Primăria Feteşti a iniţiat un proiect pentru reabilitarea drumurilor de acces către exploataţiile agricole

0

Administraţia locală din Feteşti a depus la DADR un proiect pentru a reabilita drumurile de acces către exploataţiile agricole. Pentru demararea acestui proiect, consilierii locali au aprobat săptămâna trecută introducerea acestor drumuri în inventarul localităţii şi Studiului de Fezabilitate. Valoarea investiţiei este de aproape 4 milioane de lei, iar durata de realizare este de 10 luni. Finanţarea proiectului se face în procent de 98% pentru cheltuieli eligibile din fonduri alocate Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, iar administraţia locală va asigura contravaloarea cheltuielilor neeligibile şi a TVA-ului. Primarul municipiului Feteşti, Gheorghe Catinoiu, a spus că investiţia presupune reabilitarea a opt drumuri pentru exploatare agricolă în lungime de circa 10 km.

„Introducerea acestor drumuri în inventarul localităţii este o condiţie obligatorie pentru a obţine finanţare de la Uniunea Europeană în cadrul PNDR – Măsura 125 – submăsura 125a <<Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii>>. Reabilitarea şi modernizarea drumurilor de exploatare menţionate ar reprezenta crearea de rute alternative pentru traficul agricol din zonă, pentru o porţiune de DJ, DN, suprafaţa agricolă deservită fiind de circa 1500 de ha”, a declarat primarul minicipiului,  Gheorghe Catrinoiu.

Totodată, consilierii locali au aprobat Studiul de Fezabilitate şi cheltuielile neeligibile pentru obiectivul „Modernizarea Infrastructurii Agricole prin Reabilitarea Drumurilor Agricole de Exploataţie în municipiul Feteşti. Investiţia presupune reabilitarea a opt drumuri pentru exploatare agricolă din localitate în lungime de 9,9 km.

Primarul municipiului Feteşti, Gheorghe Catinoiu, a mai precizat că după realizarea investiţiei, beneficiarul (municipiul Feteşti) are obligaţia de a asigura costurile legate de întreţinere şi/sau reparare a drumurilor care fac obiectul proiectului.

Feteştenii sunt îndemnaţi să participe la campania de curăţenie a oraşului

Luni a început la Feteşti campania „Feteşti, mai verde, mai curat”. Aceasta va dura până duminică şi constă în implicarea activă a locuitorilor în salubrizarea municipiului. Acţiunile de ecologizare vor avea loc în Piaţeta Gării, în Piaţa Agroalimentară, în Parcul Central, în Parcul Stadion, în zona Parcul Trandafirilor şi pe malul stâng al braţului Borcea, în Izlaz Colonişti şi în zona Industrială 804- Vinalcool. Viceprimarul municipiului Feteşti, Gheorghe Mitache, a afirmat că s-a luat iniţiativa organizării unei astfel de campanii pentru că anual din bugetul primăriei se cheltuieşte o importantă sumă de bani pentru menţinerea curăţeniei, bani care ar putea fi folosiţi pentru derularea altor proiecte, cum ar fi asfaltarea străzilor, amenajarea unor spaţii verzi precum şi reabilitarea unor clădiri.

De asemenea, vor fi amplasate pubele în incinta unităţilor de învăţământ pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

„Poluarea afectează sănătatea a milioane de oameni. La noi în ţară, situaţia este destul de gravă. Un român produce în fiecare an 800 kg de deşeuri menajere şi numai 5,6% din totalul acestora este reciclat. Din păcate, Primăria municipiului Feteşti pierde anual din buget peste 1.400.000 de lei, pentru a menţine curăţenia în oraş”, a mai spus edilul Feteştiului, Gheorghe Catrinoiu.

Prin această campanie, feteştenii sunt îndemnaţi să participe la curăţarea spaţiilor verzi dintre blocuri, din faţa curţilor, a societăţilor, din incinta unităţilor şcolare, la curăţarea subsolurilor blocurilor, salubrizarea ghenelor de gunoi, vopsirea bordurilor, văruirea copacilor, plantarea de flori şi pomi. Să sperăm că la finalul acestei campanii, Feteştiul va fi mai verde, mai curat.

Trei proiecte câştigate într-o săptămână

Săptămâna trecută, administraţia locală din Feteşti a făcut primii paşi în demararea a trei proiecte. Primul proiect se referă la reabilitarea Parcului Stadion. Mai exact, miercurea trecută s-a semnat contractul de finanţare cu Ministerul Mediului. Municipiul Feteşti va primi pentru acest proiect aproximativ 740 de mii de lei. Primarul Gheorghe Catrinoiu anunţat că în perioada următoare se va desfăşura licitaţia pentru stabilirea firmei care va realiza lucrările.  Proiectul cuprinde pe lângă reabilitarea propriu-zisă şi amenajarea unor spaţii de joacă pentru copii.

Celelalte două proiecte pentru care s-au făcut paşi importanţi săptămâna trecută sunt cele care se referă construcţia a două săli de sport şi a unui bazin de înot. Mai exact, Compania Naţională de Investiţii a acceptat înscrierea administraţiei locale din Feteşti în programul naţional Construcţii Săli de Sport şi, totodată, în Programul Naţional Construcţie Bazine de înot. Municipalitatea doreşte ca şcolile 6 şi 5 să beneficieze fiecare de câte o sală de sport unde cei 600 de elevi şi 60 de copii preşcolari să îşi desfăşoare orele de educaţie fizică în condiţii normale, de siguranţă. Primarul Feteştiului a declarat că existenţa acestora este necesară având în vedere faptul că nici una dintre cele 4 şcoli situate în zona de sud a municipiului nu deţine un astfel de spaţiu.

Primăria municipiului Feteşti a decis să intre în programul de construcţie bazine de înot,   pentru că doreşte ca toţi cei 1.505 elevi ai Grupului Şcolar de Industrie Alimentară Feteşti, care sunt distribuiţi pe toate formele de învăţământ, să beneficieze de un astfel de obiectiv.  Gheorghe Catrinoiu a mai susţinut că justificarea investiţiei constă în faptul că elevii Grupului Şcolar au nevoie de o astfel de utilitate şi că, deşi are peste 35.000 de locuitori, municipiul nu deţine un bazin de înot. De asemenea, administraţia locală deţine terenul necesar demarării lucrărilor la obiectivul de investiţie şi are posibilitatea să asigure lucrările pentru realizarea infrastructurii şi de conectare la reţelele de utilităţi.

Daniela Istrate

www.curierulialomitean.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.