În aprilie, numărul şomerilor care provin din sectorul privat a fost de 12.851 de persoane, în timp ce numai 878 de foşti salariaţi proveneau din sectorul bugetar. Nu înseamnă că s-a făcut vreo restructurare în sectorul de stat, doar că s-au încheiat contractele de muncă pe durată determinată semnate cu primăriile din judeţ, pe programe cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ialomiţa (AJOFM).
Proteste pe banii altora
Acţiunile de protest ale diverselor sectoare de activitate din sistemul bugetar nu au decât scopul de a se menţine locurile de muncă şi de a obţine hălci cât mai mari din bugetul central pentru cheltuielile de personal. După ce ani de zile s-au făcut angajări în neştire, după ce salariile le-au fost dublate de diversele sporuri care s-au acordat, este limpede că bugetarii au pornit războiul cu oricine le aduce atingere propriilor interese. Se menţin şcoli în funcţiune cu doar câţiva elevi, numai ca personalul didactic să nu-şi piardă locul de muncă; se păstrează schemele de personal încărcate cu funcţionari care taie frunză la câini; se vorbeşte de descentralizare când e vorba de numărul de angajaţi dintr-o primărie, dar se stă cu mâna întinsă la stat pentru a primi banii necesari pentru acoperirea cheltuielilor de personal. Încărcat de funcţionari care nu şi-ar găsi un loc de muncă în sistemul privat decât cel mult la săpat şanţuri, sectorul bugetar a devenit o povară mult prea grea pentru cei care (încă mai) plătesc taxe şi impozite din care să se achite lefurile suportate din bani publici. Ne permitem atâţia bugetari? Cu siguranţă nu. Iar faptul că rămân fără locuri de muncă doar cei de la „privat”, sector capabil să se restructureze singur, o demonstrează şi numărul de şomeri înregistraţi în judeţ.
Majoritatea şomerilor, din „privat”
Trebuie precizat că numărul de şomeri înregistraţi ca provenind din sectorul bugetar este influenţat decisiv de zecile de persoane angajate de primării pe durată determinată, angajări pe baza programelor susţinute financiar de AJOFM. Adică, sunt primării care obţin finanţarea unor locuri de muncă din fondurile de şomaj, pe o anumită perioadă. Imediat ce contractul de muncă le-a expirat, aceşti salariaţi beneficiază de ajutor de şomaj. Din această cauză, numărul şomerilor din sectorul bugetar este de ordinul sutelor, şi nu al zecilor, cum ar arăta cifrele reale, dacă s-ar elimina din statistici angajările pe perioadă determinată.
În decembrie 2009, erau 12.256 de şomeri (doar jumătate dintre ei primeau indemnizaţie), din care numai 674 proveneau din sectorul privat. Diferenţele se menţin şi în primele patru luni ale anului în curs.
O lună mai târziu, din cei 12.875 de şomeri (6.950 indemnizaţi), 844 erau foşti bugetari. În februarie 2010, numărul de şomeri creşte la 13.465, sectorul bugetar contribuind cu 976 de persoane. În martie, doar 955 de persoane, dintr-un total de 13.531, au intrat în şomaj din sectorul bugetar. Luna trecută, numărul total de şomeri a fost de 12.851, dintre care 878 din sistemul de stat.
Rata şomajului a crescut de la 11%, în decembrie 2009, la 12,8%, în martie 2010.
De la CFR sau ocupate temporar
Dacă este să ne referim strict la şomerii care au lucrat la stat, amintim că, în primele trei luni, şi-au depus dosarele la AJOFM Ialomiţa un număr de 201 persoane. 112 dintre acestea sunt foşti angajaţi la SNCFR, iar 78 provin din instituţii publice. AJOFM Ialomiţa precizează că majoritatea şomerilor care provin din sectorul bugetar sunt disponibilizaţi din cadrul administraţiei publice locale şi reprezintă persoane care au fost fie ocupate temporar, fie beneficiare de subvenţii acordate unor categorii defavorizate. Cu alte cuvinte, concedierile nu i-au afectat pe funcţionarii publici, cadrele didactice sau ceilalţi angajaţi permanent la stat, ci doar pe cei care au beneficiat într-o formă sau alta de venituri din bani publici asimilate salariilor.
Daniela Istrate, Curierul Ialomiţean
Acesti someri sunt rezultat al sutelor de firme care si-au inschis portile in ultimii 2 ani.
Mass-media tocmai prezinta cazul a peste 140 absolventi de liceu din Ploiesti, care nu s-au putut caza la un hotel de lux din Bulgaria- pentru ca agentia de turism nu a achitat valoarea totala a sejurului. CEEA CE CRED EU SI NU SE SPUNE: copiii acestia au fost insotiti in Bulgaria de profesori si RUDE ALE PROFESORILOR, sejurul maturilor fiind achitat din banii elevilor. Scum, grupul se afla la un hotel de lux din Mamaia… Cine pune pariu cu mine ca bugetarii din acest grup se vor afla in greva pe 31 mai 2010, ca unul nu va face nota aparte? Accept sa parieze doar angajati din domeniul privat si, daca se poate, mai ales dintre aceia care nu au pot sa-si ofere un week-end de lux in bulgaria. Ofer 1000 lei, din salariul meu de angajat in domeniul privat!