Pentru mulţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, aplicarea unui act normativ pare o simplă glumă, mai ales că nu există şi răspunderea civilă pentru orice aberaţie emisă drept hotărâre de consiliu local. Şi când secretarul cunoaşte legea atât cât să nu traverseze strada pe roşu, este limpede că devine aproape imposibilă schimbarea unei hotărâri pe care aleşii locali se grăbesc să o adopte.
Dacă numărul trecut ne-am referit la Consiliul Local Axintele, a venit rândul administraţiei din Săveni pentru a semnala deficienţele care şi-au pus amprenta pe activitatea consilierilor din comună. Legal, tot ceea ce s-a adoptat din august 2008 este lovit de nulitate, din moment ce, la vot, au participat şi persoane care nu mai aveau acest drept, din punct de vedere legal. Legal, nu şi în opinia aleşilor din Săveni, care au preferat să ignore conţinutul adreselor expediate de Prefectura Ialomiţa, chiar şi după acţionarea în instanţă a Consiliului Local. Tribunalul a dat câştig de cauză Prefecturii, dar şi atunci s-au găsit motive pentru recurs. Bineînţeles, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut hotărârea pronunţată de Tribunalul Ialomiţa.
Important este şi faptul că, deşi pe perioada soluţionării cauzei, aplicarea unei hotărâri emisă de un consiliu local se suspendă de drept, această prevedere nu a avut nici un efect la nivelul administraţiei din Săveni. Aşa că hotărârea de alegere a viceprimarului a continuat să producă efecte, iar acesta şi-a încasat ilegal indemnizaţia, din iulie 2008!
De la PSD a pornit totul…
… mai precis de la adresa expediată de organizaţia judeţeană a partidului, de excludere din PSD a lui Ilie Ionel, consilier ales pe lista formaţiunii politice respective. Legal, consilierii urmau să constate încetarea de drept, înainte de termen, a mandatului de consilier al lui Ilie Ionel, situaţie în care trebuia validat în această funcţie supleantul de pe această listă. Numai că nu s-a întâmplat aşa ceva, iar viceprimarul a fost votat în aceste condiţii, inclusiv prin votul celui al cărui mandat încetase de drept prin excluderea din PSD. În şedinţa din 28 iulie 2008 a fost votat ca viceprimar Iacob Nicolae. Chiar dacă Prefectura Ialomiţa a comunicat că Hotărârea de numire a lui Iacob este ilegală, Consiliul Local Săveni a decis să-i menţină pe funcţie atât pe Iacob, cât şi pe Ilie. Situaţie în care Prefectura a apelat la instanţa de judecată.
Tribunalul a decis
Acţiunea de chemare în judecată a avut ca obiect obligarea emiterii de către Consiliul Local Săveni a unei hotărâri privind încetarea mandatului de consilier local al lui Ilie Ionel, precum şi să se pronunţe asupra legalităţii operaţiunilor administrative care au stat la baza adoptării HCL nr.10/2008 (hotărârea prin care Iacob a fost ales viceprimar).
Prin sentinţa civilă nr.889 F/27.10.2008, Tribunalul Ialomiţa a admis acţiunea prefectului judeţului. Astfel, Consiliul Local Săveni a fost obligat să constate încetarea de drept a mandatului de consilier deţinut de Ilie. De asemenea, instanţa a anulat hotărârea de alegere a viceprimarului din Săveni.
Consilierii merg înainte…
Cu toate acestea, aleşii locali din Săveni nu au trecut la executarea sentinţei, ci au declarat recurs. Pentru că era evident, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul, menţinând sentinţa Tribunalului Ialomiţa.
Conform Legii privind contenciosul administrativ, la acţiunile formulate de prefect, actul administrativ atacat în contencios administrativ este suspendat de drept, pe perioada soluţionării cauzei. Cu alte cuvinte, actele normative atacate nu mai puteau produce efecte, din momentul formulării acţiunii de către prefect.
Cu toate acestea, nici până astăzi nu s-a întâmplat aşa ceva!
Dar cu banii?
Menţinerea în funcţie a viceprimarului şi plata indemnizaţiei acestuia de la formularea acţiunii în justiţie a fost ilegală. Timp de 7 luni, bugetul public a fost prejudiciat atât cu indemnizaţia viceprimarului, cât şi cu indemnizaţia consilierului al cărui mandat a încetat de drept încă din iulie 2008.
Pentru recuperarea acestui prejudiciu, instituţia care trebuie să se pronunţe este Curtea de Conturi. La verificarea actelor emise de către Consiliul Local Săveni se poate constata ilegalitatea plăţilor făcute către viceprimar şi consilier. Şi se pot imputa sumele respective, la care să se adauge şi ceva penalităţi. Cei care răspund solidar şi care trebuie să acopere acest prejudiciu sunt consilierii locali, care nu au dorit să cunoască şi să aplice prevederile legale, nici după ce au fost acţionaţi în instanţă de prefect.
Ceea ce ne îndoim că se va întâmpla!!!
Daniela Istrate