Prefectul Petru-Mădălin Teculescu, pe tema calităţii apei din Slobozia: „eu cred că au fost un pic ultimele analize efectuate…“

1

Prefectul judeţului Ialomiţa susţine că se aşteaptă studiul privind riscul asupra stării de sănătate a populaţiei, mai ales că rezultatele analizelor efectuate de cele trei laboratoare stabilite de primarul Sloboziei şi Urban „nu s-au nimerit deloc“ cu cele ale Institutului de Sănătate Publică Bucureşti, de la sfârşitul anului trecut. „Sunt medici de familie care recomandă ca, pentru nou-născuţi, să nu se folosească această apă; sunt persoane vârstnice sau copii cu enterocolită…“, declară prefectul Teculescu. „E hilar să abaţi atenţia opiniei publice pe tema politică, atâta timp cât există o problemă cât casa, pe care o vede toată lumea, cu această apă furnizată de societatea Urban. Este clar că nu are cum să fie o problemă politică, nu Teculescu este cel care a creat problema şi care i-a pus pe oameni să facă sesizări, să se plângă atât de calitatea apei, cât şi de preţul cu care este furnizată apa în momentul de faţă…“

Cât priveşte tema culorii „violet“, adusă în dezbatere publică de către primarul Gabi Ionaşcu… „Este un gest ieşit din normalitate, în primul rând! Să transferi subiectul de la nivel naţional, la nivel local; ca o luptă între prefect şi primar pe o temă <<violetă>>…“

Consemnăm interviul acordat de Petru-Mădălin Teculescu, pe tema calităţii apei furnizată consumatorilor societăţii Urban din Slobozia.

„Domnul Ionaşcu încearcă să spoiască lucrurile…“

-Într-o anumită parte a presei locale tot apar informaţii cu privire la apa furnizată consumatorilor societăţii Urban, fiind consemnate declaraţiile primarului Gabi Ionaşcu. Care este situaţia pe această temă, din punctul de vedere al prefectului judeţului?

-În momentul de faţă aştept punctul de vedere al Institutului Naţional de Sănătate Publică şi al Ministerului Sănătăţii, pentru că s-a văzut foarte clar că analizele prezentate de către cele trei laboratoare stabilite de primar şi Urban au avut rezultate contradictorii. Comparativ cu celelalte analize efectuate înainte, nu s-au nimerit deloc, iar cuvântul „nimerit“ nu e spus întâmplător. Se pare că nu avem o certitudine, nici acum, cu privire la conţinutul apei din municipiul Slobozia şi localităţile din jur. Cred că nu avem de ce să ne ascundem şi trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Domnul Ionaşcu încearcă să spoiască lucrurile, dar nu mai are cum să le aducă pe un făgaş normal. Sunt lucruri care se fac acum, deşi ele trebuiau făcute cu ani în urmă. Mă refer la schimbarea conductelor, la investiţiile din staţia de tratare. Eu şi acum îmi menţin punctul de vedere, dacă se investea la timp în staţia de tratare şi se făcea o corectă tratare a apei, atât după ieşirea din sursa subterană, cât şi în staţia de tratare, nu se ajungea la a transforma locuitorii municipiului Slobozia în cărători de bidoane de apă.

-Ca prefect, nu aţi avut nici o implicare în stabilirea laboratoarelor?

-Nu am avut nici o implicare în stabilirea laboratoarelor. Chiar am rămas surprins în momentul în care am aflat că s-au ales cele trei laboratoare, având în vedere că ştiam că există o colaborare mai veche a Primăriei cu Ecoind. În timp, au făcut anumite analize, iar Ecoind este laboratorul care analizează parametrii industriali ai societăţii Amonil, pe partea de ecologizare şi stabilire a gradului de poluare transferat către oraş.

„E hilar să abaţi atenţia opiniei publice pe tema politică, atâta timp cât există o problemă cât casa, pe care o vede toată lumea, cu această apă furnizată de societatea Urban…“

-V-aţi referit la început la evaluarea riscului asupra stării de sănătate a populaţiei…

-Exact. Trebuie făcută o evaluare laborioasă, după atâtea încercări de analize, după atâtea cheltuieli cu analizarea acestor probe. Doar că acum trebuie să se revină cu un studiu, din care să reiasă în mod clar riscurile la care au fost expuşi cetăţenii, riscuri la care sunt expuşi în continuare.

-Aveţi semnale conform cărora starea de sănătate a unora dintre cetăţeni a fost afectată?

-Lucrurile sunt de notorietate. Sunt medici de familie care recomandă ca, pentru nou-născuţi, să nu se folosească această apă; sunt persoane vârstnice sau copii cu enterocolită… Aceste lucruri sunt cunoscute la nivelul urbei şi ele vor continua să apară atâta vreme cât apa este aşa cum este.

-Domnul primar se apără tot timpul acuzând politizarea acestui subiect. Cât de implicat politic sunteţi în problema calităţii apei?

-Nu sunt deloc implicat politic. De multe ori, chiar mă amuz pe tema celor spuse de domnul primar. E hilar să abaţi atenţia opiniei publice pe tema politică, atâta timp cât există o problemă cât casa, pe care o vede toată lumea, cu această apă furnizată de societatea Urban. Este clar că nu are cum să fie o problemă politică, nu Teculescu este cel care a creat problema şi care i-a pus pe oameni să facă sesizări, să se plângă atât de calitatea apei, cât şi de preţul cu care este furnizată apa în momentul de faţă. Domnul primar încearcă pasarea responsabilităţii către oricine, mai puţin către dânsul, deşi este clar că decizia i-a aparţinut, iar din această cauză suferă toată comunitatea.

-A pus Teculescu pesticide în probele recoltate? Teculescu a completat buletinele de analize la probele recoltate toamna trecută?

-Şi din analizele prezentate acum se vede foarte clar că pesticidele sunt, iar marja de eroare este destul de mare. Apar pesticide în apă şi în momentul de faţă. Este interesant că o parte din laboratoarele care au analizat apa nu sunt cele care ar trebui să analizeze pesticidele. Se pare că vom avea o problemă delicată pe această temă, dar nu mă voi antepronunţa, pentru că eu cred că au fost un pic „lucrate“ ultimele analize efectuate.

„Nu toate laboratoarele au acreditare RENAR pentru analizarea pesticidelor…“

-Ce m-a surprins pe mine în privinţa rezultatelor la pesticide este faptul că, în cazul a două laboratoare, se menţionează că nu sunt detectabile, dar unul dă rezultatele sub 0,005, celălalt sub 0,0005.

-Pesticidele nu au fost toate tratate, conform primelor analize. Şi nu înţeleg de ce nu toate pesticidele au fost analizate. Este un prim aspect. Al doilea aspect, se pare că nu toate laboratoarele au acreditare RENAR pentru analizarea pesticidelor. Pe tema aceasta se vor pronunţa cei competenţi să o facă.

-Singurele laboratoare care pot efectua monitorizarea de audit asupra calităţii apei potabile sunt cele ale Ministerului Sănătăţii.

-Ce s-a făcut, a fost o decizie a Urban-ului şi a primarului Sloboziei. Ei au ales laboratoarele, ei vor răspunde în continuare pentru ce s-a făcut şi pentru ce intervenţii s-au făcut, pentru că, încet-încet, lucrurile ies la iveală şi nu vor rămâne aşa.

Probleme juridice cu achiziţiile făcute de administraţia locală

-Ce îi recomandaţi domnului primar?

-În primul rând, să-şi revizuiască poziţia şi să încerce să remedieze problemele pe teren, şi nu prin ziare. Nu rezolvă problemele dacă intră într-o polemică cu prefectul judeţului, ci doar dacă pune efectiv mâna pe treabă şi acţionând aşa cum trebuie, la timp, pregătind totul, inclusiv din punct de vedere juridic. Se pare că şi aici avem nişte probleme cu aceste achiziţii care s-au făcut.

-La ce achiziţii vă referiţi?

-Achiziţiile pentru conducte, achiziţiile pentru proiectare, achiziţiile pentru celelalte lucrări. Deocamdată, sunt probleme…

-De natură juridică?

-De natură juridică. Domnul primar trebuie să înţeleagă că locuitorii oraşului aşteaptă să consume o apă de calitate, care să nu le creeze probleme de sănătate în momentul în care o consumă sau în timp.

„Este un gest ieşit din normalitate, în primul rând! Să transferi subiectul de la nivel naţional, la nivel local; ca o luptă între prefect şi primar pe o temă <<violetă>>…“

-O ultimă întrebare; de ce îl atacaţi cu flacăra violet?

-E şi aici un aspect hilar. Am înţeles că a trimis o anumită adresă a noastră la presă…

-La o anumită parte a presei…

-Da. Mi s-a părut exagerat gestul. E la modă să vorbeşti despre „violet“. Atacurile mele sunt foarte clare. La şedinţele Consiliului Local Slobozia port cămaşă şi cravată violet, ca să am un atu asupra a ceea ce se întâmplă acolo. Bineînţeles că glumesc. Mi s-a părut un gest…

-Un gest disperat?

-Ieşit din normalitate, în primul rând! Să transferi subiectul de la nivel naţional, la nivel local; ca o luptă între prefect şi primar pe o temă „violetă“… Nu îşi are rostul! Noi discutăm ca instituţii, ca oameni care vremelnic suntem în aceste poziţii. Noi trebuie să ne facem treaba indiferent de culoare, violetă sau nu, indiferent de natura lucrurilor… Astfel încât cetăţenii să fie mulţumiţi.

Daniela Istrate, Curierul Ialomiţean

1 comentariu

  1. O varianta valabila este consumul de apa imbuteliata, dar vine si el cu dezavantajele lui:

    Apa imbuteliata este puternic mineralizata, acest lucru este nociv pentru organism pe termen lung. Cum apar depunerile pe instalatiile sanitare din locuinta, la fel apar si in corp. Rinichii filtreaza aceste depuneri dar nu cu o eficienta de 100% si in timp dezvolta asa numitele “pietre la rinichi”.
    O alta problema majora Pet-urile in care se depoziteaza apa. Aceste peturi 99% din cazuri sunt depozitate necorespunzator de catre comercianti. Ca vorbim de mici intreprinzatori sau ca vorbim de marile hypermaketuri intalnim aceeasi problema. Pet-uri depozitate la soare pe perioada lunga de timp!!! In aceste conditii apa reactioneaza cu sticla pet si creaza divese substante toxice, cu cat perioada de transport/depozitare este mai mare cu atat cantitatea acestor substante creste.

    Cea mai buna solutie este instalarea unui filtru de apa performant, si cand zic performant nu ma refer la acele cani filtrante sau cartuse simple.

    Eu folosesc un sistem cu 7 etape de filtrare care inlatura cam tot ce poate fi nociv si apoi imbogateste apa cu cantitati acceptabile de minerale pentru organism. Am cumparat un asemenea filtru dupa multa documentare in domeniu si sunt pe deplin multumut. Nu mai sunt nevoit sa car apa zi de zi, apa potabila a devenit din nou foarte ieftina,si stiu ca imi portejez organismul de foarte multe nereguli.

    P.S. am facut un calcul estimativ la cat plateam pe apa ianite si m-a surprins, pe un an de zile consumand apa plata la 5L plateam cam 1400lei pt intreaga familie, mi s-a parut enorm, acum platesc doar 300Lei/an consumabile pt filtru si am cata apa am nevoie, fie pentru baut fie pentru macare fie pentru ceaiuri cafele etc.

    Produsul l-am cumparat de aici :Filtre de Apa

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.