La Cocora, piatră la jumătate de preţ şi pavele lipsă!

0

Schimbarea produsă la nivelul administraţiei publice locale din Cocora în iunie 2008, când majoritatea PSD a fost înlocuită de o majoritate a PDL, prin votul cetăţenilor din comună, produce efecte şi la nivelul modului în care s-au făcut achiziţiile publice până vara trecută. Nemulţumirea actuală pleacă de la faptul că fosta conducere a Primăriei a plătit dublu pentru cantitatea de piatră contractată, dar şi pentru că numărul de metri pătraţi de pavele folosite la refacerea trotuarelor nu prea corespunde cu cifrele menţionate pe factură. În al doilea caz, este vorba de o diferenţă de peste 200 de mp. Dacă la sfârşitul anului trecut, pentru o tonă de piatră s-au plătit 29,65 de lei, la începutul lui 2008, s-a dat pe o tonă de piatră, cumpărată de la aceeaşi firmă din Ţăndărei, o sumă de 52,36 de lei.
Între 2004 şi iunie 2008, cu 468.831 de lei (peste 4,6 miliarde de lei vechi) s-au cumpărat circa 6.500 de tone de piatră, în timp ce, pentru 8.092 de tone, actuala conducere a Primăriei nu a achitat decât 240.000 de lei! Adică, pentru o cantitate mult mai mare s-a plătit pe jumătate!
Primarul Dănuţ Lefter susţine că o să sesizeze Poliţia pe această temă!

Achiziţii dubioase!
Când vine vorba de cantitatea de piatră aruncată pe străzile din mediul rural, este foarte greu de demonstrat că situaţia din teren nu bate cu cea din documente. Dar atunci când ne referim la preţuri, este suficientă o simplă comparaţie pentru a vedea diferenţa. Comparaţie pe care a făcut-o şi primarul comunei Cocora, Dănuţ Lefter, atunci când a avut în faţă centralizatorul cu achiziţiile de piatră făcute între 2004 şi iunie 2008, când a fost ales primarul localităţii.
Licitaţia organizată la sfârşitul anului trecut, câştigată de o firmă din Ţăndărei care a lucrat şi cu fosta administraţie, a însemnat nu numai obţinerea unui preţ mult mai bun. Pentru că, de data aceasta, primarul a înţeles că are şi obligaţia de a cântări piatra adusă în comună. Bineînţeles că diferenţele constatate la început între cantitatea de piatră din maşină şi cea de pe documente au dispărut rapid.
Oricum, pentru 8.092 de tone, Consiliul Local a avut de achitat o sumă de 240.000 de lei (2,4 miliarde de lei vechi). Ceea ce reprezintă o adevărată afacere a administraţiei locale, comparativ cu sumele achitate anterior.

La preţ dublu
Datele din contabilitate au fost o adevărată surpriză pentru Dănuţ Lefter. Aşa a aflat că aceeaşi firmă din Ţăndărei a practicat cu totul alte preţuri, cu doar câteva luni în urmă. Astfel, în prima parte a anului 2008, tariful a fost de 52,36 de lei pe tonă (s-au plătit 800 de tone). În 2007, pentru cele 2.520 de tone de piatră contractate de administraţia din Cocora s-a plătit o sumă de 59,5 lei/tonă.
În total, între 2004 şi iunie 2008, Consiliul Local Cocora a achitat o sumă de 468.831 de lei pentru 6.500 de tone de piatră. Adică, piatră mai multă, la jumătate din sumă!

Lipsă la pavele
Dacă nu s-a putut verifica şi cantitatea de piatră cumpărată anterior, la pavele a fost mult mai simplu. Măsurătorile au indicat o diferenţă în minus de peste 200 de mp, faţă de suprafaţa menţionată în documente (factura emisă a fost acceptată la plată de fosta conducere a Primăriei). Şi mai interesant, societatea care a furnizat aceste pavele coincide cu cea de la care s-a cumpărat piatră.
Primarul Dănuţ Lefter ne-a declarat că va sesiza poliţia pe această temă, pentru a se constata dacă legea a fost sau nu încălcată.

Daniela Istrate

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.