Pentru cine au lucrat parlamentarii noştri!?

0

Din 4 în 4 ani, suntem chemaţi la urne pentru a-i vota pe cei care ne reprezintă în Parlamentul României. Din 4 în 4 ani suntem asaltaţi de promisiuni măreţe, peste care se aşează praful imediat după ce şi-au câştigat mandatul.
Sistemul votului uninominal, aplicat pentru prima dată la alegerile din 30 noiembrie 2008, nu a convins decât puţin peste o treime din electoratul ialomiţean să îşi exercite dreptul la vot. Dar, indiferent de numărul de ialomiţeni care s-au prezentat la secţiile de votare, avem 4 deputaţi şi doi senatori care, teoretic, reprezintă unul dintre colegiile din judeţ. Şi dacă este mult prea devreme pentru a spune dacă noii parlamentari îşi vor juca mai bine rolurile publice, ne îndreptăm atenţia spre cei care şi-au încheiat mandatul la sfârşitul anului trecut. Pentru (in)activitatea lor, statul i-a răsplătit cu indemnizaţii nete de peste o jumătate de miliard de lei anual, la care s-au adăugat zeci de milioane pentru întreţinerea birourilor din teritoriu (vorba vine, birouri teritoriale), plus alte facilităţi la care cetăţeanul de rând nici nu visează.
Performanţa unora dintre cei care ne-au reprezentat a fost aceea că au dispărut din peisaj imediat după alegerile din 2004. Nu au organizat nici o conferinţă de presă, nu au mai trecut pe uliţele bătute în campania electorală… Sau au uitat complet judeţul care le-a asigurat un fotoliu comod în Senat sau Camera Deputaţilor.
 Dar să vedem cum au muncit cei 6 parlamentari de Ialomiţa, în mandatul trecut:

Senatorul Şerban Nicolae (PSD)
O interpelare, în doi ani
În 2004, Şerban Nicolae a fost paraşutat în Ialomiţa de la centru, pe listele Uniunii Naţionale PSD+PUR. Ajuns senator pe voturile ialomiţenilor, Şerban Nicolae a fost prezent pe micile ecrane, nu şi în judeţul care l-a propulsat în Senat.
Conform informaţiilor publice de pe site-ul Senatului, în 4 ani, Şerban Nicolae a avut 5 declaraţii politice, dintre care 2 în luna februarie 2005. Din noiembrie 2006, declaraţiile politice s-au făcut simţite doar pe posturile tv centrale, unde şi-a spus părerea pe orice subiect.
În 2007 şi 2008, senatorul are o singură menţiune la capitolul „interpelări” adresate Guvernului, în mai 2008.

Senatorul Tudor Panţuru (PDL)
Nici o declaraţie politică
Tudor Panţuru a ajuns senator după plecarea în Parlamentul European a colegei de partid, Maria Petre. Adică, în decembrie 2007. Timp de un an, senatorul Panţuru a adresat Guvernului două interpelări (în februarie şi în martie 2008) şi nu şi-a trecut în cont nici o declaraţie politică.
Senatorul Tudor Panţuru este singurul parlamentar care a obţinut un nou mandat, în urma alegerilor din 30 noiembrie 2008.

Deputatul Bogdan Pascu (PC)
A vorbit de 19 ori, în 4 ani
Bodgan Pascu a ajuns parlamentar de Ialomiţa tot după intervenţia conducerilor centrale ale PSD şi PUR (PC). Pascu s-a făcut remarcat mai ales prin prezenţa pe „listele ruşinii”, cu parlamentarii care, deşi deţineau o locuinţă în proprietate în Bucureşti, încasau şi bani de chirie!
Pascu, deşi deputat de Ialomiţa, a vizitat judeţul doar în campania electorală din 2004. A mai ajuns pe la Ciulniţa, unde deţine ceva teren agricol. Însă, pentru mulţi ialomiţeni, numele lui a fost şi a rămas necunoscut.
Pentru că site-ul Camerei Deputaţilor conţine mult mai multe informaţii care vizează activitatea deputaţilor, să vedem ce urme a lăsat în statistici prezenţa de 4 ani a lui Pascu în Parlament. A luat cuvântul de 19 ori, a fost înregistrată şi o declaraţie politică. A făcut parte dintre iniaţiatorii a 24 de propuneri legislative şi doar de două ori a avut întrebări pentru Guvern.

Deputatul Dan Grigore (PC)
S-a plimbat prin 3 partide
Un alt candidat ajuns întâmplător în Ialomiţa a fost Dan Grigore. De remarcat la activitatea acestuia este traseul politic. A ajuns deputat pe listele PRM, în februarie 2008 a sărit în barca PD (PDL), pentru ca, în iunie 2008, să-şi parcheze cariera politică în ograda PC. Ultimul salt pare să fi fost motivat de faptul că nu prea avea loc de o nouă candidatură (de data aceasta din partea PDL), aşa că a încercat manevra pentru un loc din partea PSD+PC. Nu i-a ieşit.
Vreme de 4 ani, între mutările de sediu de partid, Grigore a luat cuvântul în plen de 26 de ori şi a fost autorul a 24 de declaraţii politice. A fost iniţiator (alături de alţi parlamentari) în cazul a 10 propuneri legislative, a adresat Guvernului 21 de întrebări şi a semnat 4 moţiuni.

Deputatul Marian Hoinaru (PDL)
Din parlamentar, secretar de stat

Marian Hoinaru a obţinut un mandat de deputat candidând pe listele Alianţei DA, din partea PNL. A făcut parte din grupul lui Stolojan şi a urmat drumul politic al acestuia, ajungând în PDL. Este singurul om politic local care a reuşit să fie numit secretar de stat, în actuala structură a Guvernului (la Ministerul Agriculturii).
Ca deputat, în 4 ani, Hoinaru a vorbit în plen de 16 ori şi a făcut 5 declaraţii politice. A fost printre iniţiatorii a 17 proiecte legislative, a adresat 4 întrebări Guvernului şi a semnat 7 moţiuni.

Deputatul Alecsandru Ştiucă (PSD)
A interpelat Guvernul de 92 de ori

Deşi Ialomiţa a avut 3 parlamentari aleşi pe listele Uniunii Naţionale PSD+PUR (PC), Alecsandru Ştiucă a fost singurul parlamentar din judeţ.
În 4 ani de mandat, Ştiucă a luat cuvântul în plen de 82 de ori. A înregistrat 43 de declaraţii politice şi s-a aflat printre iniţiatorii a 52 de proiecte legislative. A fost membru într-o comisie de mediere şi, de 10 ori, a semnat moţiuni împotriva Guvernului. La capitolul „întrebări şi interpelări”, Ştiucă s-a adresat Guvernului de 92 de ori!
Alecsandru Ştiucă a fost nominalizat de PSD pentru a fi numit în funcţia de prefect al judeţului Ialomiţa.

Daniela Istrate

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.