La nivel naţional, peste 70 de mii de profesori afiliaţi Federaţiei “Spiru Haret”

0

“Lecţia de demnitate” …acesta a fost sloganul sub care dascălii afiliaţi Federaţiei “Spiru Haret” au “petrecut” ziua de luni, 3 noiembrie, protestând faţă de decizia Guvernului de a bloca legea de majorare a salariilor cadrelor didactice.
Cum era de aşteptat, protestul cadrelor didactice a afectat şi municipiul Slobozia. Astfel, nu mai puţin de 80% din totalul cadrelor didactice şi nedidactice de la Grupul Şcolar “Alexandru Ioan Cuza”, afiliate Federaţiei “Spiru Haret” s-au alăturat călegilor din toată ţara, încercând să înlăture “dictatura actualului Guvern”.
Liderul sindical Dan Saramet susţine că, prin greva de avertisment, profesorii luptă, în primul rând, pentru o calitate mai bună a actului de învăţământ, care nu se poate face cu o remuneraţie lunară de 700 de lei.
Totodată, sindicaliştii acuză Executivul de “încălcarea gravă a demnităţii salariaţilor din Eduaţie” şi de “dezinteres faţă de soarta personalului didactic şi nedidactic”, prin nerespectarea deciziei de majorare a salariilor cu 50%.
Greva de luni a dascălilor afiliaţi la Federaţia “Spiru Haret” este prima acţiune dintr-un lung şir de proteste din sectoarele bugetare. Astfel, în această lună va fi grevă generală în învăţământ, sănătate şi administraţie.
Federaţia “Alma Mater”, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Educaţiei Naţionale vor organiza o grevă de avertisment pe 10 noiembrie. Sindicaliştii ameninţă că, opt zile mai târziu, vor intra în grevă generală.
Prima grevă de amploare din învăţământ a fost declanşată pe 24 ianuarie 2000, atunci când profesorii afiliaţi Federaţiei „Spiru Haret” au refuzat să vină la catedră timp de 5 săptămâni, dar, în final, au obţinut o majorare salarială de 80%, în două tranşe.
Totodată, în urma mişcărilor sindicale din 2002, profesorii au câştigat 5 procente la salariu, dar au pierdut bani prin reducerea sporului de izolare, ajungându-se astfel la situaţia în care mai mulţi profesori din mediul rural să rămână fără un sfert din salariu.
În 2004, un alt an electoral, dascălii au obţinut o creştere salarială de aproximativ 27 de procente, în vreme ce, un an mai târziu, în 2005, salariile profesorilor s-au majorat cu încă 12 procente.
Cu alte cuvinte, astăzi profesorii câştigă cu aproximativ 125% mai mult faţă de lefurile din 2000.

 Din grevă în grevă
După ce am vorbit de protestele cadrelor didactice, haideţi să aruncăm un ochi şi în curtea funcţionarilor publici

13 noiembrie… Aceasta este data la care funcţionarii publici vor intra în grevă generală, dacă Executivul nu majorează lefurile cu 50%.
Vicepreşedintele SED LEX, Nicu Stan, susţine că grava generală, anunţată pentru 13 noiembrie, este „rodul” refuzului Executivului de a majora salariile funcţionarilor publici pe criterii de performanţă, motivând că nu există fonduri în acest sens.
„Majorarea salariilor cu 50% este singura soluţie pentru a se crea echitate socială la nivelul întregului sistem bugetar”, susţine Nicu Stan.
Creşterea salarială nu este, însă, singura doleanţă a funcţioarilor afiliaţi SED LEX. Aceştia solicită şi „elaborarea în regim de urgență a hotărârii de Guvern privind avansarea funcţionarilor publici şi a personalului contractual”, susţinând că “Guvernul este într-o întârziere de 10 luni”.
De cealaltă parte, preşedintele ANAF, Daniel Chiţoiu, este de părere că solicitările sindicaliştilor nu pot fi acceptate.
Totodată, Daniel Chiţoiu a mai precizat că va propune urgentarea elaborării, împreună cu Ministerul Economiei şi Finanţelor, a statutului funcţionarilor publici.
Echitate socială nu se poate?! Buuun, atunci, în aceste condiţii, SED LEX continuă demersurile necesare organizării grevei generale în data de 13 noiembrie.
Conform SED LEX, la acţiunile de protest vor participa aproximativ 100 000 de angajaţi din toate sectoarele administraţiei publice: direcţii de finanţe judeţene, trezorerii, vamă, case judeţene de pensii, direcţii de statistică, primării, consilii judeţene, direcţii de protecţie a copilului, etc.
Pe de altă parte, membrii CNS “Cartel Alfa” au anunţat că, deocamdată, nu vor apela la nici o formă de protest, dar au subliniat că legea de majorare cu 50 la sută a salariilor trebuie aplicată.
“Salarizarea unitară a tuturor categoriilor de bugetari este singura soluţie”, susţine Romulus Gherghina, liderul judeţan al CNS “Cartel Alfa”.
“Singura soluţie este un dialog constructiv. Dacă legea nu se va aplica, vor fi proteste. Dacă legea se va aplica şi se va construi prin procedură de urgenţă o lege unitară, nu vor fi proteste”, a precizat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Sindicaliştii Cartel Alfa vor, în schimb, ca de la 1 ianuarie să apară un cadru legislativ care să stipuleze clar cu cât vor creşte salariile pentru celelalte sectoare bugetare.
De asemenea, nici membrii BNS nu vor recurge la proteste, cel puţin pentru moment. Ei au anunţat că se vor alătura celorlalţi sindicalişti numai dacă vor ajunge la un acord comun în ceea ce priveşte cererile de majorare salarială.
În opinia BNS, este absolut imorală solicitarea de majorare cu 50% a salariilor din sectorul bugetar, pentru că de această majorare ar urma să beneficieze şi cei cu salarii foarte mari.

Sanitas cere, Guvernul „se face că ninge”
(atunci când plouă, totuşi, se mai aude câte ceva)

Totul până la bani… Cel puţin aceasta pare a fi deviza pe care guvernanţii mizează în raport cu cadrele medicale… Concret, până acum nu ştiau ce şi cum să mai facă să păstreze cadrele medicale în ţară, iar acum, probabil, gândesc că nu ar fi chiar aşa de rău cu cadre medicale insuficiente…
Nu de alta, dar cu cât sunt mai multe cadre mediale, cu atât sunt mai mulţi sindicalişti care cer majorări de salarii şi cu atât e mai mare bătaia de cap a lor, guvernanţilor…
Cum ziceam, pe principiul „s-a rezolvat, NU se poate”, Guvernul a „reuşit” să îşi pună în cap şi sindicaliştii din Sănătate…
Astfel, Federaţia „Sanitas” ameninţă că va declanşa greva de avertisment în 14 noiembrie şi greva generală în data de 20 noiembrie, dacă Executivul refuză să îndeplinească solicitările sindicaliştilor din Sănătate.
„Întreaga activitate medicală va fi blocată, dacă Guvernul refuză să pună în aplicare legea de majorare a salariilor. Cadrele medicale vor asigura doar serviciile de urgeţă”, spune liderul judeţean al Sanitas, Valentin Spătărelu.
Ministerul Sănătăţii a oferit o majorare a salariilor din Sănătate cu 7%, în 2009, însă reprezentanţii Sanitas nu au fost de acord.
Sindicaliştii cer 5% din PIB-ul pe 2009 pentru Sănătate, fonduri din care s-ar putea, totodată, asigura şi creşterea salarială dorită de personalul sanitar.
De cealaltă parte, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, susţine că revendicările sindicaliştilor sunt nefondate şi nesustenabile, dar că solicită sprijinul Federaţiei pentru un proces de reformă şi restructurare a unor spitale, proces prin care ar putea fi disponibilizate unele fonduri c ear putea fi luate în considerare pentru solicitările sindicaliştilor.

Daniela Istrate

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.