Săptămâna trecută, sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor din Slobozia a fost ocupată nu numai de fermieri din judeţ, ci şi de primari sau şefi de instituţii din Ialomiţa. Dezbaterile pe teme de agricultură a fost unul dintre motivele acestei întâlniri, controlate de la un cap la altul de PSD. Au participat ministrul Agriculturii (PSD), membrii Comisiei pentru Agricultură din Parlament (numai de la PSD), preşedintele acestei comisii (PSD) şi cei 3 parlamentari de Ialomiţa ai partidului.
S-a discutat mult, unii au vorbit despre problemele cu care se tot confruntă de ani de zile, ceilalţi au dat explicaţii mai mult sau mai puţin reale, aruncând vina pe moştenirea preluată de la fosta conducere a Ministerului Agriculturii. Că PSD, la părăsirea fotoliilor din Guvern, în decembrie 2004, a lăsat o situaţie incomparabil mai bună decât cea găsită 4 ani mai târziu! Că se fac eforturi… Deşi, până acum, eforturi s-au făcut, dar la numirile pe posturi de conducere, nu în sensul dorit de fermieri.
S-a vorbit mult, aşa cum vorbesc politicienii, fără a spune mare lucru. Doar fraze care au îmbrăcat frumos promisiunile de care au parte şi fermierii din partea oamenilor politici. Preocupaţi să-i convingă pe ceilalţi că sunt interesaţi de fenomen, politicienii din vârful agriculturii româneşti au trecut de la un subiect la altul fără a oferi cine ştie ce soluţii.
La conferinţa de presă care a urmat, întrebat de măsurile care vor fi luate pornind de la problemele ridicate de fermieri, Petru Daea, preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Senat, a răspuns că, probabil, primele acte normative vor apărea în vreo două luni. Ilie Sârbu, ministrul Agriculturii, a încercat să aducă şi în faţa presei discursul politic susţinut şi la întâlnirea cu fermierii, măsurând suprafaţa de teren care putea fi irigată în 2004, comparând rezultatul cu ceea ce a găsit în Minister după 4 ani. Bineînţeles, comparaţia îi este favorabilă. Nu la fel de exact a fost atunci când a fost pus să explice cum a negociat capitolul agricultură cu Uniunea Europeană, din moment ce fermierii români au parte de subvenţii doar la o treime din cele de care beneficiază fermierii din alte state membre. Că, până în 2016, când subvenţiile vor fi egale, nu se ştie câţi fermieri români mai rezistă concurenţei din afară. Dificultăţi a avut şi atunci când a fost adusă în discuţie subvenţia la îngrăşăminte, despre care s-a tot vorbit la începutul anului, ceea ce a făcut ca preţurile la îngrăşăminte să se dubleze, ca după ce a fost clar că subvenţia nu se mai acordă, preţurile la îngrăşăminte să scadă, dar să fie prea târziu pentru agricultură.
În mijlocul conferinţei de presă a „aterizat” şi Mircea Geoană, însoţit, printre alţii, de proaspătul consilier, fostul lider PIN, Cozmin Guşă. Geoană a recunoscut că este în campanie electorală, că vrea să fie preşedintele României.
Adevăratul scop al manifestării a devenit vizibil imediat după ce a fost pus punct conferinţei de presă. Activiştii de partid, încolonaţi în faţa ieşirii din clădire, cu baloane roşii în mâini, i-au întâmpinat pe liderii PSD. Apoi, împreună, ei cu ei, au pornit pe străzile municipiului Slobozia…
N.R. Pentru puţin timp, în sală a ajuns şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica. A fost punctată doar prezenţa, pentru că ministrul nu a scos un cuvânt în sală şi nici nu a participat la conferinţa de presă.
Daniela ISTRATE