Parlamentari degeaba! Miliarde de lei cheltuite, pentru o prezenţă la vot de 15%!

13

Recordul negativ îi aparţine senatorului Mihăiţă Găină, care mai mult lipseşte decât este prezent la şedinţele din Parlament. A votat doar în 15% din cazuri, pentru ultima sesiune a lui 2009, în schimb, în aceeaşi perioadă, i s-au decontat cheltuieli cu salariile personalului de la birourile din teritoriu şi de peste 100 de milioane de lei vechi. Sunt şi parlamentari pentru care s-au plătit, în medie, aproape 300 de milioane de lei, în fiecare lună. Cu ce eficienţă?

Absenţi doar pe hârtie

Indiferent de cât de prezenţi sunt la şedinţele din Parlament, senatorii şi deputaţii ialomiţeni încasează de la stat la fel de mulţi bani. Sumele decontate, în 2009, pe fiecare parlamentar în parte, au fost făcute publice în numărul trecut. De această dată, vom pune faţă în faţă aceste cheltuieli cu activitatea parlamentară depusă de fiecare dintre cei 2 senatori şi 4 deputaţi care reprezintă populaţia judeţului Ialomiţa în Parlament. Poate că nu sunt pe ultimul loc la prezenţă sau iniţiative legislative şi interpelări, dar cu siguranţă se află departe de cei care conduc în aceste clasamente.

Decideţi dumneavoastră dacă se justifică o asemenea cheltuială sau numărul parlamentarilor trebuie redus la jumătate!

Senator Mihăiţă Găină:

15% prezenţă!

Dintre toţi parlamentarii de Ialomiţa, senatorul Mihăiţă Găină (PSD) a trecut cel mai rar pe la locul de muncă. A votat doar în 31 din cele 212 voturi finale, în ultima sesiune a lui 2009. Cu o prezenţă de 15%, senatorul se află în coada listei. Cât priveşte cheltuielile…

În 2009, numai pentru biroul din teritoriu, s-au plătit 1,226 miliarde de lei vechi. De exemplu, pentru salariile angajaţilor de la biroul din teritoriu, până în septembrie, s-au plătit lunar până la 50 de milioane de lei. Suma a crescut brusc în octombrie, când aceste salarii au fost de 119,79 de milioane de lei. În noiembrie, s-a menţinut o cheltuială de peste 100 de milioane (101,57), iar în ultima lună a lui 2009, suma a fost de 91,3 milioane de lei.

Pentru perioada ianuarie-octombrie 2009, cuantumul indemnizaţiei brute pentru senator a fost de aproape 700 de milioane de lei. La această sumă se adaugă 114 de milioane ca diurnă pentru deplasarea în teritoriu, alte 169 milioane ca diurnă pentru deplasarea în Bucureşti, 23 de milioane pentru transportul în ţară şi 10 milioane pentru telefonul mobil. În total, pe primele 10 luni ale lui 2009, suma totală achitată din bugetul de stat pentru senatorul de Ialomiţa a depăşit 1,5 miliarde de lei, fără cheltuielile cu biroul senatorial.

Din decembrie 2008, când a depus jurământul, Găină a făcut 4 declaraţii politice şi a adresat 7 întrebări şi 4 interpelări. În 13 luni!

Senator Tudor Panţuru:

Miliarde pentru o interpelare şi o declaraţie politică

Nu stă cu mult mai bine nici senatorul Tudor Panţuru (PDL). Din decembrie 2008, dacă nu luăm în calcul că a vorbit când a depus jurământul, atunci senatorul a făcut fix o declaraţie politică şi este autorul unei interpelări. Ca prezenţă, Panţuru se situează ceva mai sus decât Găină, cu un procent de 47% (100 de voturi finale din 212). Că activitatea parlamentară nu i-a influenţat cheltuielile o demonstrează următoarele cifre:

Între ianuarie şi octombrie 2009, i s-au achitat următoarele sume: 699,4 milioane (indemnizaţie brută), 82,52 milioane (diurnă deplasare teritoriu), 169,25 de milioane (diurnă deplasare în Bucureşti), 18,56 milioane de lei (transport în ţară) şi 9,98 milioane (telefon mobil). În total 1,47 miliarde.

Pentru biroul teritorial, s-au plătit 1,226 miliarde de lei, la nivelul lui 2009. Pe capitole, suma se împarte astfel: 547,5 milioane pentru materiale întreţinere, 60 de milioane pentru chirie şi utilităţi şi 618,95 de milioane pentru salariile angajaţilor de la biroul senatorial.

Deputat Tinel Gheorghe:

A vorbit de 39 de ori şi are 28 de iniţiative legislative

Din patru deputaţi de Ialomiţa, deputatul Gheorghe Tinel (PDL) se află pe locul III. A fost prezent la 97 din cele 168 de voturi finale, în perioada septembrie-decembrie 2009. Adică, 57,7%.

Ca activitate parlamentară, deputatul a vorbit de 39 de ori (în 27 de şedinţe) şi se înscrie printre iniţiatorii a 28 de proiecte legislative. De asemenea, şi-a trecut în cont 11 declaraţii politice şi 4 întrebări şi interpelări, din decembrie 2008, de când şi-a început mandatul.

Pentru deputatul Gheorghe Tinel, s-au achitat, în total, 2,1294 miliarde de lei, între ianuarie şi noiembrie 2009. Adică, o medie lunară de 193,581 milioane de lei.

Deputat Marian Neacşu:

Pe primul loc la prezenţă

… printre deputaţii de Ialomiţa. Marian Neacşu (PSD) a votat de 127 de ori, din totalul de 168 de voturi finale, obţinând un procent de 74,6%.

De la validarea mandatului, Neacşu a vorbit de 17 ori în plen (în 16 şedinţe) şi contabilizează: 7 declaraţii politice; 4 propuneri legislative iniţiate şi 20 de întrebări şi interpelări.

Tot pe primul loc se află şi la capitolul cheltuieli.

Pe primele 11 luni ale anului trecut, suma totală decontată pentru deputatul Neacşu depăşeşte 3,247 miliarde de lei. Cu o medie lunară de 295,2 milioane de lei, este liderul parlamentarilor de Ialomiţa, fiind cel mai cheltuitor dintre aceştia.

Deputat Cristina Pocora:

38 de întrebări şi interpelări; prezenţă de 53,6%

Deputatul Cristina Pocora (PNL), cu o prezenţă la voturile finale de 53,6%, se află pe ultimul loc printre deputaţii din judeţ. În schimb, trebuie punctată activitatea parlamentară, pentru că a vorbit de 24 de ori în plen (în 20 de şedinţe) şi se află printre iniţiatorii a 15 proiecte de lege. De asemenea, înregistrează 9 declaraţii politice, 38 de întrebări şi interpelări şi a semnat 8 moţiuni.

La cheltuieli, în 11 luni, s-au decontat în total peste 2,725 miliarde de lei, adică 247,7 milioane de lei, în medie pe lună.

Deputat Dan Mircea Popescu:

A vorbit de două ori în plen…

… o dată când a depus jurământul. Dan Mircea Popescu (PSD) a făcut o singură declaraţie politică în 13 luni şi are numele trecut printre iniţiatori, în cazul a 8 propuneri legislative.

Ca prezenţă, Popescu are un procent de 70,8%, la voturile finale (a votat în 119 din cele 168 de situaţii).

Ca şi cheltuială suportată de stat cu deputatul ialomiţean, între ianuarie şi noiembrie 2009, s-a achitat o sumă totală de peste 2,121 miliarde de lei Ceea ce înseamnă o medie lunară de 192,8 milioane de lei.

Daniela ISTRATE

13 comentarii

 1. Şi io zic la fel. Aşa zicea și pretenul meu Mao, şi chiar răposatul Hitler. Să terminam cu ăștia care toacă banii poporului. Hai să desființăm consiliile locale, consiliile judeţene și parlamentele. Ce înseamnă prostiile astea ? Pe vremea mea, dragi tovarăși, aveam și io Marea Adunarea Națională, și nu cheltuia mai nimic, doar când îi adunam la Congrese, că era doar așa, de formă. Doar nu eram prost să îi las pe ăia să hotărască de capul lor ?!!

 2. Daca vor ramane doar 300, paguba-n ciuperci! Lasati cioacele cu dictatura, asta a fost importata de la rusi si ,,modernizata” dupa modele asiatice. Opuneti-va rusilor,
  care ne sunt ,,prieteni” de cand ne stim!

 3. Eu zic sa ramina doar Boc si Nutzi :unul este puterea si celalalt
  opozitia.Va dati seama ce economie facem?
  Si daca nu merg lucrurile mai angajam 10.000 de securisti
  si toata lumea este multumita ,eventual ca lumea sa fie si mai
  multumita aia de-l pupa in dos pe Base sa le dam pensie
  minima de 10.000 de ron

 4. ,,Diavolul sta insa in detalii, adica spre sfarsitul legii unde este vorba despre recalcularea pensiilor speciale aflate acum in plata si mentionate de articolul 173. Cele mai multe intra in in recalculare “utilizand algoritmul de calcul prevazut de prezenta lege”. Adica fostii piloti, magistrati, diplomati, parlamentari, functionari parlamentari si angajati ai Curtii de Conturi devin muritori de rand cu pensii normale, potrivit contributiei pe care au avut-o. Ei ar putea pierde pana la 90% din pensiile pe care le primeau conform legislatiei anterioare.

  In schimb, pensiile militare de stat, pensiile de stat ale politistilor si ale functionarilor cu statut special din cadrul administratiei penitenciarelor nu intra in aceeasi recalculare. Adica nu pensia va depinde de numarul punctelor acumulate, ci numarul punctelor va fi calculat in functie de pensia de acum. Frumos, nu?

  Cine sunt beneficiarii acestei exceptii? Cam 140 de mii pensionari din armata, politie, servicii si de prin penitenciare. Cam peste tot in lume armata are un statut special asumat de societate din motive care, cred, nu trebuie explicate. Ce ne facem insa cu ceilalti?

  Ceilalti adica fostii securisti, militieni si gardieni ai regimului ceausist. Daca socotim anii, vom vedea ca pensionarii de acum, erau in urma cu 2 decenii in activitate. Adica ii haituiau pe romani, ii bateau ca pe fasole, ii spionau si aveau grija ca nimeni sa nu miste in front. Pentru toate acestea au fost recompensati cu pensii imense, pe care nu le pierd nici macar acum, la pretinsa instaurare o ordinii si corectitudinii. Raposatul general Plesita, un criminal nejudecat, primea de stat 6 500 de lei lunar si, daca traia, si-ar fi pastrat pensia impotriva tuturor principiilor noii legi, impotriva moralei si a bunului simt.

  Oare n-o fi mai deranjanta pensia unui securist batran si ticalos decat cea a unui pilot de avion care nu a facut niciun rau societatii, ba dimpotriva? Ei bine, potrivit noii legi a pensiilor, nu.

  De ce? Pentu ca nimeni nu indrazneste sa se puna cu fosta securitate. Nimeni nu indrazneste sa atace serparia pe care numai legile biologiei o va asana. Acesti oameni controleaza direct sau prin parghii viata politica si economica din Romania, iar cine le pricliteaza interesele sfarseste prost. Nimeni nu se incumeta.

  In continare, tortionarii vor primi bani cu mult mai multi decat victimele lor. Si, culmea ironiei, acestea sau urmasii lor cotizeaza luna de luna la aceste pensii de lux. ” Ioana Ene
  Citeste mai multe desprelegea pensiilorpensii securisti politistipensii – iata ce ar trebui sa rezolve in Parlament alesii ialomitenilor, dar sunt prea multi pentru asta!

 5. calm baiatu’ ,nu te enerva ,adica ma intreb eu cine l-a
  facut pe Base cu al doilea mandat? Aveti impresia ca unii
  care fac praf padurile ca sa le arate la prieteni ,uite ce
  frumos am scris noi de nenea Base? Fals, voturile
  le-au adus astia de mai sus (securistii &militenii);
  Dealtfel (plagiez pe cineva de pe net) ,inainte de turu doi
  El PREZIDENTE le-a promis intr-o intilnire cu usile inchise,
  adica presa afara, astora de mai sus ca nu se va atinge de
  pensiile lor.Si Boc s-a executat–a facut ordonanta intocmai:
  adica cine are pensie nesimtita -judecatorii si altii care mai
  fac pe smecherii si nu pupa inelul in corpore.
  si asta e doar inceputul -mai sunt patru ani si 10 luni;
  urmeaza EVITA!

 6. E foarte interesant ce spui, dar ai dovezi?; altefel, ai grija, se poate spune orice despre oricine, inclusiv despre tine (rima voita). Dar despre ce-a facut geoana, in cele trei vizite particulare la moscova imputitilor de rusi, ce dezastru ne-au adus (rima voita) nu gasesti sa preiei de pe net?. Hai, te rog frumos, spune-ne ceva si despre cameleonul asta, baiat de general ceausist ce duce la mama soacra cadouasele primite la Senat, individ reales la al nspelea psd-congres! (deja stiti, rima voita).
  Nu uitati oameni buni, ordonanta cu pensiile (inclusiv nesimtite) intra in dezbaterea Parlamentului; daca sunt asa de tari ,,baietii” si ,,fetele” de acolo, sa demita guvernul boc, pe chestia asta; pentru altele au mai facut-o! Sau macar sa aduca ordonanta in acord cu bunul simt al societatii civile (adica eu si altii ca mine…)! N-aveti decat sa ma atacati, problema dragilor e in alta parte, rogu-va, recititi cu calm randurile de mai ‘nainte.

 7. Imi placeau comentariile pana sa ajunga sa-si dea cu parerea politrucii locali. Cine dracu’ i-a invatat sa foloseasca un calculator? Am ajuns sa pierd vremea citind cum se inteapa astia? Basescu, Boc, Udrea, Nastase, Geoana, Antonescu, etc. … tot un drac. La gramada in galeata de gunoi a istoriei.

 8. Despre Geoana poate sa-ti dea Florin inregistrarea
  cu ce am zis eu pe post despre Geoana: L-am facut praf,
  dar cu invinsii nu merita sa te razboiesti, iar la invingatori
  este coada la pupat in dos.

 9. eu unul nu mai pricep nimic din haosul comentariilor: care pe care injura, care-cui raspunde, cine-i mike si cine-i falsul mike, cati mihai comenteaza, samd.
  par exemplu, eu i-am transmis unuia ADI care musca de dos campusu’ pe situl gazetei urmatoarele: “cainele moare de drum lung si prostul (de tine) de grija campus. hai, succesuri!”.
  ACOLO nu-mi raspunde acel ADI, in schimb AICI imi scrie MIHAI (Enciu?) un raspuns: “ciinele moare de drum lung si prostu de grija altuia; dar pentru tine e groasa … au ba?”.

  deci:
  1. daca mihai care a scris asta e mihai enciu, sper ca nu ti-ai inchipuit ca am scris treaba aia pentru articolul tau… ci pentru remarca acelui adi. articolul e foarte bazat si a stat la baza invitatiei la emisiune;
  2. cati mihai scriu comentarii pe gura? 2?
  3. raspund acelui adi si acestui mihai: da, e in trend, dar mai subtire decat la 90% dintre ceilalti.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.