mormane de gunoaie aruncate pe câmpuri, incendii care au afectat şi mai multe culturi de grâu.
Primarii localităţilor amintite mai sus vor fi „scoşi la tablă” de factorii judeţeni, în perioada imediat următoare, într-o încercare comună de a găsi soluţii pentru rezolvarea situaţiei existente, fie şi după 16 iulie.
Cel mai probabil, eforturile în acest sens vor fi canalizate pe o procedură simplificată de închidere a depozitelor respective… Sau măcar a unei părţi dintre acestea…
Cristi ŞUCA