Să ştie şi sindicaliştii din judeţ cine le sunt liderii: „Alianţa Bugetară”, în Consiliul de Administraţie al Realităţii TV!

0

Televiziunea lui Vântu pare să fi avut un rol important în constituirea „Alianţei Bugetare”, în care au intrat mai toate confederaţiile sindicale din ţară. În aprilie 2009, cu un mandat de un an, Consiliul de Administraţie al postului Realitatea TV s-a umplut de liderii principalelor forţe sindicale din România: Liviu Luca (preşedinte FSLI Petrom), Marius Petcu (preşedinte CNSRL „Frăţia”), Iacob Baciu (preşedinte CSDR), Ion Popescu (preşedinte Confederaţia Sindicală „Meridian”), Dumitru Costin (preşedinte BNS), Achille Costin Duţu (preşedinte Federaţia Sindicatelor din Chimie şi Petrochimie). Este vorba de liderii a circa 1.500.000 de sindicalişti, în numele cărora cer salarii cât mai mari, în timp ce postul TV pe care îl administrează datora la stat (la 30 iunie 2009) peste 21 de miliarde de lei vechi, din care aproape 3 miliarde numai din impozite pe venitul din salarii! Din această postură, liderii de sindicat au cale liberă la emisiunile Realităţii şi, în plus, mai primesc şi o indemnizaţie pentru activitatea depusă în Consiliul de Administraţie al societăţii!

„Vrem respect”

… este campania pe care Realitatea TV o duce zilele acestea. Respectul cui? Poate al celor 1,5 milioane de sindicalişti, majoritatea din sectorul bugetar, care sunt manipulaţi de liderii pe care îi au, lideri care obţin tot felul de avantaje din „mesieria” de sindicalist, pe care şi-au însuşit-o atât de bine. Sau poate „respectul” celor din sectorul privat, care contribuie din plin la alimentarea bugetului consolidat al statului, numai pentru ca şi aceşti sindicalişti să îşi poată umple buzunarele, din prestaţiile orale „vărsate” la ore de vârf, inclusiv pe Realitatea TV. Nici nu e de mirare că realizatorii de emisiuni pun întrebări tâmpite, din moment ce sunt conduşi chiar de către liderii de sindicat, aflaţi în Consiliul de Administraţie al societăţii Realitatea Media. Bine, ajung mai rar pe micul ecran alde Baciu sau Costin, dar reprezentanţii acestora nu lipsesc din emisiunile de televiziune de câteva luni încoace. Şi cum protestele se ţin lanţ, au şi motive să o facă. Iar unul dintre motive este de natură politică, nici nu se putea altfel!

Sindicalişti-administratori

Peste 80% din acţiunile societăţii Realitatea Media aparţin firmei Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited, o firmă cu sediul social în Nicosia (Cipru). Singurul lider de sindicat care deţine acţiuni este Liviu Luca. În schimb, în Consiliul de Administraţie (CA), sindicaliştii ocupă cele mai multe funcţii. În data de 21 aprilie 2009, cu un mandat doar pe un an, au fost numiţi în CA mai mulţi lideri de sindicat. Preşedintele CA este Liviu Luca, iar printre membrii figurează Marius Petcu, Iacob Baciu, Ion Popescu, Dumitru Costin şi Achille Costin Duţu. Cu siguranţă, pentru activitatea prestată, liderii de sindicat în cauză încasează o indemnizaţie. Probabil că nu uită să îşi ia aceşti bani, însă atunci când vine vorba de a plăti datoriile la stat, pare să-i apuce amnezia. Cu toate că cer salarii mai mari pentru cei 1.500.000 de salariaţi pe care îi reprezintă, majoritatea din sectorul bugetar, administratorii Realitatea Media omit faptul că nu îşi respectă obligaţiile faţă de stat. Acel stat de la care tot aşteaptă creşteri salariale, când, şi pentru a plăti remuneraţiile actuale, este nevoie de bani la buget, pe care nu se grăbesc să-i achite şi administratorii Realitatea Media. Pe site-ul Ministerului de Finanţe, printre debitorii la 30 iunie 2009 se afla şi Realitatea Media, cu 21,373 de miliarde de lei datorii la bugetul de stat. Iar presa centrală susţine că, în prezent, datoriile au ajuns la 1,3 milioane de euro. Dacă toate firmele şi-ar achita în această manieră obligaţiile la stat, atunci chiar că nu ar mai fi bani nici pentru plata salariilor prezente ale sindicaliştilor reprezentaţi de administratorii firmei în cauză!

Unde e profitul?

Că nu e profit, dacă este să ne luăm doar după informaţiile de pe site-ul Ministerului de Finanţe. În 2007, la o cifră de afaceri de 1.035,712 de miliarde de lei vechi, societatea înregistra datorii totale de 725,829 miliarde de lei şi o pierdere de 271,374 miliarde de lei. Un an mai târziu, datoriile totale s-au dublat (1.552,290 de miliarde de lei), iar pierderea netă, la 31 decembrie 2008, a fost de 763,164 miliarde de lei.

Cine să-i mai creadă?

Chiar dacă fac parte din sindicate diferite, când vine vorba de bani, liderii de sindicat îşi dau mâna, şi nu neapărat pentru creşterea nivelului de trai al sindicaliştilor în numele cărora îşi spun partitura. Iar alegerile prezidenţiale de luna viitoare poate fi unul, şi poate singurul motiv, pentru care aceşti lideri se regăsesc uniţi în structura de conducere a Realitatea TV. Au obţinut astfel accesul pe micul ecran, de unde îşi pot convinge sindicaliştii că trebuie să iasă în stradă, punând presiune pe Guvern şi arâtând cu degetul spre unul dintre candidaţii la preşedinţie şi spre partidul care îl susţine. Alianţa chiar funcţionează. Iar manipularea sutelor de mii de sindicalişti din sectorul bugetar devine astfel evidentă. Şi nu trebuie decât să speculeze nemulţumirile sindicaliştilor pentru a-i convinge să iasă în stradă.

„Vrem respect”. Deocamdată, îl obţinem doar folosind telecomanda…

Daniela Istrate

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.