Plătiţi şi în lipsă!

0

Cheltuiesc peste un miliard de lei vechi în fiecare lună din visteria statului. Fără a avea vreo obligaţie să-şi justifice activitatea pe care, doar teoretic, ajung să o depună. Nu vorbim despre una dintre instituţiile statului, cu zeci de angajaţi şi atribuţii clare în relaţia cu cetăţenii, ci de cei şase parlamentari care reprezintă colegiile din judeţ în Senat şi în Camera Deputaţilor.

Cu acces direct la bugetul public, parlamentarii ajung să-şi deconteze tot felul de cheltuieli, de la deplasări prin ţară şi străinătate la întreţinerea de birouri parlamentare fantomatice.

Dacă la cheltuieli, parlamentarii nu stau tocmai rău, când vine vorba de prezenţa la şedinţe lucrurile stau cu totul altfel. Pentru că nu semnează condica de prezenţă, deputaţii şi senatorii îşi permit să facă orice altceva în zilele de lucru, mai puţin să participe la voturile finale date în şedinţele parlamentare. Indemnizaţia nu se achită în funcţie de prezenţă; este stabilită prin hotărâre de guvern şi de aceasta beneficiază integral fiecare parlamentar, indiferent de activitatea desfăşurată. Sau, mai bine spus, de lipsa acesteia. Că sunt prezenţi au ba la şedinţe sau pe la birourile parlamentare întreţinute pe bani publici, nu contează deloc. Nimeni nu stă să îi verifice şi, oricum, ar face-o degeaba, pentru că nu s-ar schimba nimic.

Că deschid gura doar când depun jurământul, că vorbesc despre tunsul berbecului sau se întorc oral la alegerile din ’92, că nu mai au timp să ia pulsul electoratului ce i-a trimis să populeze Senatul sau Camera Deputaţilor, parlamentarii îşi permit aproape orice.

Continuă să cheltuiască enorm pentru a nu face mare lucru… Şi, din moment ce decizia le aparţine, ştiu foarte bine cum să fenteze criza, pentru a nu fi nevoiţi să taie din banii pe care îi solicită şi îi primesc în fiecare lună, peste indemnizaţia de 70 de milioane de lei ce le intră în conturi.

Sunt parlamentari răsplătiţi de stat cu un sfert de miliard de lei în fiecare lună, deşi au votat doar jumătate din proiectele supuse dezbaterii. Că au absentat atunci când au fost votate celelalte! Şi, dacă nu au probleme la decontarea unor astfel de sume, probabil că nici electoratul nu le va „deconta“ activitatea, în 2012. Nu de alta, dar vor fi tot mai puţini cei care vor pune ştampila pe buletinul de vot, cu candidaţi uninominal sau pe listă!

Daniela ISTRATE

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.