Pensionarii-salariaţi, în faţa opţiunii! – Foşti poliţişti, cu pensii şi salarii de zeci de milioane!

0

În Ialomiţa, aproximativ 500 de persoane cumulează salariul cu pensia. Până pe 20 ianuarie, aceste persoane trebuie să opteze pentru pensie sau pentru salariu. Asta dacă, în şedinţa de astăzi, Curtea Constituţională nu va constata că HG nr.230/30 decembrie 2008 conţine prevederi neconstituţionale şi nu va suspenda aplicarea actului normativ în cauză.
Printre cei care cumulează salariul cu pensia se numără foşti poliţişti şi angajaţi ai Ministerului Apărării, care odată cu decizia de se pensiona au primit salarii compensatorii de sute de milioane. Unii dintre aceştia nu au avut nevoie decât de câteva luni pentru a-şi găsi un loc de muncă în sistemul bugetar.
Pe lângă aceştia, mai sunt şi pensionarii care rămân pe funcţie, blocând practic accesul la posturile respective ale tinerilor. Pentru că, din moment ce un salariat ocupă o funcţie sau alta, chiar dacă este şi pensionar, postul respectiv nu poate fi scos la concurs!

O ordonanţă contestată
De foarte multă vreme, un act normativ nu a mai stârnit atâtea controverse ca OUG nr.230/2008, pentru modificarea unor acte normative în domeniul pensiilor din sistemul public, pensiilor de stat şi a celor de serviciu. Conform acestui act normativ, pensionarii pentru limită de vârstă pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, indiferent de nivelul veniturilor respective, cu excepţia celor obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială. În perioada încadrării pe astfel de funcţii, se suspendă plata pensiei pentru limită de vârstă.

Cine sunt victimele?
Intenţia Guvernului a fost una corectă, chiar dacă modul în care a fost formulată această ordonanţă de urgenţă lasă de dorit. Că trebuia folosit cuvântul „salariu” în loc de „venituri”, că rămân fără loc de muncă actorii pensionari, medicii pensionari, cadrele didactice pensionare… Pe la toate posturile de televiziune s-au perindat tot felul de indivizi care au criticat acest act normativ, doar presiunea creată astfel va convinge Guvernul să abroge OUG nr.230/2008. Nici măcar explicaţiile că pensionarii vizaţi de ordonanţă pot lucra pe baza altor acte încheiate cu o instituţie sau alta nu a stopat criticile. Ce dacă, de exemplu, actorii pot încasa drepturi de autor sau medicii şi profesorii îşi pot completa veniturile din pensie cu banii obţinuţi pe alte contracte încheiate cu angajatorul?
Ceea ce nu se doreşte este vacantarea posturilor ocupate de pensionari, pentru ca acestea să poată fi scoase la concurs. Pentru că, atâta vreme cât schema de personal este ocupată integral, bineînţeles, nici posturile respective nu pot fi ocupate de alţii, în principal de tineri, indiferent cât de competenţi sunt aceştia.
Imaginea funcţionarului public dintr-o primărie, care, de exemplu, deţine suficiente informaţii despre un computer cât să-l poată şterge de praf, este sugestivă în acest sens. Iar cu oameni încremeniţi în posturi, depăşiţi, incapabili să ţină pasul cu ceilalţi, nu se poate avansa.
În spatele acestor categorii de pensionari sunt şi alţii. Oameni care au lucrat în Ministerul de Interne, în Ministerul Apărării sau în magistratură. Care au ieşit la pensie înainte de a împlini 50 de ani, care au încasat cu această ocazie salarii compensatorii de sute de milioane de lei vechi şi care, rapid, şi-au găsit un loc de muncă în sistemul bugetar. Şi populează organigrama unor instituţii publice, blocând astfel accesul altora la acele funcţii. Dacă mai adăugăm faptul că unii dintre ei, mai ales foşti poliţişti, s-au pensionat după ce numele lor au fost implicate în diverse scandaluri…

În Ialomiţa – Cine sunt pensionarii salariaţi?

Vom da câteva exemple de pensionari salariaţi, încă încadraţi în sistemul bugetar, din judeţ. Şi vom începe cu secretarul judeţului, Constantin Stoenescu. Conform propriei declaraţii de avere, completată în iunie 2008, veniturile aferente anului 2007 au fost de 614.520.000 de lei vechi, la care s-a adăugat pensia militară de 26.000.000 de lei (aceasta este suma declarată; ori a fost omis un 0, ori nu a încasat pensie pe tot parcursul anului 2007). Nu numai Constantin Stoenescu cumulează pensia cu salariul, ci şi soţia acestuia (130 de milioane de lei ca salariat la AJOFM şi 200 de milioane ca „pensie militară+sistem public”- venituri aferente lui 2007).

3 cazuri, la Primăria Feteşti
Ca şef de serviciu (evidenţa persoanei), îl găsim printre funcţionarii Primăriei Feteşti pe fostul şef al Poliţiei Feteşti, George Moraru. La vremea respectivă (şi nu este doar cazul lui Moraru, când vine vorba de Primăria Feteşti şi de fosta conducere a instituţiei), au fost voci care l-au dat câştigător pe fostul şef al poliţiei, înainte de ziua concursului. Din câte ne amintim, Moraru a încasat, ca premiu de la stat pentru pensionare, şi vreo 400 de milioane de lei drept salarii compensatorii. Bani pe care, dacă optează pentru salariul actual, trebuie să-i înapoieze la bugetul de stat. Conform ultimei declaraţii de avere, din ianuarie 2008, Moraru a încasat (pe parcursul anului 2007) 156 de milioane de lei ca salariu şi 350 de milioane de lei drept pensie MAI. (Menţionăm că, din declaraţia soţiei, şi ea angajată la Primăria Feteşti, rezultă că pensia lui Moraru a fost, în 2007, de 360 de milioane.) Surse din Primăria Feteşti susţin că Moraru va opta pentru pensie. Este de înţeles, dacă ne uităm că pensia este de două ori cât salariul!
Un coleg al lui Moraru, în Poliţia Feteşti, care şi-a găsit un post în cadrul Primăriei Feteşti, este Vasile Dănilă. Acesta este şeful Poliţiei Comunitare şi cumulează salariul cu pensia. Tot în ianuarie 2008, Dănilă declara că a obţinut în anul precedent un salariu de 160 de milioane de lei şi o pensie de 360 de milioane de lei. Dacă mai adăugăm faptul că pare să aibă ceva probleme la locul de muncă, că trebuie să dea înapoi salariile compensatorii şi să se mulţumească cu un venit de peste două ori mai mic… Probabil că, pus să aleagă, va prefera doar statutul de pensionar.
Tot la Primăria Feteşti lucrează Tudor Pantelimon (consilier superior la Compartimentul de Protecţie Civilă). În ianuarie 2008 declara că veniturile aferente lui 2007 au constat în salariul de 154,56 milioane de lei şi în pensia militară de 205,68 milioane de lei.

Îşi ascund veniturile
Este cazul lui Gheorghe Filip, fost poliţist la IPJ Ialomiţa, în prezent consilier superior la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Ialomiţa. Considerând probabil că nu toate rubricile din declaraţia de avere trebuie completate, fostul poliţist a „omis” chiar categoria de venituri!?! Aşa, să nu ştie nimeni ce salariu şi ce pensie cumulează fostul angajat de la „interne”!
Un alt fost poliţist, Nicolae Răducanu, şi-a găsit un post la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, instituţie al cărei şef a fost într-o vreme. La solicitarea noastră, de a ni se pune la dispoziţie o copie de pe declaraţia de avere a acestuia, actualul şef a susţinut că nu prea poate face asta, că a trimis toate declaraţiile de avere la „centru”. Numai că pe site-ul ANPC nu sunt postate şi declaraţiile de avere ale angajaţilor din Ialomiţa.
O problemă cu declaraţia de avere este şi în cazul fostului şef al Poliţiei municipiului Slobozia, Marian Bucuroiu, în prezent secretar în cadrul Consiliului Local Ţăndărei. Pe site-ul instituţiei, până la începutul acestei săptămâni, erau postate doar declaraţiile de avere ale aleşilor locali, nu şi ale funcţionarilor publici. La intervenţia noastră, au apărut şi declaraţiile de avere ale acestora. Mai puţin a lui Bucuroiu. Explicaţia primarului Vasile Sava a fost că i-a pus pe toţi funcţionarii publici să-şi completeze declaraţiile, care au şi apărut pe site. Numai că secretarul este câteva zile în concediu, aşa că nici nu a fost posibil să completeze un alt formular şi nici nu s-a putut intra în posesia vechilor declaraţii, din moment ce acestea stau chiar la secretarul Consiliului Local!

Sunt doar câteva exemple de salariaţi pensionari. Este moral ca aceştia să cumuleze pensia cu salariul? Răspunsul vă aparţine. Oricum, aşteptăm şi alte cazuri concrete de astfel de pensionari salariaţi la stat. Pentru că dacă ar lucra în sistemul privat, chiar că nu i-ar deranja nimeni!!!  

Daniela Istrate

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.