Parlamentari pentru cine?

0

Toamna trecuta, diversi candidati la functia de senator sau de deputat ne agresau pe strada cu discursuri învatate din vreme, în care nici macar ei nu credeau. Contra unui pliant sau a unui balon colorat, politicieni locali sau aterizati în judet cu sustinere de la centrul de comanda al partidului si-au pus masca îngrijorarii, doar îi va crede cineva ca sunt profund impresionati de situatia în care se afla majoritatea ialomitenilor, mai ales cei din mediul rural. Si, pentru ca e mai greu cu astfel de materiale de campanie sa convingi electoratul, s-a trecut limita legii, la fel cum au facut-o de fiecare data, au încins gratarele de mici, au golit depozitele de alimente, totul pentru a trezi din amorteala un electorat dezamagit si scârbit de politica.

Sita uninominalului a cernut, nu tocmai corect, candidatii, iar 6 dintre acestia au ajuns sa reprezinte parti din populatia judetului în Parlamentul României, doi ca senatori si patru ca deputati.

Alegerile au trecut si, dupa sase luni, oamenii îsi mai amintesc figurile celor care le-au batut la poarta doar cu ajutorul afiselor care au rezistat pe garduri. Pentru ca, de vazut, îi vor mai vedea probabil prin 2012, când le vor invada iarasi ulitele prafuite.

La 6 luni de mandat, nu toti cei sase parlamentari au cu ce se mândri. Daca nu punem la socoteala activitatea din teritoriu depusa de unii doar în campania electorala abia încheiata, unii dintre alesi s-au instalat confortabil în fotoliile din Parlament, uitând de unde au plecat si cine i-a trimis acolo. Au deschis gura când au depus juramântul de credinta sau pe teme care nu au nimic în comun cu problemele cu care se confrunta ialomitenii. Ba ca au vorbit despre propriul statut, ba ca au facut analiza alegerilor din 1991, ba ca au folosit tribuna parlamentara pentru rafuieli politice. Despre actiunile cu efecte concrete, este mult mai putin de spus. Câteva plimbari prin localitatile din judet, nu pentru întâlniri cu electoratul, ci cu reprezentantii administratiilor publice locale, colegi de partid cu alesul în cauza. Cu vreo doua exceptii, parlamentarii au cabinete în teritoriu doar pentru a putea plati un salariu si a putea justifica jumatate din cei 70-80 de milioane de lei pe care îi încaseaza lunar pentru întretinerea unui asemenea cabinet…

Nici nu conteaza ca, întrebati fiind de numele celor care îi reprezinta, majoritatea ialomitenilor ridica din umeri… Nu le cunosc numele, daca le-au stiut vreodata… Iar despre cum muncesc pentru binele lor, nici nu poate fi vorba…

Daniela Istrate

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.