Pentru că refuză să-şi facă meseria, poliţiştii din Cocora, acuzaţi de favorizarea infractorilor!

3

Primarul comunei, Sorin Dănuţ Lefter, susţine că nu mai poate tolera lipsa de implicare a celor doi poliţişti din comună. Mai ales că, în unele cazuri, poliţiştii stau la masă cu cei care comit fapte contravenţionale sau penale. Şi beau cot la cot, după care se urcă la volan!

Maşina Postului de Poliţie este folosită şi pentru a distra unele fete din comună!

Nu sunt înregistrate toate plângerile cu care cetăţenii ajung la poliţişti;

Numai în ultimele două săptămâni, a fost spartă şcoala şi a fost furat gardul de la fântâna forată;

Duminica trecută, în timpul unui meci de fotbal, mai mulţi cetăţeni beţi s-au luat la bătaie; poliţistul, de pe marginea şanţului, privea „spectacolul” savurându-şi berea!  

Până când?

Activitatea celor doi poliţişti de la Postul din Cocora ar ieşi în evidenţă, dacă s-ar face un clasament cu „Aşa, NU!” Atât Viorel Ciobanu, şeful de post, cât şi Gabriel Bolocan, ajutorul acestuia, dau dovadă că au cam uitat ce au învăţat la şcoală, dacă au fost atenţi şi nu au chiulit la ore.

La Cocora, poliţiştii au propria lege după care interpretează faptele, aşa că lucrează în ritmul lor, fără ca munca aceasta să influenţeze pozitiv comunitatea. Din contră!

Se vorbeşte nu numai de lipsa de implicare a poliţiştilor în rezolvarea cazurilor semnalate, ci şi de participarea la anumite fapte care deranjează liniştea şi ordinea publică. De exemplu, mai ales adjunctul şefului de post, este văzut frecvent în cârciumi, la discotecă… Pentru ca mai apoi să-şi plimbe amicii de pahar şi prietenele cu maşina Postului de Poliţie!

Pentru că şi răbdarea îşi are limitele ei, primul care rupe tăcerea este primarul comunei, Sorin Dănuţ Lefter. Mai ales că, atunci când sunt nemulţumiţi de reacţia poliţiştilor la sesizările lor, oamenii ajung la primar pentru a-şi vărsa supărarea. 

Primarul susţine că, de multe ori, a fost nevoit să intervină pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii, dar că, atunci când aspectele semnalate sunt de competenţa poliţiştilor, aceştia nu se grăbesc deloc să intervină: 

„Cred că sunt implicaţi cu tot felul de derbedei din zonă…”

„Nu am probleme personale, sunt problemele comunităţii, care trebuie rezolvate şi în rezolvarea cărora trebuie să se implice şi dumnealor. Refuză orice gen de implicare. În schimb, cred că sunt implicaţi cu tot felul de derbedei din zonă. Cel puţin ajutorul şefului de post… Am auzit atâtea de la cetăţeni… Dacă se sparg sticle noaptea, pe asfalt, în grup e şi el prezent… Cu fete, cu flăcăi… Pierde noaptea în discoteci, prin baruri… Am avut tot felul de sesizări de la cetăţeni. Sunt cârciumi în care, toată noaptea, se joacă barbut, se face gălăgie… Ne-au sesizat vecinii. I-am rugat pe poliţişti să ia măsuri… S-au furat păsări… Le-am spus că acei indivizi care stau până dimineaţa şi joacă barbut, ce fac? Continuă să petreacă… Nu au acasă alimente, provin din familii care nu muncesc. Nu sunt oameni gospodari… Şi ajung să fure găinile oamenilor… Le-a fost teamă oamenilor să iasă din case… I-am chemat pe domnii poliţişti şi le-am spus să urmărească acele zone… Nu au vrut să o facă”, ne-a declarat primarul din Cocora. 

La ce oră se deranjează poliţistul?

Toamna trecută, un cetăţean a fost pe terenul lui din câmp, cultivat cu porumb. Şi a surprins un hoţ care îi fura din recoltă. 

Normal, s-a dus la Poliţie nu numai pentru a sesiza furtul, ci şi pentru a indica hoţul. Pentru că era într-o seară de vineri, reacţia poliţistului a fost de genul: „Şi pentru atâta lucru mă deranjezi la ora asta? Vino luni!”

„Unei femei din comună i s-au furat 40 de milioane de lei din casă… Au depistat vecinii hoţul, dar poliţiştii nu iau nici o măsură… Sunt maşini parcate în faţa cârciumilor, şoferii servesc băuturi alcoolice, după care se urcă la volan. Şi asta în prezenţa poliţiştilor! Unii beau chiar cu poliţiştii…”, susţine Dănuţ Lefter.

Furturi în serie

Nmai în ultimele două săptămâni, a fost spartă şcoala din comună şi s-a furat gardul de la puţul forat. Iar, în cel de-al doilea caz, hoţii au avut nevoie de mai bine de o oră pentru a tăia panourile metalice şi a le încărca. Timp suficient pentru a fi surpinşi, dacă poliţiştii ar fi patrulat în zonă, ţinând seama de faptul că puţul respectiv este amplasat chiar la ieşirea din comună, lângă drumul care duce la Colelia.

„Avem două puţuri forate, de unde alimentăm castelul de apă. A fost furat gardul… Nu se patrulează noaptea. Avem paznici pe care îi plătim de la primărie… Culmea, fântâna este lângă asfalt! Nu e la 10 km în câmp… Am avut discuţii cu ei, le-am spus că trebuie înfiinţat un post permanent de pază acolo… Am păzit eu şi viceprimarul o perioadă de timp… Le-am explicat că nu putem să ne jucăm cu reţeaua de apă, că se pot întâmpla foarte multe… Nu vor să înţeleagă! Nu vor să circule prin comună, mai ales noaptea… Nu vor să facă nimic!”

„Nu avem sprijin de nici un fel. Nu vor să ne ajute!”

„Săptămâna trecută, s-a spart şcoala veche… S-au furat câteva utilaje de la firma care reabilitează şcoala… Şi alte obiecte mărunte… Ajutorul şefului de post s-a dus la şcoală în civil şi a refuzat să scrie el procesul verbal, a pus un cadru didactic să-l scrie…”

Dănuţ Lefter mai spune că poliţiştii sunt cu greu găsiţi la Postul de Poliţie. „Nu găseşti pe nimeni. Ieri am vrut să le dăm o adresă (n.r. 6 mai) şi nu am găsit pe nimeni la post toată ziua.”

Evenimentele se ţin lanţ la Cocora, ceea ce este şi „meritul” celor doi poliţişti. Duminica trecută, în timpul meciului de fotbal, mai mulţi cetăţeni beţi s-au încăierat, iar arbitrii au scăpat de bătaie cu ajutorul primarului. Ei bine, în tot acest timp, şeful de post a rămas pe marginea şanţului, sub umbra unui dud, pentru a-şi termina berea. „Spectacolul” a continuat pe terenul de fotbal şi după terminarea meciului, când un individ ameţit bine, şi care se pare că nici nu deţine permis, s-a suit la volan, a dat o reprezentaţie pe cinste! Bineînţeles, evoluţia nu i-a fost întreruptă de vreunul dintre poliţişti! 

Sesizări fără efect

Toamna trecută, primarul din Cocora a sesizat conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ialomiţa. Însă a făcut-o degeaba! Bine, au venit câţiva poliţişti în control, nu se ştie ce au vertificat, însă cert este faptul că nu s-a schimbat nimic. 

Controlul a trecut, poliţiştii au rămas… Şi cu ei, şi problemele pe care le au cu hoţii cetăţenii din comună.

Lipsa de implicare a acestora este un risc pe care alţii şi-l asumă. Pentru că oricând se poate întâmpla o tragedie, în condiţiile în care mulţi dintre cei care se urcă la volan au trecut pe la cârciumă mai întâi. 

Şi ce autoritate mai pot avea aceşti poliţişti, cum îi pot sancţiona pe cei cu care s-au distrat prin localurile din comună?

Şi noi sesizăm…

Sesizarea celor din Cocora a ajuns, prin intermediul nostru, la comisarul Dorian Voicu, cel care răspunde de posturile de poliţie din judeţ, aflat la comanda IJP Ialomiţa în absenţa şefului instituţiei. Acesta ne-a promis că va ordona o verificare la Cocora. Şi că se va sta de vorbă cu primarul comunei, dar şi cu oamenii care sunt nemulţumiţi de cum (nu) îşi fac treaba cei doi poliţişti. 

Daniela ISTRATE

3 comentarii

  1. Da si acum D-nul GABRIEL BOLOCAN este adus in Com TRAIAN si la fel face si pe deasupra seduce sotiile din com nu numai dar chiar eu am avut de a face cu el este de nedescris

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.