Silvian Ciupercă, banii la partid!

1

Pe lângă contribuţia pe care o achită lunar la partid, Ciupercă a mai donat, de două ori, sume care depăşesc zece salarii minime pe economie. În campaniile electorale de anul trecut, liderul judeţean al PSD a dăruit 135,5 milioane de lei vechi şi 200 de milioane.

Pe listă se regăsesc parlamentarii de Ialomiţa, primari şi oameni de afaceri. Interesant, singura firmă din Ialomiţa care a plătit o contribuţie la PSD în valoare de peste zece salarii minime este TMUCB Sucursala Slobozia. Fără a avea vreo legătură cu subiectul, amintim că firma respectivă şi-a adjudecat mai multe contracte pe bani publici, dintre care amintim de cel încheiat cu administraţia din Slobozia pentru realizarea investiţiei privind alimentarea cu apă din sursă subterană (valoarea totală a contractului a depăşit 137 de miliarde de lei vechi).

Din surse confidenţiale…

În 2009, PSD a primit din cotizaţii peste 103 miliarde de lei vechi. Din suma totală, 168 de milioane reprezintă donaţii confidenţiale. Din alte surse, partidul a primit 4,08 miliarde de lei.

Conform legii, cei care au cotizat cu sume mai mari de zece salarii de bază minime brute pe ţară, fie că este vorba de persoane juridice sau fizice, se regăsesc pe listele publicate în partea I a Monitorului Oficial.

Printre contizanţii de frunte ai PSD se numără şi mai mulţi membri de partid din judeţ, parlamentari de Ialomiţa, primari sau oameni de afaceri.

De unde a dat Ciupercă?

Preşedintele PSD Ialomiţa, Silvian Ciupercă, susţine că suma de 335,5 milioane de lei, cu care a contribuit în 2009, la puşculiţa de partid, provine din indemnizaţia pe care o primeşte ca preşedinte al Consiliului Judeţean. Ciupercă spune că, lunar, cotizează la partid şi că sumele mari din 2009, au ca explicaţie cele două campanii electorale (alegerile europarlamentare şi cele prezidenţiale). Ceea ce înseamnă că mare parte din indemnizaţia încasată în 2008, de 529 de milioane de lei, a mers spre conturile partidului. Donaţia preşedintelui PSD Ialomiţa înseamnă o sumă care depăşeşte salariul încasat de soţie, care, în 2008, a fost de 241 de milioane de lei.

„În fiecare lună, dau la partid… Am un salariu… în mână iau 46 de milioane de lei, 4.600 de lei… Ăştia sunt banii mei… Atunci, luam probabil 41…“, a răspuns întrebării noastre Silvian Ciupercă, la conferinţa de lunea trecută. „Nu am furat, nu m-am îmbogăţit, nu am afaceri, nu am firme… Ce am arătat? Am trei costume de haine pe care le port?“, a completat tabloul propriilor venituri preşedintele PSD Ialomiţa.

… dar Găină?

Şi senatorul Mihăiţă Găină a contribuit la partid în cele două campanii electorale, cu 146 de milioane, respectiv 100 de milioane de lei vechi. Interesant la senatorul PSD este că, tocmai în perioada (pre)electorală pentru preşedinţie, în octombrie-decembrie 2009, figurează cu salarii plătite personalului de la cabinetul teritorial în jur de 100 de milioane, în fiecare lună. Dacă în septembrie 2009, salariile reprezentau o sumă de 49,87 milioane, o lună mai târziu, suma creşte brusc la 119,79 de milioane. În noiembrie, statul a achitat salariile personalului angajat de Găină de 101,57 de milioane, iar în decembrie, de 91,3 milioane. În ianuarie 2010, când nu se mai punea problema vreunei campanii electorale, cuantumul acestor salarii s-a redus iar, de data aceasta la 33,75 de milioane de lei vechi.

Cine şi cât a mai dat?

Deputatul Marian Neacşu a contribuit cu 109,34 milioane şi cu 200 de milioane, iar fostul deputat Alecsandru Ştiucă a plătit 63 de milioane. Printre cotizanţi îi regăsim pe Constantin Negoiţă (Concivic), cu 110 milioane, şi Cornel Anghel (Constrif), cu 109 milioane de lei. Şi primarii au dat sume importante la partid, în 2009. Gabi Ionaşcu (Slobozia): 95 de milioane; Marian Pavel (Gheorghe Lazăr): 75 de milioane; Vasile Sava (Ţăndărei): 72,9 milioane; Constantin Marin (Albeşti): 65 de milioane. Vicepreşedintele CJI, Ştefan Muşoiu, completează lista cu 101,6 milioane, iar viceprimarul din Slobozia, Valentin Băcanu, a cotizat cu 69 de milioane. Nu putea lipsi nici fostul manager al Spitalului din Slobozia; Vasile Olaru a donat partidului 69 de milioane.

Doar TMUCB

O singură firmă a susţinut financiar PSD, cu o sumă care depăşeşte valoarea a zece salarii de bază minime brute pe ţară. Este vorba de Sucursala Slobozia a SC TMUCB SA. 125 de milioane de lei, la atât s-a ridicat contribuţia firmei respective, în 2009. Amintim doar că, în afara altor contracte încheiate cu instituţiile din judeţ, Sucursala Slobozia a TMUCB şi-a adjudecat contractul pentru realizarea investiţiei privind alimentarea cu apă a municipiului Slobozia din sursă subterană. Valoarea totală a acestui contract a depăşit 137 de milioane de lei (la contractul iniţial s-au încheiat 3 acte adiţionale).

Daniela ISTRATE, www.curierulialomitean.ro

1 comentariu

  1. Foarte documentat articolul. Dar pe Tenea de la Garda Financiara nu l-ai vazut? Sau el a intrat in programul de protectie al ziarului Agenda, unde cotizeaza lunar pentru “informarea cetatenilor”?

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.