S-a deschis sezonul la.. concedii

0

„Litoralul românesc e tot mai murdar cu trecerea anilor. Şi nu înţeleg de ce alegem să murdărim, în loc să avem locuri frumoase de care să ne bucurăm…”

Am nevoie de o vacanţă! Vă sună cunoscut, nu-i aşa? Printre birouri şi griji, şi praf, şi arşiţă, şi angoase citadine, gândul unei vacanţe e singura adiere de bucurie.Agenţiile de turism se luptă în oferte, care mai de care mai îmbietoare, iar pensiunile îşi aşează floarea la butonieră şi zâmbesc a gazdă bună cu profit.

Dar, le călcăm pragul şi anul acesta? Sau ne luăm hainele colorate şi zburăm peste mări şi ţări? Dăm o ultimă şansă litoralului românesc?  Vacanţa e numai pentru alţii?

Sunt atâtea variante… care-i cea potrivită cu planurile dumneavoastră pentru această vară?

„Oamenii nu prea mai au bani, mai merg pe la ţară, mai fac un grătar prin spatele blocului…”

Corina Dinu, 45 de ani, croitoreasă: „Eu merg la copii, în Italia. În august, când au ei concediu… Stau în Milano şi nu am mai fost niciodată la ei până acum. De abia aştept să-i văd şi pe ei, şi locul unde locuiesc, până acum am văzut doar în poze. Dacă nu mă duceam la ei, mergeam la soacră-mea, la Perieţi, să culeg porumbul, ca în fiecare an de când m-am măritat…”

Ciprian Grecu, 28 de ani, şomer: „Nu mă duc nicăieri, că n-am bani. Pe aici, pe la ştrand… ne mai ducem la Eforie, că stă soră-mea acolo…, dar aşa, să ne ducem la o agenţie, să ne luăm bilete, să mergem în Egipt… sau în Bulgaria măcar, cum face lumea… nu, nu mai putem. Eu am rămas fără serviciu acum o lună. Şi până ne-om reveni cu banii, nu avem decât să stăm pe aici.”

Mihai Dobre, 38 de ani, inginer: „Mie îmi place foarte mult să călătoresc şi în fiecare an îmi strâng cu nevasta bani şi mergem… Cel mai îndepărtat loc în care am mers a fost în Thailanda, acum 5 ani… a fost o experienţă extraordinară. Dar aşa, mai mergem prin Grecia, prin Turcia, am fost şi-n Italia. Anul ăsta am zis să stăm în Deltă, să vedem şi ce avem noi… Sper să nu fim dezamăgiţi, că sincer, ospitalitatea românească mi se pare doar aşa, o vorbă. Eu nu am prea văzut-o.”

Andrei Crişan, 41 de ani, agent imobiliar: „Noi mergem în Maramureş, apoi în Retezat, cu cortul… Şi am mai merge, dar nu prea avem timp… acum, în iulie, mergem un week-end la Szeget, la festivalul de pe insulă, în Ungaria. Să zicem că ne permitem, dar oamenii nu prea mai au bani, mai merg pe la ţară, mai fac un grătar prin spatele blocului. Dar cam atât. E o perioadă grea.”

Ana-Maria Dişmărescu, 21 de ani, studentă: „Mergem la Gărâna, undeva lângă Reşiţa, în munţi, este un festival… Prin Bucureşti, de asemenea, au început deja concertele şi, de câţiva ani, sunt nume mari care vin şi în România. Apoi, poate mergem la mare în Bulgaria. Am mai fost şi anul trecut şi e destul de curat şi chiar mai ieftin decât în România.”

„E mare păcat de toate locurile frumoase despre care nu ştiu decât câţiva.”

Cristina Desoiu, 53 de ani, pensionară: „Mie mi-au făcut copiii un cadou şi mă ia cu ei în Turcia, în iulie, când merg ei. Că altfel, nu mergeam nicăieri. N-am mai fost undeva de 20 de ani, de când trăia bărbatu-meu şi am fost cu el la sârbi.”

Vlad Negrău, 25 de ani, chelner: „Eu am să merg săptămâna viitoare la Mamaia… sunt chelner acolo. Este un restaurant la care lucrez în fiecare vară… aşa că nu am vacanţă decât după program. Dar nu mă plâng, e frumos la mare vara, chiar dacă lucrezi. Faci bani, vezi fete, faci baie… Mamaia e încă un loc frumos.”

Alin Segărceanu, 37 de ani, taximetrist: „Mă duc în Grecia, cu prietena mea. 700 de euro, pentru amândoi, 10 zile. E un preţ bun, zic eu. Aici, în România ar fi costat dublu. Noi suntem scumpi şi proşti. Nu ştiu când dracu o să-şi revină turismul românesc. Cu drumurile pe care le avem, o să moară sufocat, deşi avem atâtea de arătat. E mare păcat de toate locurile frumoase despre care nu ştiu decât câţiva.”

Doina Badea, 41 de ani, consilier vânzări: „Noi suntem norocoşi… Naşii noştri ne-au făcut cadou o săptămână de croazieră în America de Sud. De abia aşteptăm. Aşa cadou să tot primeşti. De mers, tot cu ei am mai fost în Croaţia, prin Grecia, prin Turcia… măcar o dată pe an, câteva zile, să ne răsfăţăm şi noi. O singură dată trăim.”

Ştefan Popescu, 39 de ani, zidar: „Nu mergem nicăieri… mergem la ţară, la ai mei, la Andrăşeşti… Nu avem bani. Am vrea şi noi să ne plimbăm, să vedem… cine n-ar vrea? Dar cu ce? Din salariul meu trăim 5.”

Valeria Ghiţescu, 17 ani, elevă: „Noi mergem cu cortul, la mare… stăm vreo două luni, în fiecare an. Venim acasă în week-end şi tot aşa. Avem noroc că nu stăm departe. Pentru o vacanţă în altă ţară, nu avem încă bani. Am fost doar în Turcia, o dată, cu părinţii mei, acum doi ani.”

Ana-Maria Vişan, 8 ani: „Eu merg la buni, la Piteşti… am acolo pe Alexandru şi Mihăiţă… şi pe Negruţa… şi stăm vara acolo şi ne duce buni peste tot.”

„Pensia abia îmi ajunge de medicamente, nu ne mai gândim noi la nici o vacanţă…”

Violeta Radu, 39 de ani, patron magazin de haine: „Merg cu sora mea şi familia ei în Italia, la Verona, la nişte prieteni…, dar prin august. Până atunci, muncim, că nu mai sunt timpuri de vacanţe. Atunci, o săptămână să  mai vedem şi noi lumea, că de Slobozia ne-am săturat.”

Constantin Păndescu, 61 de ani, pensionar: „Aici, în parc, cu băieţii, jucăm table toată vara. Pensia abia îmi ajunge de medicamente, nu ne mai gândim noi la nici o vacanţă. M-or lua copii pe la ei, pe la Constanţa. Dar să vedem, că acum au şi ei altele pe cap.”

Mariana Vilăi, 53 de ani, casnică: „Eu nu mai ştiu ce e un concediu, o recreaţie… de 15 ani, cred… Noi mergeam la Amara, la băi, mai mergeam la Felix şi la Herculane, dar acum parcă am sărăcit de tot… Nici nu ştiu ce o să mă mai fac… Cum au ajuns vremurile astea, să nu ai nici ce pune pe masă… E foarte greu… Şi e greu şi pentru ăştia tineri… zici că eu sunt bătrână, dar nici ei nu au să meargă să se distreze cât e vremea lor.”

Marina Damian, 28 de ani, vânzător produse IT: „Eu şi prietenul meu ne-am făcut un credit şi aşa avem bani şi 10 zile ne vom plimba prin Europa, în iulie. Nu putem doar munci, o să treacă viaţa pe lângă noi cu atâta muncă şi e păcat…”

Alexandru Stoian, 51 de ani, patron magazin în Feteşti: „Noi tot cu treabă, că atâta trebuie să alergi pentru un ban… De-o vacanţă acolo, s-o găsi… Eu cu nevasta mergem la o pensiune, din Călimăneşti… de 9 ani mergem acolo şi ne place. Avem locul nostru asigurat. Cam asta e distracţia. Am zis să mergem să vedem şi cum este în altă ţară… poate la anul.”

Andreea Şumudică, 25 de ani, vânzătoare: „Prietenul meu mi-a făcut cadou o excursie în Cipru, peste două săptămâni. Sunt foarte bucuroasă, e prima dată când plec din ţară, mai ales într-o excursie… Altfel, cred că mergeam la mare cu prietenii, ca în fiecare an.”

Răzvan Darius Constantin, 18 ani, elev: „Eu am bacul acum, apoi admiterea la facultate… şi, mi-au promis ai mei, că dacă voi lua la facultate, îmi vor da bani să merg la Lisabona, unde am un prieten foarte bun. Sper tare mult să ajung acolo.”

„Nu am concediu, îmi iau câteva zile la toamnă, s-o ajut pe mama să culeagă via, că e singură şi stă la ţară…”

Alina Dumbrăvescu, 33 de ani, vânzătoare: „Eu merg cu mama, la o rudă, la Braşov. Nouă ne place muntele, nu prea suntem cu marea. Acolo, vara e răcoare şi foarte frumos. Cam o săptămână, în fiecare vară mergem la ei.”

Mihai Gădălean, 36 de ani, medic stomatolog: „Eu merg cu familia mea, în Franţa, într-un mic sat, unde am un prieten român şi unul francez. Sunt deja 6 ani de când mergem acolo, şi nu-mi închipui un loc mai bun unde să ne petrecem vacanţa. E foarte frumos.”

Florin Calafeteanu, 41 de ani, taximetrist: „Nu ştiu încă dacă merg undeva în concediu. Nici nu ştiu dacă îmi iau concediu. Vara merge tare prost aici în oraş. Anul trecut am fost la Păltiniş, la Sibiu. Acolo stă sora mea. Dar anul ăsta poate merg la Braşov, la vreo pensiune. Mie la munte îmi place mai mult.”

Geta Uţă, 46 de ani, bucătăreasă: „La serviciu, acolo merg. Nu am concediu, îmi iau câteva zile la toamnă, s-o ajut pe mama să culeagă via, că e singură şi stă la ţară. Anul trecut, în primăvară, am fost la fată, în Spania, stă la Madrid. Dar de atunci n-am mai fost nicăieri.”

Cristina Sălăgean, 27 de ani, agent imobiliar: „Noi plecăm într-o excursie cu firma, în Turcia, chiar săptămâna viitoare. Apoi, fiecare, în august, când avem concediu, merge unde are bani sau unde şi-a făcut planuri. Eu nu am să merg nicăieri, pentru că mi-am renovat casa şi a trebuit să aleg. Nu-mi pare foarte rău. Am să merg la Constanţa, şi am să-mi închipui că sunt la Mediterană.”

Miruna Felseghi, 33 de ani, vânzătoare: „Eu nu o să am vacanţă. Lucrez doar de câteva luni şi încă nu am dreptul la concediu. Sunt timpuri aşa de grele, nu vedeţi… Am fost de 1 mai la mare, poate mai ajung şi vara asta, dar în rest, nici nu îndrăznesc să sper că aş putea merge în altă parte. Nu am cu ce.”

Andreea Crişan, 47 de ani, contabilă: „Eu merg să-mi văd sora, la Vălenii de Munte. E şi un loc frumos, pe lângă că e ea acolo. Poate apoi vine cu mine aici, şi mergem la mare. E o doamnă la care trag în fiecare an, la 2 Mai. Merg acolo de când eram tânără. Sper doar să nu mai fie atâta mizerie, litoralul românesc e tot mai murdar cu trecerea anilor. Şi nu înţeleg de ce alegem să murdărim, în loc să avem locuri frumoase de care să ne bucurăm.”

Mădălina FURIŞ

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.