Pe ce se duc cotizaţiile sindicaliştilor din învăţământ?

0

Sute de milioane de lei vechi pentru colaboratori şi deplasări!

În 2009, veniturile Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere din Învăţământ Ialomiţa au fost de aproape 5,4 miliarde de lei vechi. Sindicatul condus de Simion Hăncescu a cheltuit vreo 300 de milioane cu colaboratorii, alte 130 de milioane s-au consumat cu deplasările, iar la 158 de milioane s-au ridicat facturile la telefoane. În 2008, colaboratorii au „înghiţit” aproape 400 de milioane de lei vechi şi doar câteva milioane lipsesc la capitolul deplasări şi diurnă pentru a se ajunge la o jumătate de miliard de lei.

Vicepreşedintele Traian Mitrea susţine că toate cheltuielile au fost aprobate în Conferinţa Judeţeană a sindicatului. Aşa s-o fi întâmplat şi în decembrie 2003, când s-a descoperit o fraudă de vreo 750 de milioane de lei, bani sustraşi, pe parcursul a doi ani, de contabilul-secretar din acea vreme. Până la urmă, Hăncescu a scăpat de acuzaţii, iar cel găsit vinovat plăteşte şi astăzi pentru a acoperi prejudiciul!!!

Un sindicat cu lider vocal…

Simion Hăncescu este liderul celor 3.500 de sindicalişti din învăţământul ialomiţean, poziţie din care poate să impună lejer modul în care sunt cheltuite cotizaţiile sindicaliştilor, adică acel procent de 1% aplicat salariului brut al fiecăruia „donat” Uniunii. Dacă sunt nemulţumiţi, atunci sindicaliştii preferă să tacă, mai ales că, în ultimii ani, au tot obţinut diverse sporuri în instanţă, în procesele iniţiate de Hăncescu. Mai interesează pe cineva dintre sindicalişti cum sunt cheltuiţi banii? Nu prea! Iar atunci când apar întrebări, cei oarecum preocupaţi de finanţele UJSLÎ, preferă să obţină răspunsurile prin intermediari… Aşa cum au mai făcut şi altădată, şi când cu delapidarea din fondurile sindicatului, şi când Uniunea şi-a achiziţionat un Ford Fiesta, bineînţeles, pe banii sindicaliştilor, dar nu pentru orice sindicalist!

Să ne amintim…

… în primul rând, de decembrie 2003, când s-a descoperit un gol în conturile sindicatului de 757 de milioane de lei vechi. Contabilul-secretar din acea vreme a fost acuzat că a sustras banii folosindu-se CEC-uri semnate în alb de Hăncescu. Timp de doi ani, contabilul-secretar a tot trecut de mai multe ori acelaşi sindicalist în statele de plată, ca beneficiar al unor ajutoare (de pensionare sau înmormântare), deşi banii erau ridicaţi o singură dată. Deşi Roşca a declarat în faţa organelor de cercetare penală, dar şi în faţa instanţei că nu şi-a însuşit din sumă decât cel mult 90 de milioane de lei, restul banilor ajungând la Hăncescu, liderul UJSLÎ a fost doar un simplu martor în toată povestea. Roşca a fost condamnat cu suspendare la 3 ani de închisoare pentru delapidare şi la un an de închisoare pentru fals în acte. Roşca s-a angajat la o primărie din judeţul Brăila şi, lunar, i se reţine o sumă de bani pentru a acoperi prejudiciul. Din informaţiile oferite de vicepreşedintele Uniunii, Traian Mitrea, rezultă că, până acum, s-a recuperat cam un sfert din suma respectivă.

Sindicat cu Ford la Poartă

În mai 2006, în Biroul Operativ al Uniunii, s-a discutat despre achiziţionarea unui autoturism, fără a se menţiona marca acestuia. Urmau să „pensioneze” o Dacia fabricată în ’92, primită de sindicat din Dâmboviţa, prin ’98… Şi au cumpărat, nu orice fel de maşină, ci un Ford Fiesta, pe care s-a achitat din cotizaţiile sindicatului o sumă de 12.500 de euro.

Cei care spun că, între timp, la Uniune a mai apărut un Ford, pot sta liniştiţi. Autoturismul aparţine lui Traian Mitrea şi cu acesta se face naveta Ţăndărei-Slobozia şi retur. Câteodată, şi cu Fordul Uniunii, probabil atunci când nu este folosit de Hăncescu!

Gradaţie de merit, dar fără catedră

Un alt aspect semnalat de sindicaliştii care ne-au oferit mai multe informaţii pe tema UJSLÎ, vizează gradaţiile de merit. De ce Hăncesu mai primeşte gradaţia, pentru cele vreo 4 ore de fizică de la Liceul de Artă? Pentru că e legal să o primească! Dar Mitrea? Că vicele lui Hăncescu nu mai profesează ca învăţător, ca în 2006, când a obţinut această gradaţie, în procent de 23% din salariul de bază. Ei bine, şi el o primeşte legal, ce dacă nu mai are catedră? Pentru că gradaţia de merit se acordă pe 4 ani şi nu poate fi suspendată decât în cazuri speciale (deces sau pensionare). Dacă este legal, ce mai contează că s-ar putea să fie imoral?

Sute de milioane, către colaboratori

În 2007, veniturile UJSLÎ au fost de 3,792 miliarde de lei vechi, iar cheltuielile au depăşit 2,8 miliarde de lei. Un an mai târziu, sumele la venituri şi cheltuieli au fost de 5,447 miliarde, respectiv 4,124 miliarde. Anul trecut, veniturile Uniunii s-au ridicat la 5,394 miliarde, în timp ce cheltuielile totale au însumat 3,408 miliarde. Pe lângă banii daţi ca ajutoare sindicaliştilor, sumele returnate organizaţiilor locale sau cotizaţia achitată către Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, din care face parte organizaţia judeţeană, s-au cheltuit sume imense pentru telefoane, deplasări sau colaboratori. Cheltuielile cu colaboratorii ridică cele mai multe semne de întrebare. Între 2007 şi 2009, cheltuielile cu colaboratorii au fost de 260 de milioane, 396 de milioane, respectiv 295 de milioane de lei. Traian Mitrea a reuşit să explice doar o parte din sumă, cei 6 milioane de lei achitaţi lunar firmei de contabilitate. De la 72 de milioane de lei pe an până la sumele totale… Poate că a mai fost un avocat, că îi reprezintă cineva în procese de pe la sectorul 4… Apoi, internetul… Numai că, dacă internetul intră la colaboratori, pentru ce mai sunt banii de la servicii diverse (în 2008, suma a fost de 155 de milioane de lei)? Şi deplasările la miting… Numai că există un capitol special pentru astfel de deplasări, iar în 2008, suma menţionată a fost de 47 de milioane de lei. Cheltuielile cu personalul au fost anul trecut de 366 de milioane de lei. Pentru salariul secretarului-casier şi indemnizaţiile liderilor de zonă, precizează Mitrea. Cât priveşte suma de 158 de milioane de lei achitată în 2009, pentru telefoane… Sunt facturile pentru cele patru zone (Slobozia, Ţăndărei, Urziceni şi Feteşti) şi mobilele liderilor de zonă. Aşa că, este ceva anormal? În plus, Mitrea a tot afirmat că nu are cifrele în faţă, pentru a le putea comenta, pentru că documentele sunt la contabil pentru a întocmi bilanţul pe 2009.

Nici la capitolul „deplasări” nu sunt sume de neglijat. 320 de milioane, în 2007; 481 de milioane un an mai târziu şi 129 de milioane, în 2009. Bine, nu se poate spune că sindicatul nu are de unde plăti astfel de sume, din moment ce, anul trecut s-a încheiat cu vreo două miliarde de lei profit. Şi să mai spună cineva că nu sunt bani în învăţământ!!!

Traian Mitrea ne-a mai spus că îi place ca totul să fie transparent. Şi că modul în care s-au cheltuit banii a fost „supervizat” de Conferinţa Judeţeană a Uniunii, de comisia de cenzori, care a făcut descărcarea de gestiune până în octombrie 2009… Ne gândim că şi prin 2001, 2002 sau 2003 s-a făcut o descărcare…

Daniela ISTRATE

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.