Programele TV, între prost-gust şi violenţă

0

„Oferta” de violenţă televizată este, în România, dublă faţă de Franţa şi triplă faţă de reţelele americane de televiziune – conform unui studiu al CSA şi CIP.
Violenţa verbală este cel mai frecvent tip de violenţă întâlnită în „oferta” TV, conducând detaşat cu 46,7%, fiind urmată de violenţa fizică (30,5%), cea economică (8,7%), cea psihologică (7,2%), la capătul opus situându-se violenţa socială (4,7%) şi cea sexuală (2,2%).
Un clasament, realizat în baza tipologiei violenţei, se prezintă astfel: „Pro TV” este liderul violenţei fizice (53,9%), „Kanal D”, cel de necontestat al violenţei verbale (94,1%), iar „Acasă” domină autoritar în ceea ce priveşte violenţa psihologică (20%). Totodată, „Realitatea TV” este liderul violenţei economice (21,1%), „TVR 1”, cel al violenţei sociale (18%), în vreme ce „OTV” îşi adjudecă violenţa sexuală (12,2%).
Postul „Acasă” este lider în ceea ce priveşte numărul actelor de violenţă, într-o oră de emisie (exceptând publicitatea) fiind înregistrate 23,5 acte de violenţă. „Acasă” este urmat în top de „Prima TV”, cu 20 de acte de violenţă/oră şi „OTV”, cu 18,2 acte de violenţă/oră. Cele mai puţin violente posturi TV au fost catalogate „TVR 1”, „B1TV” şi „Kanal D”, unde frecvenţa actelor de violenţă/oră este de 10,4%; 9,2% şi, respectiv, 7,1%.
În ceea ce priveşte durata actelor de violenţă, exprimată ca pondere pe oră (exceptând publicitatea), „Pro TV” este fruntaş cu 21,2%, fiind urmat de „Prima TV” şi „Acasă” cu 20,6% şi, respectiv, 20,3%. Polul opus este dominat, ca şi în „clasamentul” precedent de „TVR 1”, „B1TV” şi „Kanal D”, cu 10,4%; 5,5% şi, respectiv, 5,3%.
„Prima TV” este liderul negativ al buletinelor de ştiri, conducând atât în ceea ce priveşte numărul mediu de ştiri violente din principalul jurnal al zilei, cât şi durata acestora: 12,6 ştiri violente (dintr-un total de 25), cu o durată medie de 22 de minute (din cele circa 40 de minute ale jurnalului).
O pondere ridicată a mediei ştirilor violente se înregistrează şi în dreptul „Pro TV” şi „Realitatea TV”, cu o medie a ştirilor violente de 9,8 (dintr-un total de 23,7) şi, respectiv, 8,1 (din 22,4).
În ceea ce priveşte durata medie a ştirilor violente, „Prima TV”, lider detaşat, este urmat de „TVR 1” şi „Realitatea TV”, cu o durată medie de 13 şi, respectiv, 11 minute, dintr-o durată medie a jurnalelor de 38,2 şi, respectiv, 38 de minute.
Jurnalele de ştiri nu sunt, însă, singurele care promovează violenţa… Emisiunile de divertisment (multe dintre ele de prost-gust) aduc şi ele în scenă violenţa…
Astfel, emisiunea de divertisment care a inclus cea mai mică durată a actelor violente este „Dansez pentru tine” de la „ProTV” (64,5 secunde medie pe oră), urmată de „Ciao TV” de la „PrimaTV” (65 secunde durata actelor violente medie pe oră) şi „Copiii spun lucruri trăsnite” de la aceeaşi „Prima TV” (80 de secunde medie pe oră).
Cea mai violentă emisiune de divertisment, din punctul de vedere al duratei actelor violente, a fost „Cronica cârcotaşilor”, cu o medie a duratei violenţei pe oră de 25,3 minute, urmată de „Mondenii”, cu 11,4 minute şi „Divertis Mall” cu 4,7 minute.
Reality show-urile şi emisiunile de dezbateri nu trec neobservate. Astfel, bazate pe acelaşi script narativ, „Test de fidelitate” şi „Trădaţi în dragoste” conduc detaşat în topul reality show-urilor din punctul de vedere al duratei totale a actelor violente, cu 19,1 şi, respectiv, 16,5 minute de violenţă/oră de emisiune…
După durata medie a actelor violente pe oră, cele mai violente emisiuni de dezbateri sunt „DDD” (7,6 minute din 60 minute), emisiunile de dezbateri de la „Realitatea TV” (7,3 minute din 60 minute) şi „Tribunalul poporului” (6,8 minute din 60 minute).
După numărul mediu al actelor violente pe oră, pe primul loc se plasează „Sinteza zilei” („Antena 3”) cu aproape 20 de acte violente pe o oră de emisie, urmată de „OTV” cu 15,4 acte violente şi „Prima TV”, cu 14,6 acte violente.
Cele mai puţine acte violente pe oră au fost înregistrate la „Bizbazar” („Antena3”) şi la „Între bine şi rău” („TVR1”).
Indicatorul cel mai relevant pentru aprecierea violenţei din emisiunile analizate este cel al ponderii duratei violenţei, exprimat pe fiecare emisiune, indiferent de durata acesteia.
Astfel, pe primul loc s-a plasat emisiunea „Dan Diaconescu Direct” cu o pondere a violenţei de 14,7% din durata totală a emisiunii, urmată de emisiunile de la „Realitatea TV”.
Emisiunile care au cele mai mici ponderi ale violenţei sunt „Tribunalul poporului” („Prima TV”), „Bizbazar” („Antena 3”) şi „O dată-n viaţă” („TVR 1”).
Din păcate, după cum mulţi dintre noi o ştiu, desenele animate promovează violenţa şi nu de azi de ieri… Astfel, într-o săptămână de studiu, pe cele 3 canale de desene animate („Cartoon Network”, „Jetix” şi „Minimax”) au fost înregistrate 1.523 de acte de violenţă (673 pe „Cartoon”, 533 pe „Jetix” şi 317 pe „Minimax”)…
 „Cartoon Network” este de cel puţin două ori mai violent decât restul canalelor, cu 22,6 minute de violenţă într-o oră de emisiune. Practic, mai bine de o treime din timp, copilul vede pe acest canal acte de violenţă şi asta exceptând pauzele publicitare şi promo-urile dintre emisiuni. Sub acest aspect, „Jetix” are 11 minute de violenţă la ora de emisiune, în vreme ce „Minimax” este şi de această dată cel mai puţin violent canal, cu (doar) 6,9 minute de violenţă pe oră.
Sursa: Raportul CNA privind „Măsurarea gradului de violenţă prezent în programele audiovizualului românesc” – decembrie 2008.

După prezentarea cifrelor, să încercăm şi un slalom printre câţiva dintre locuitorii municipiului Slobozia, în încercarea de a vedea ce şi cum gândesc ei vis-à-vis de promovarea exagerată a violenţei în „oferta TV”…
Nicu, 34 de ani:Încerc să nu îl las prea mult pe puştiul meu să se uite la televizor… Nu prea am ce face cu desenele astea, dar când e vorba de ştiri sau de filme, de cele mai multe ori, nu îl las să se uite… De exemplu, dacă vreau să mă uit la ştiri, mă uit seara târziu, în reluare, sau a doua zi de dimineaţă…”
Dana, 34 de ani: „Violenţă nu este numai la TV, este şi în jocurile video… Ideea e că am stat de vorbă cu copiii şi ştiu şi ei acum că multe din ce văd la televizor nu sunt reale… La fel şi cu jocurile… Violenţa de la televizor sau din jocuri poate influenţa doar în cazul în care nu este gestionată bine de părinţi…”
Andrei, 15 ani: „Nu prea mă uit la ştiri, însă filmele de acţiune îmi plac… Nu cred că mă schimbă cu ceva violenţa din filme… Sunt deja mare… Copiii şi desenele sau ştirile şi filmele… Un copil se uită la televizor, dacă vrea… Indiferent de ce scrie pe ecran… Părinţii ar trebui să ştie mai bine cum să aibe grijă de ei…”
Mihai, 22 ani: „Ce vor ăştia să spună că toţii copiii vor ajunge nişte mici Jet-Li, să se bată pe străzi numai pentru că aşa au văzut la televizor? Nu cred că se poate întâmpla asta… Sunt cazuri şi cazuri, dar dacă sunt supravegheaţi de părinţi, se pot evita cu uşurinţă… Cu ştirile e ceva mai greu… Pentru că nu mai poţi să le spui copiilor că oamenii ăia de la televizor sunt nişte actori…”
Georgiana, 30 ani: „Ştirile caută de cele mai multe ori senzaţionalul… Trebuie să atragă şi nu o pot face dacă nu prezintă cazuri violente… Ce e prea mult strică, dar ce e puţin nu ajunge… pe principiul ăsta se merge…”
Vio, 23 ani: „Dacă aş putea, aş face eu un sondaj care ar arăta că violenţa de la televizor are doar o mică influenţă asupra comportamentului… Hai să cenzurăm acum toate emisiunile, toate ştirile, toate filmele şi jocurile, toată muzica, absolut tot că e prea multă violenţă…”
Alina, 25 ani: „Românii au alte probleme, nu violenţa la TV. Cenzura nu e decât o aberaţie… Înţeleg că este vorba de violenţă, dar asta e lumea în care trăim… Ne minţim pe noi dacă nu prezentăm România… Dacă nu ar fi fost real, putea fi luat în discuţie… Singurii care trebuie să fie atenţi sunt părinţii, în sensul că, în loc să limiteze accesul la TV al copiilor, ar trebui să le ofere variante: cărţi, jocuri, activităţi care să îi atragă şi să îi ţină ocupaţi, ca să evite violenţa…”
Dan, 35 ani: „Din punctul meu de vedere nu violenţa este problema, ci vulgaritatea şi prostia promovată de către televiziuni… Tot felul de tinere talente, care, de fapt, trăiesc între manele, parai şi băieţaşi de cartier… Aşa că, până la violenţă, mai e…”
Bianca, 27 ani: „Vulgaritatea şi violenţa sunt cele două V-uri pentru televiziune… E reţeta de succes… Suntem un popor de retardaţi, iar ăia mai răsăriţi profită de pe urma retardaţilor…”
Nelu, 30 ani: „Ne merităm soarta… România este tot ceea ce se vede la ştirile de la 5… România e tot ce se vede la Dan Senzaţionescu… Nu ne putem ascunde după deget… Ăştia suntem, cu ăştia defilăm…”


În loc de încheiere, statistica poate celui mai violent jurnal de ştiri, „Ştirile de la ora 17”, „Pro TV”:
-numărul mediu al ştirilor din buletin: 19,5;
-numărul mediu al ştirilor violente din buletin: 11,75;
-ponderea numărului ştirilor violente: 60,25%;
-durata medie a buletinului de ştiri: 27 minute;
-durata medie a ştirilor violente: 17,5 minute;
-durata medie a unei ştiri violente: 82 secunde;
-ponderea duratei ştirilor violente: 64,35%.
 
Cifrele vorbesc de la sine…

Cristi Suca

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.