SONDAJ – Cine ne reprezinta în P.E.?

0

„Astia sunt parlamentarii nostri. Oricum, sunt de umplutura acolo, la Bruxelles. Suntem mici, iar alde Becali si Vadim o sa ne faca si mai mici. Cine sa ne ia în seama cu circarii astia de doi lei?”

Si-au facut pohta ce-au pohtit? Întocmai, si-au facut-o. Vadim, Becali si EBA sunt europarlamentari. Conform Biroului Electoral Central, în ziua alegerilor europarlamentare, au fost 4.840.032 de voturi valabil exprimate, cu tot cu cele 668.217 voturi de pe listele suplimentare. Undeva la 30% din populatia cu drept de vot din întreaga tara si din diaspora.

Gâlceava pe victorie, dintre numarul de mandate câstigate de PD-L si PSD-PC a fost prim-planul. Însa, printre cei 33 de europarlamentarii desemnati sa mearga în Parlamentul European, s-au adunat la numar, alesi prin libera optiune si cu draga inima si 3 reprezentanti „de seama”, ai diplomatiei românesti. Cu ei, România poate sta linistita la Bruxelles. În Ialomita, bunaoara, PRM-ul a stat confortabil, învingând PNL-ul, de exemplu.

Cum credeti ca ne vor reprezenta cei trei în Parlamentul European? Credeti ca au habar de ce se întâmpla la Bruxelles? Credeti ca Becali îi va face „hahalere” si le va arunca cu bacnote de euro, celorlalti europarlamentari, atunci când se va vedea nevoit sa rosteasca doua cuvinte într-o limba straina? Credeti ca Vadim, ca reprezentant al extremei drepte, îsi va putea rosti discursul sforaitor despre nationalism, tocmai într-un spatiu ce presupune toleranta si acceptarea celuilalt, ca reprezentant al unei mentalitati si culturi diferite? Mai stiti vreun alt europarlamentar, ales pe 7 iunie, sa ne reprezinte timp de 5 ani în Parlamentul European? Sa va citim:

„Una e aici, în ograda noastra, si alta e Europa…”

Cristina Mandalau, 28 de ani, educatoare în Fetesti: „Era sa spun ca am primit ce meritam. Dar eu, de exemplu, am fost la vot si nu cred ca merit ca Vadim si Becali sa ma reprezinte. Chiar nu. Sunt niste analfabeti din punct de vedere politic, iar în cazul lui Becali, analfabet, la propriu. Cum sa mearga el acolo? Ca sa ce? Ca sa ne faca de râs, o data în plus. Pentru asta, da. Cu EBA nu am nimic, sper sa reuseasca sa faca ceva, si sper sa aiba parte de ajutor din partea celorlalti europarlamentari din PD-L, ca tot în partidul lui Basescu e. Ceea ce pâna la urma nici nu e rau. Dar sa faca ceva.”

Amandina Filipescu, 43 de ani, casnica: „N-am mers la nici un vot… de aia mi-a ars mie… Nu stiu ce sunt alea, sa-ti spui pe-a dreapta. De ce sa ma fi bagat? Am auzit si eu, îi vad pe la televizor, ca doar toata tara îi vede. Si Becali, e om bun, a facut biserici… Vadim e cam asa, într-o ureche, da’ daca zici ca l-a votat lumea, sa mearga atunci.”

Mihaela Crivasel, 34 de ani, asistent stomatolog: „Acum o sa ni se duca vestea si în Europa. Cu europarlamentari ca Becali si Vadim. Cei ce i-au votat sunt cu siguranta iresponsabili si nu au nici cel mai mic habar despre cum merg lucrurile în lume. Cred ca nu ar trebui sa aiba toata lumea drept la vot. Serios. Poate suna drastic. Dar uite ca avem drept de vot si iese si voteaza numai cine nu trebuie. Ma întreb, înainte sa fi pus stampila pe Vadim sau pe Becali, la ce s-au gândit cei care i-au votat? Sunt sigura, ca nu s-au gândit la nimic, de fapt.”

Razvan Miclestean, 33 de ani, distribuitor: „Daca ma credeti, acum as pleca din tara, daca n-as avea probleme acasa. Nu m-am dus sa votez, dar nu mi-a fost indiferent. Nu am stiut cu cine sa votez. E o lehamite incredibila, ma uitam atunci, duminica, în jur si parca am vazut mai bine ca oricând, cât de departe suntem de Europa. Oamenii au votat ca aici, la noi. Le-a dat PSD-ul un kil de zahar, le-a facut Gigi si Vadim un pic de spectacol, si gata. Cui îi pasa daca stiu sa faca ceva acolo? Daca stiu sa lege doua fraze în limbajul politic european? Nimanui nu-i pasa.”

Alexandra Miramescu, 48 de ani, casnica: „Eu am stat multi ani în Italia, am venit acasa sa-mi cresc nepoata. Si, am mai venit pentru ca italienii nu prea mai aveau ochi pentru români. Poate nimeni nu vorbeste despre discursurile politicienilor italieni, care sunt si xenofobe… împotriva românilor, albanezilor, marocanilor… Una e aici, în ograda noastra, si alta e Europa. Oamenii aleg, mai ales batrânii, ca i-am auzit vorbind… îl aleg pe Becali ca da de pomana, pe Vadim ca vorbeste prostii si e circar… dar voteaza ce nu stiu. Oricum, ei sunt publicul lui Vadim, îl urmeaza oriunde, indiferent daca e pentru europarlamentare sau pentru prezidentiale. Pentru ei e totuna, dar e pacat ca au ocupat doua locuri pe care altii poate le-ar fi folosit mai bine. EBA e tânara, e în regula, sper sa faca ceva la Bruxelles.”

„Eu nu am votat… au votat mosii astia din parc, ei tot cu PSD-u’ sunt, ca o sa le dea PSD-u’ pe dracu’…”

Marinica Alexei, 52 de ani, sofer: „Da’ foarte bine ca e iesit Gigi. Saracu’, ca la chinuit si cu puscaria… si e om bun, a facut biserici, a dat la saraci. Acuma, cu Steaua a mai avut el probleme, dar sa speram ca le rezolva. De ce sa nu fie europarlamentar? Ce, ailalti sunt mai buni ca el? Nu stiu ce-o sa faca acolo… Treaba, aia o sa faca. Alti europarlamentari? Pai, Vadim…, nu stiu Musoiu asta al nostru ce-o fi facut…”

Corina Calafeteanu, 31 de ani, coafeza: „Ce bine ca a iesit EBA, ca eu tineam cu ea… Ce daca e fata presedintelui? Câti copii n-au iesit din umbra parintilor si au facut treaba… E tânara, a facut si ea niste greseli, si gata… toata lumea cu gura pe ea… Mai bine asa, din astia tineri mai multi, decât toti mosii care se muta de la lefuri grase la lefuri si mai grase… eu am votat, da… cu EBA, nu v-am spus? Barbatu-meu vroia sa voteze cu PSD-ul…, dar a adormit si nu s-a mai dus dupa-aia, ca i-a fost lene…”

Virgil Doroviciu, 61 de ani, pensionar: „Eu nu am votat… au votat mosii astia din parc, ei tot cu PSD-u’ sunt, ca o sa le dea PSD-u’ pe dracu’… Din familia mea, doar nora a votat, cu gagica aia a lui Crin Antonescu, de la PNL, ca o cunoaste, ei stau la Bucuresti… Dar au cam luat-o si ei pe cocoasa, am vazut. Cred ca o fi iesit ea, nu stiu. Dar în rest, în afara de Stolojan, si Norica Nicolai, chiar nu stiu… si nici nu ma mai intereseaza. Despre Becali si Vadim, nu mai zic nimic, ca mi-e scârba… sunt om batrân si am vazut multe, dar sa ajunga astia doi sa fie europarlamentari… vai de capul nostru.”

Crina Cumpanasu, 31 de ani, grafician în Bucuresti: „De ce nu-i ia acasa? Daca le e drag de ei, sa-i ia la ei acasa, sa se înteleaga între ei, pe limba lor, acolo… What the fuck? Ce sa caute Vadim si Becali, care crede ca la Bruxelles e doar varza pentru oile si caprele lui… Eu am votat, dar si în Bucuresti cam fluierai a paguba prin sectiile de votare… nu prea mai intereseaza pe nimeni… PRM-ul am vazut ca are 3 mandate… multe si asa… pai într-o Europa asa tensionata de criza economica, nebunii astia de nationalisti, nu fac decât rau… Ar trebui cenzurati fara drept de apel… noroc ca Vadim, probabil, nu va fi bagat în seama de nimeni… Ce, baba aia care l-a votat pe Becali ca i-a facut pomeni cu bani furati de pe terenuri, stie ce-o sa faca el la Bruxelles?”

Viorel Piciu, 59 de ani, pensionar: „Eu l-am votat pe Vadim, da. Si ce? Sa-i votez pe altii, sa ne vânda tara acolo… Lasa, s-o apere el. Ce, noi suntem mai prosti decât francezii sau italienii? Nu suntem. Foarte bine ca merge.”

„N-am votat. Nimeni din neamul meu cred ca nu a votat. I-ar daca ar trece careva pe aici, dintre politicieni, m-as întoarce cu spatele si le-as arata curu’…”

Mircea Zamfir, 29 de ani, contabil: „I-am vazut certându-se care are mai multe mandate… Adica daca ai 20% din 30% cât au iesit la vot în toata tara, pentru tine asta e important. Nu ca au iesit doar 30 %. Ca poate pe toti ne-ar fi interesat pe cine trimitem în Europa… Ne-om mai fi desteptat si noi în 20 de ani de la Revolutie… Oamenii circula, au copiii plecati în tarile din Uniune, merg pe la ei… i-ar interesa… daca nu ar fi atât de dezamagiti de clasa politica… Cred ca odata trimisi acolo, în jurul europarlamentarilor se creeaza asa, un fel de ceata… nimeni nu mai stie nimic de ei. Despre Maria Petre câti stiu ce a facut pentru Ialomita, zi de zi, acolo la Bruxelles? Oamenii se multumesc sa înjure si sa-si vada de viata lor. Dar viata lor, de aia e saraca si vai de ea… Pentru ca ei cred ca nu e treaba lor si-i lasa pe altii sa hotarasca, când de fapt, e treaba lor.”

Victor Irimescu, 44 de ani, inginer linie de productie: „Am fost. La prezidentiale nu ma duc. O sa va surprind. Am votat cu EBA. Ca e tânara, ca e noua, ca e fata lu’ ta-so. Oricum, cred ca vorbeste mai bine decât el engleza. Legat de limba straina vorbita, chiar azi citeam în ziar, ca trei sferturi dintre candidati au picat testul de limba probat de ziaristi. Ori, daca nici sa vorbeasca nu stiu, ce sa mai stie despre ce sa vorbeasca? Un prapad. Astia sunt parlamentarii nostri. Oricum, sunt de umplutura acolo, la Bruxelles. Suntem mici, iar alde Becali si Vadim o sa ne faca si mai mici. Cine sa ne ia în seama cu circarii astia de doi lei?”

Zamfir Cauc, 53 de ani, vânzator în piata: „N-am votat. Nimeni din neamul meu cred ca nu a votat. I-ar daca ar trece careva pe aici, dintre politicieni, m-as întoarce cu spatele si le-as arata curu’. Pai, e posibil dupa atâtia ani de la Revolutie, în loc sa ne mearga mai bine, e din ce în ce mai rau. Credeti ca eu am vândut la taraba toata viata? Am fost inginer la combinat. Dar a dat faliment, ca totul în România. Si acum vând cartofi si rosii ca sa traiesc si eu si familia mea. Îmi pare rau ca nu sunt mai tânar, ca m-as duce si nu m-as mai uita în urma mea. Sa-i ia dracu si pe Becali, ca a adus Steaua în groapa…, si pe Vadim, si pe toti.”

„Si în Europa acolo, mergem ca sclavi, parca da cineva mai multi bani pe noi…”

Maria Criva, 45 de ani, gestionar: „Copiii mei au fost sa voteze… si au votat cu Musoiu, ca e baiat tânar, poate face ceva pentru orasul asta… Dar eu stiu, s-o vedea si el cu voturile luate, s-o duce la Bruxelles si o uita de noi… Becali am auzit ca a iesit… lasa, saracu’, ca tot a fost la închisoare… poate face, ca are inima mare…”

Miruna Jilea, 28 de ani, somera: „Eu astept sa ma cheme barbatu-meu, în Italia, si am plecat de aici… Nu am mers sa votez… El mi-a zis de acolo, sa merg, ca a mers si el… dar nu m-am dus, parca stie el ca nu am fost. De ce sa ma fi dus? Toti mint si trag la ciolan… Si în Europa acolo, mergem ca sclavi, parca da cineva mai multi bani pe noi… Pentru ei o sa fie bine, salarii mari…, dar sa-l vad pe unu’ ca vine la mine, când oi sterge o baba la cur, sa-mi spuna ca-mi apara drepturile… Atunci o sa-mi para si mie rau ca nu l-am votat…”

Madalina Furis

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.