SONDAJ despre poliţiştii din Ialomiţa

2

„Poliţiştii vin, pleacă… Şpagă le dai, să nu-ţi ia carnetu’, să nu te amendeze că te-ai bătut cu unu’, cu altu’, dar şpaga mare o dau ăia mari ai noştri, ălora mari ai lor… că aşa merge oriunde…”

„Poliţist, adjectiv”, este filmul cu care regizorul Corneliu Porumboiu a făcut furori, săptămâna trecută, la Cannes, în cadrul celebrului festival de film. Poliţistul român, ca subiect de lung-metraj, proiectat în faţa publicului european. Pornind de la scandalul din Poliţia Slobozia, despre care s-a dus vestea în judeţ, şi-n care „Gigi Piticu” l-a transformat pe şeful Poliţiei, Iosif Chirică, în Iosif „Piticu”, umilind, micind, ridiculizând uniforma şi gradul, cu participarea voluntară şi până nu demult, profitabilă a acestuia, am vrea să ştim în ce măsură aveţi încredere în poliţişti. Vă simţiţi protejaţi când ieşiţi din casă? Dar de dat şpagă unui poliţist, aţi dat? Vreodată? De curând? Poliţistul bun îl arestează pe cel rău?

Sunt întrebările noastre din această săptămână. Iată şi ce răspunsuri am primit:

„Ce, credeţi că e singurul de acolo care bea cu interlopii? Doar toată lumea ştie că sunt mână-n mână.”

Sorin Baciu, 33 de ani, agent de pază, firmă de securitate privată: „Poate m-aţi ales special, că noi am apărut aşa, pentru că ei nu prea îşi fac treaba… Nu zic că sunt toţi la fel, dar, părerea mea şi de cetăţean, nu numai de agent de pază, este că mulţi ia bani degeaba, ba chiar se folosesc de uniformă ca să-i ia. Dacă nevastă-mea merge noaptea pe stradă, parcă am o strângere de inimă până ajunge acasă. Nu, nu prea am încredere în poliţişti.”

Ioana Caran, 48 de ani, şomeră: „Sunt poliţiştii ăştia comunitari, care mai umblă prin cartier noaptea, mai rar, câte un jandarm… Când îi vezi, parcă te simţi mai în siguranţă. Dar pe poliţişti îi vedem tare rar, că nu ştiu ce treburi importante or avea. I-am văzut acum câteva zile, că au avut o acţiune pe străzi, dar doar aşa, la paradă. De ce să nu fie zilnic, fără publicitate? Despre scandalul cu şeful lor, am citit, da. Ce, credeţi că e singurul de acolo care bea cu interlopii? Doar toată lumea ştie că sunt mână-n mână.”

Gigi Dumitraşcu, zis „Cântar”, băiat din cartier, din 500, după cum îi place să-şi spună: „L-au făcut pe fraier! Ce tare a fost, i-am văzut la OTV, sâmbătă seara. Păi noi aicea, nu vorbim prea mult, dar facem, că suntem şmecheri… Poliţiştii vin, pleacă… Şpagă le dai, să nu-ţi ia carnetu’, să nu te amendeze că te-ai bătut cu unu’, cu altu’, dar şpaga mare o dau ăia mari ai noştri, ălora mari ai lor… că aşa merge oriunde.”

„Cum să ai încredere în ei, când sunt lacomi şi ai dracu’…”

Elena, 34 de ani, vânzătoare: „Poliţiştii? Aoleu, păi n-aţi citit în ziare? Dar nici nu trebuie să citeşti, că vezi în fiecare zi. Noaptea, când mergi pe stradă, unu’ nu vezi, unde or sta ascunşi, nu ştiu… Şi ziua, la fel. Se ia de tine toţi huliganii, ţi-e şi frică să le zici ceva. Apoi, când mergi cu o treabă la poliţie, atâta durează… Când să-mi schimb buletinul, o nimica toată, dacă n-am dat acolo ceva, a durat o lună până mi l-au dat.”

Adrian Alexandru, 39 de ani, electronist: „Cum să ai încredere în ei, când sunt lacomi şi ai dracu’… Folosesc uniforma aia să-ţi fie frică, nişte unii care nu au mai mult de două clase. Sigur, n-or fi toţi aşa, dar nu ştiu cum se face, că toţi pe care i-am cunoscut aşa au fost. Şpagă, am dat… I-am pus în acte, când mi le-a cerut, să nu-mi ia puncte de pe carnet. Vreo 2 milioane i-am dat unuia, în Ţăndărei.”

Un tip mustăcios, cam la 30 de ani: „Ce te interesează pe tine dacă am dat eu şpagă la poliţişti… Şi e treaba mea ce cred eu despre ei… Fiecare cu treaba lui…”

Ana-Maria Diaconu, 41 de ani, învăţătoare: „Nu sunt toţi burtoşi şi fără curaj. Nici cei de la sat nu sunt aşa cum se spune, mamei mele i-au furat, la Borduşani, mai multe din curte, şi i le-au găsit, că era necaz mare. Aici, în oraş, într-adevăr, sunt atâţia interlopi, de fapt, nişte analfabeţi cu bani furaţi, pe care poliţiştii îi protejează. Cred că ce le putem reproşa poliţiştilor e că nu ne simţim în siguranţă.”

Ion Vinte, 69 de ani, pensionar: „Poliţiştii? Mulţi dintre ei, nişte bandiţi, domnişoară. Şefii mari, veniţi de la comunişti, rămaşi ascunşi, scoşi după-aia în faţă. Miliţianul ăla de demult, căruia i se zice poliţist acum. I-aş strânge pe toţi şi i-aş pune la puşcărie. Păi, nu vedeţi câte furturi, câte nereguli, şi ei nimic, prind o dată la nu ştiu cât timp pe câte unul, aşa, un găinar… Ăia mari, rămân bine-mersi.”

„Nu avem deloc încredere, sunt aroganţi, vorbesc urât, de parcă a fi poliţist e suprema funcţie la care poţi ajunge într-o viaţă de om.”

 Dumitru Ghimpan, 53 de ani, contabil: „Păi, Chirică sau cum l-o chema, nu e decât unul din ierarhie. Luaţi toţi şefii de deasupra lui şi veţi vedea că la fel, beau şi mănâncă în casele interlopilor. Şi e aşa în toată ţara. Fratele meu stă în Constanţa, şi la ei e la fel. L-au scos pe OTV, l-a văzut tot poporul, dar până acu’ parcă n-a fost la fel…”

Miruna Damian, 21 de ani, chelneriţă: „Vărul meu e poliţist, e tânăr, are un an de când e în Poliţie, şi îmi povesteşte despre colegii lui care iau şpagă şi-l îndeamnă şi pe el să nu fie fraier, că are salariu mic, că aşa merg treburile… Ce să vă spun, că eu lucrez într-un bar, şi vin şi fac scandal, toţi şmecherii ăştia, cum îşi spun ei, şi nu prea poţi să le faci nimic, că ţi-e frică.”

Pancu, 28 de ani, distribuitor: „Mi-au furat dintr-un bar geaca, cu telefon, cu chei, cu bani… în decembrie şi nici acum nu au găsit nimic. Aveam 3 milioane… e vorba şi de bani, şi de telefon, că erau ale mele, dar şi aşa, cu ele pierdute, ca idee, să ştiţi că nu avem deloc încredere, sunt aroganţi, vorbesc urât, de parcă a fi poliţist e suprema funcţie la care poţi ajunge într-o viaţă de om. Nu, nu am încredere că mă apără, nici ei, nici comunitarii ăştia care se ţin numai de găinării.”

„Slobozia a devenit mai periculoasă, de când cu interlopii ăştia apăruţi cine ştie de unde.”

Alexandra Afrim, 47 de ani, patiseră: „E oraşul în care m-am născut, nu mi-e mie frică să ies pe stradă, deşi e adevărat, am văzut că dacă păţeşti ceva, nu-ţi sare nimeni în ajutor, iar poliţiştii nu sunt când ai nevoie de ei. Vin după-aia, să pună întrebările, de parcă cu întrebări te pot apăra. Nu ştiu, aş vrea să mă simt în siguranţă, că era un oraş liniştit. Slobozia a devenit mai periculoasă, de când cu interlopii ăştia apăruţi cine ştie de unde.”

Ciprian, 35 de ani, agent de asigurări: „Şpagă la poliţişti? Cred că toată ţara a dat, măcar o dată, măcar pentru o amendă. E ca la doctor, o regulă, deja. Oricum, nu vreau să am de-a face cu ei. Aş vrea să rămână doar în bancuri. Sunt răi şi mulţi, şi de o prostie proverbială.”

„Toţi analfabeţii şi nespălaţii se şterg pe uniforma de poliţist…”

Victor Niculaescu, 29 de ani, şofer: „Eu sunt din Urziceni, nu sunt de aici. Şi cred că aţi auzit de scandalul de la noi, de acum câteva luni, tot cu interlopi. S-au înmulţit în ţara asta, nu ştiu cum dracu, că tare mi-e frică, că nu mai scăpăm de ei. Iar poliţiştii, în loc să ne apere, să-i aresteze, să-i închidă ani buni la puşcărie, se vând pe şpăgi. Toţi analfabeţii şi nespălaţii se şterg pe uniforma de poliţist. Şi e doar vina lor, că salarii mari nu are nimenea în ţara asta. Dar dacă sunt lacomi, ajung preşuri pentru interlopi.”

Dinu Coman, 61 de ani, pensionar: „Ştiţi, noi aveam sectoristul, ştia ăla tot, al cui eşti, de unde să te ia dacă făceai prostii… Nu era bine cu miliţienii, dar vreau să spun că, acum, comunitarii ăştia nu mai ştiu nimic. Se întâmplă multe în cartier, şi ştiu mai mult eu decât ei. Despre ăia marii, care iau bani mulţi, să le fie ruşine. Se mânjesc cu rahat, şi nu mai au nici o autoritate.”

Marina Lupu, 38 de ani, profesoară: „Ştiu pe cineva care e prins în sistem, care are un şef corupt, pe lângă care încearcă să se strecoare ca să-şi facă treaba. E cumplit de greu, să lupţi aşa, mai mult de unul singur. Şi e păcat, că au devenit excepţii cei care sunt serioşi. Pentru că mai toţi am păţit-o, nu mai avem încredere.”

Cătălina Dragu, 23 de ani, şomeră: „Eu mor pe ei că vin şi-ţi caută pricină, până găsesc ceva. Îi chemi că te-au furat, că te-a bătut cineva, şi ei, tot pe tine, victimă, te cercetează, mai ceva decât pe ăla vinovat. Ce lege o fi asta, nu ştiu, şi în ce fel de ţară om trăi.”

„Ruşine să le fie! Sunt dezgustat!”

Aurelian Mara, 34 de ani, şomer: „Fratele meu e poliţist, în Feteşti, şi nu cred că vreţi să ştiţi ce greu e, să vrei să faci treabă şi colegii tăi să fie primii cu care trebuie să lupţi. Că de luat, e cel mai uşor, îţi pui uniforma, lumii îi e frică, că eşti poliţist, şi gata, ţi-ai luat salariul, dintr-o şpagă. Da să mergi acasă la ei, să te expui, să-i arestezi, să te ameninţe ăia, să rişti, aia e treabă grea.”

Andreea, 18 ani, elevă: „Îi vedem rar pe poliţişti, la şcoală mai sunt gardienii, comunitarii cum se mai cheamă, dar tot intră tot felul de ciudaţi în liceu. Unii cer taxă de protecţie, unii fură orice, de la telefoane, la cornurile din mâna ălora mici, ţi se face şi ruşine, e ridicol şi nu te simţi deloc bine când eşti lângă ei.”

Eugen Alexe, 51 de ani, vânzător la butic: „Nu ştiu ce să mai spun, nu aţi văzut, dacă peştele s-a împuţit de la cap, ce să mai zic de copiii ăştia care intră în Poliţie. Cum tu, ditamai şeful de poliţie, să ajungi beat mort, în casa unui neica nimeni… Cine e ăsta, „Gigi Piticu”, un analfabet cu bani, mulţi bani furaţi, lanţuri de aur, fete la produs… şi-n loc să-l bagi la puşcărie, că numai sfânt n-o fi, tu îi iei banii şi te porceşti cu el. Să-i fie ruşine, şi lui Chirică, şi lui Bîtlan că nu l-a dat afară, şi ţine pepiniera de infractori tocmai în mijlocul poliţiei.”

Mihai Stica, 39 de ani, profesor: „N-aţi văzut ultima găselniţă? Că i-au dat Xanax. De mai mare râsul. Chiar ne cred idioţi? Măcar de-ar avea, nu în al 12-lea, în al 14-lea ceas obraz să demisioneze toţi. În orice ţară civilizată, un aşa scandal ar zbura toată conducerea Poliţiei. La noi, încremenesc în funcţii, nederanjaţi de nimeni. Ruşine să le fie! Sunt dezgustat!”

Mădălina FURIŞ

2 comentarii

  1. ca sa ajungi politist/jandarm nu este chiar asa de usor trebuie sa dai probe sportive peste probe sportive teste psihologice lunar tregeri lunar te f*t sefii in fiecare zii sa le aduci amenzi ca nu ai dosare si multe altele plus noptile pierdute

  2. da ba fratilor are dreptate cineva sa zica acesti oameni deveniti politisti peste noapte devin insuportabili si nesimtiti crezing ca unde lucreaza ei totul li se cuvine va multumesc.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.