DSP Ialomiţa retrage ce a emis acum 7 luni – Apa lui Ionaşcu a rămas fără autorizaţie sanitară!

20

Direcţia de Sănătate Publică Ialomiţa a retras Autorizaţia Sanitară de Funcţionare pentru apa din sursa subterană a Sloboziei, pentru că nu au fost respectate condiţiile impuse prin programul de conformare. Urban şi primarul Ionaşcu contraatacă, primul anunţând că a atacat în instanţă decizia DSP, al doilea aruncând problema în zona politică. Fără autorizaţie, autorităţile trebuie să recunoască faptul că apa este menajeră, nu potabilă… Ceea ce poate însemna şi reducerea tarifului… Că o asemenea măsură înseamnă falimentul Urban nu este tocmai adevărat. La datoriile pe care le are către Amonil, Urban este de mult în faliment. Numai că nimeni nu i-l cere! Amonil speră să-şi recupereze banii din bugetul local, iar administraţia locală, ca unic acţionar al societăţii, nu va închide Urban tocmai pentru a nu plăti datoria de peste 150 de miliarde către Amonil.

Au anulat-o!

Timp de un an, între iunie 2008, şi iunie 2009, Primăria Slobozia şi Urban au încercat să obţină Autorizaţia Sanitară de Funcţionare pentru alimentarea cu apă din sursă subterană. Institutul de Sănătate Publică Bucureşti a amânat emiterea acestei autorizaţii şi a cerut mereu alte şi alte documente, care lipseau dintre cele depuse iniţial în dosarul de autorizare. În cele din urmă, Direcţia de Sănătate Publică Ialomiţa a emis autorizaţia, dar nu oricum, ci şi cu un program de conformare, care vizează atât măsuri privind monitorizarea sistemului de alimentare cu apă, ci şi extinderea perimetrului din jurul forajelor până la limita impusă de lege pentru protecţia sanitară cu regim sever. O altă „scăpare” a specialiştilor care au realizat investiţia. Ultima condiţie, care trebuia realizată până pe 30 decembrie 2009, nu a fost respectată, ceea ce constituie unul dintre motivele pentru care s-a anulat autorizaţia. De fapt, o asemenea problemă nici nu trebuia să existe, dacă s-ar fi cumpărat de la început suprafeţele necesare pentru zona de protecţie.

În plus, DSP invocă neremedierea deficienţelor constatate la controalele efectuate la Urban, dar şi sesizările adresate instituţiei şi sancţiunile aplicate Urban.

Războiul declaraţiilor

Vineri, la prânz, DSP Ialomiţa anunţa că a anulat Autorizaţia Sanitară de Funcţionare pentru sistemul centralizat de alimentare cu apă, autorizaţie emisă societăţii Urban. Conducerea firmei reacţionează, anunţând că a atacat în instanţă decizia DSP Ialomiţa. Iar primarul Gabi Ionaşcu alege soluţia cea mai simplă, aruncând toată explicaţia în zona politică, prin invocarea presiunilor politice exercitate de liderul judeţean al PDL şi de prefect asupra Institutului de Sănătate Publică Bucureşti şi conducerii DSP. De parcă fierul s-a transformat în agent PDL şi a invadat reţelele de alimentare cu apă numai pentru a întreţine scandalul din jurul acestui subiect.

Cei care inevitabil pierd în acest război sunt consumatorii. O dată prin faptul că plătesc drept apă potabilă ceea ce furnizează Urban, a doua oară, pentru că mai scot nişte bani din buzunar pentru a cumpăra apă plată din comerţ.

Primarul Sloboziei se spală pe mâini de responsabilitatea pe care o are atât în ceea ce priveşte realizarea acestei investiţii, cât şi pentru calitatea apei. Şi dă tot felul de explicaţii, numai să rămână în afara subiectului.

Primarul Gabi Ionaşcu: „Este o presiune politică asupra acestui subiect şi, bineînţeles, de o exacerbare a acestui fenomen…”

La câteva ore de la anularea autorizaţiei, la sediul Urban, a fost organizată o conferinţă de presă, la care a participat şi primarul Gabi Ionaşcu. Dacă directorul Urban, Valentin Cilibeanu, s-a limitat în a vorbi despre decizia DSP şi atacarea acesteia în instanţă, primarul Ionaşcu a dus toată povestea în plan politic, arătând spre liderul judeţean al PDL. Primarul uită că a adunat voturi, la alegerile din 1 iunie 2008, şi prin faptul că a promis slobozenilor apă plată la robinete, la un preţ cu mult mai mic decât cel practicat până atunci.

De remarcat atitudinea lui Cilibeanu, parcă jenat de comportamentul edilului şef al Sloboziei, care abia de a ridicat privirea din hârtiile pe care le avea în faţă.

Dar să-i dăm cuvântul primarului Ionaşcu:

„Este o chestiune eminamente politică. Un abuz de manieră de politică actuală. Lucrul acesta, de o perioadă de vreme, se întâmplă exact vinerea. Sunt mai multe adrese, şi ale instituţiei prefectului, şi ale DSP, care şi-au făcut obiceiul ca vinerea să ne mai trimită o hârtie, că nu ştiu ce se mai întâmplă. La fel şi instituţia prefectului, la fel au procedat şi în data de 31. Este, repet, o acţiune la comandă politică…” Primarul îşi continuă acuzaţiile aducând ca argument un articol dintr-un ziar local. De parcă ceea ce a citit explica totul, primarul de Slobozia continuă:

„Acestea sunt presiunile care se exercită de liderul politic… De un lider politic care, bineînţeles, are un rol determinant în numirea şefilor instituţiilor respective.

Mă refer la analiza făcută de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Există o adresă, invocată de instituţia prefectului, unde spune că concentraţia de fier este de 0,47 mg, şi atunci trebuie luate diverse precauţii vizavi de sursa de apă. Totdeauna, noi am făcut buletinele de analiză publice şi n-am avut concentraţii, la sursa noastră de apă, referitoare la fier, mai mari de 0,15-0,16 mg/l de fier. Lucru care mă îndeamnă să cred că există o influenţă politică asupra rezultatelor analizelor de la Institutul Naţional de Sănătate Publică. Fiindcă această solicitare este făcută de însuşi reprezentantul Guvernului în teritoriu, şi ştim că numirile lor sunt determinate politic. Ăsta este procesul democratic la noi, în România. De altfel, cunoaştem foarte bine că, în campania electorală la prezidenţiale, subiectul l-a constituit apa, şi a fost o presiune pe INSP să elibereze cât mai repede acele buletine. Evident, reprezentantul Guvernului şi-a permis să ridice buletinele înainte să ajungem noi. A fost un interes, pentru că înainte de turul II, au apărut nişte publicaţii la adresa mea şi a implicării mele în această treabă.

Repet, este o presiune politică asupra acestui subiect şi, bineînţeles, de o exacerbare a acestui fenomen, pe care nici noi nu l-am ştiut, ce se va întâmpla în reţeaua de distribuţie, cu care noi ne confruntăm.

Abuzul DSP este evident, neexplicând în nici unul din procesele verbale despre ce este vorba şi totdeauna făcând apel la măsura din programul de conformare la care noi am cerut derogare de termen…”

(n.r. am respectat întocmai declaraţia domnului primar).

Cazacu Marinică, preşedinte PDL Ialomiţa: „Nu este o acţiune politică”

A doua zi, a venit rândul preşedintelui PDL Ialomiţa să răspundă acuzaţiilor. Acesta a declarat că nu este vorba de o acţiune politică, aducând ca argument faptul că, din toamna lui 2008, a formulat o plângere penală pe tema modului în care a fost realizată investiţia privind alimentarea cu apă din sursă subterană. Iar dosarul, în care răspunde primarul Ionaşcu, a ajuns la structura centrală a DNA.

Cazacu a pus la dispoziţia presei buletinele de analiză emise, în octombrie-noiembrie 2009, de Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, din care reiese că nici unul dintre foraje nu produce apă potabilă. De asemenea, că sunt unităţi de învăţământ unde apa înregistrează depăşiri la indicatorul „fier”.

„Doar am cerut instituţiilor statului să îşi facă datoria. Primesc sesizări că apa nu este potabilă, că sunt probleme cu centralele termice şi maşinile de spălat. Dacă apa nu este potabilă, atunci să fie taxată ca apă menajeră şi, cu diferenţa, cetăţenii să îşi poată cumpăra apă plată.”

Urban este în faliment…

… numai că societatea este menţinută în viaţă artificial, doar pentru ca bugetul local să nu fie afectat de datoria pe care Urban o are de achitat Amonil. Şi nu vorbim de câteva miliarde de lei vechi, ci de o sumă de peste 150 de miliarde, datorie pe care Urban nu o va putea achita niciodată, chiar dacă ar încasa până la ultimul leu debitele de la populaţie.

Nu cetăţenii Sloboziei sunt vinovaţi pentru situaţia dezastruoasă în care se află Urban, de mai mulţi ani încoace. Ca unic acţionar, Consiliul Local Slobozia a luat decizii defavorabile societăţii, din motive pur electorale. Într-o perioadă, după 2000, au menţinut tarifele sub preţul de cost la apă, pentru ca PSD să adune voturi, au decis continuarea furnizării căldurii în sistem centralizat chiar şi atunci când doar câteva apartamente dintr-un bloc mai erau racordate, iar pierderile acumulate de Urban au fost imense. Pierderi care se reflectă şi astăzi în contabilitatea Urban.

Încercarea de a închide Urban şi a pune în loc un serviciu public pentru prestarea acestor servicii către populaţie a eşuat prin 2003, când măsura a fost anulată pentru că, din bugetul public, trebuia să se achite datoria către Amonil de peste 100 de miliarde de lei. Tot dintr-un motiv similar municipalitatea s-a retras din asocierea de la nivel judeţean pentru un operator unic, ceea ce va avea drept consecinţe şi pierderea unor fonduri europene pentru modernizarea sistemului de apă şi canalizare al municipiului.

Cât va mai fi menţinută în viaţă societatea Urban? Probabil până va fi rezolvată problema datoriilor către Amonil. Ceea ce nu pare să se întâmple prea curând!

Daniela ISTRATE

20 comentarii

 1. Bravo, Daniela ISTRATE, in sfarsit am putut citi un post serios, documentat, cu prezentarea punctelor de vedere a mai multor dintre marimile Ialomitei. Cine face un mic efort, poate intrezari cum si cat de rau a putut face (si continua) partidul ce are presedinte de onoare pe unul scolit la moscova! Pentru cine nu stie, uite si o informatie pe bune: apa are memorie! Asa ca, tovarasilor, trimiteti-l pe geoana, dupa ce-l realegeti, la moscova, sa gaseasca solutia salvatoare si pentru aceasta problema- altfel, atentie, APA va va crea mari necazuri!.

 2. Măi…, maic,
  Bine că partidul tău are membri aşa valoroşi: criminali (vezi vicepreşedintele PDL de la Hunedoara) şi interlopi (vezi Băsescu mondialu’ fost informatoru de la Liceul de marină). Eu măcar nu am fost informator, că eram membru PCR.

 3. Asa, certati-va, si in timpul asta, apa nepotabila curge in continuare la robinet, la pret maxim! Parca il vad pe Ionascu cum rade sub mustata vazand cum lumea se cearta si sigur zice-n mintea lui “incurca-i, drace!”… asa mai trece timpul si tot are de castigat!

 4. L-am vazut acum cateva minute la televizor, chiar zambea (pe sub mustata, evident) cu superioritate, ca a primit un mail in care i se ura “puscarie usoara”, bineinteles, legat de modul cum rezolva el problema apei. Dar apoi, a izbucnit, parand foarte deranjat, chiar a si ridicat tonul, aducand aceleasi si aceleasi argumente (se va rezolva, conductele vor fi schimbate pana in decembrie, la altii e si mai nepotabila, el stie ce face, ca cine vrea scaunul ala nu-l ia ca vrea acea persoana ci atunci cand cetatenii vor hotari, etc., etc.). Mi s-a parut foarte agitat si… nu ascund ca nu ma deranjeaza asa tare tare nelinistea lui!
  Dar nelinistea lui tot e insuficienta, eu vreau apa curata, buna de baut si buna de preparat hrana!

 5. Eiiii, si tu acum, am o parere prea bine conturata despre primar ca sa mi-o mai schimb acum!
  Dar privesc totusi echidistant realizarile lui, fiindca sunt si realizari. Cu toate ca si in privinta celor bune din activitatea unuia care are conducerea pe mana, eu am o teorie care imi spune ca, poate, si altul in locul lui, ar fi facut la fel de bine acele lucruri, poate chiar mai bine…

 6. mai baieti nu va enervati, pai la ce va asteptati voi de la Ionascu?
  Acum citiva ani m-am dus pina la regretatul nea Colea
  (baiat bun chiar daca era de la PSD) si mi-a povestit cum
  a luat Ionascu teapa cu puii .Problema este ca am aflat si
  continuarea : ca in filmele cu prosti sau cu militieni ,
  Ionascu a facut o reconstituire si a luat si a doua oara teapa
  tot cu pui si cred ca pe aceeasi filiera; asa ca ce s-a gindit
  el :daca eu am luat teapa ,ia sa le dau si la populimea pe
  care o conduc una sa ma tina minte pina mor ,deci platiti si
  apa ,platiti si imprumutul platiti si apa plata si la o adica
  daca Pinter le-a facut case copiilor in Sibiu si America eu
  de ce sa nu fac?Nicule vino de ia pamintul.

 7. Pentru Nelu de la ape: bai, nelucu lu’ tatucu, unde ai vazut tu c-as fi membru pd-l? Au scris aia de la Editura Tehnica, te-a informat fostul prim secretar pcr de la iasi, membrule? Sau soacra lui geoana arivistul (ma indoiesc ca stii ce-i ala, arivist)!…Sunt constient ca in Slobozia puterea (locala) o detine psd-ul. Daca mai luam in calcul si consiliul judetean, pe langa administratia locala, cred ca nu pot fi contrazis. psd-ul face si desface si e in stare de orice, pentru a-si conserva puterea! Pe de alta parte uscaturi sunt si vor fi mereu, in orice partid, in politica; iar cu cat partidul are mai multi membrii, cu atat probabilitatea sa iasa gunoie la suprafata e mai mare. In pd-l, daca ar fi vorba numai de doi, ar fi bine, la fel in pnl. Eu am o parere proasta despre mult mai multi, insa imi place sa vin cu argumente cand afirm ceva, nu cu impresii induse de grupul realitatea; patronul vantu a nenorocit peste 300000 romani cu fni-ul lui, in c.a.-ul realitatea erau foarte multi lideri sindicali de bugetari, care acum si-au cam luat talpasita. Atentie la cine duce RO de rapa!

 8. Nu se vede deloc ca eşti pedelist ….
  :))))))))

  1. “mai mulţi membri” se scrie cu un singur “i”.
  Deci ai probleme vechi, din gimnaziu. L-ai făcut la ţară ?

  2. “Patronul Vântu a nenorocit peste 300000 romani.”
  OK, şi ce a făcut Băsescu, care este şeful serviciilor şi “mentorul” procuroarei Coveşi ca să îl tragă la răspundere pe acest Vântu ? Nimic.

  3. Ce a făcut Băsescu şi PDL ca să îi ancheteze pe acei lideri sau să îi blocheze (în afară de vrăjeala tipic pedelistă) ?
  Nimic.

 9. 🙁 Vantu a intrat in tabara bugetarilor din justitie cu mult inainte de ridicarea lui base; acum justitia il va face harcea-parcea pe base, ca are stema tarii pe fond violet, iar vantu, n-ai grija, se descurca el cu aceasta putere din RO, mult prea bine platita, ca sa nu mai zic de pensiile care le primesc… ai auzit ca vre-un judecator, procuror, sa plateasca in locul RO, pentru procesele castigate de justitiabilii romani la Strassburg? Ai ramas pe aliniamentele comunismului sau conducerii paternalist-dictatoriale ale moscovitului iliescu (apropo, acum cu scutu’, ai vazut care dintre politicieni s-a exprimat imediat si net impotriva? iliescu si vadim!) De comisiile de control ale sri si sie ai auzit? Ai habar din cine sunt formate? Raspandacule! Oare exista cineva in RO care sa nu observe ca lui felix informatorul si abilului vantu nu le mai merg afacerile, sunt blocati in intentiile lor mizerabile? Iata ce spune un profesor: ,,Daca unii si-or fi facut socoteala ca pot cheltui oricat iar nota de plata o va plati Uniunea Europeana se inseala amarnic. Cancelarul german Angela Merkel a spus “nein” ajutorului financiar european pentru Grecia.

  Si are perfecta dreptate.

  Grecia reprezinta un fenomen economic special care merita o analiza si un tratament exemplar. Este in zona euro si deja afecteaza increderea comunitatii economice internationale in euro, n-a mostenit o economie cu structuri comuniste, o societate cu mentalitati comuniste. Nimic din toate acestea, care pentru tari ca Romania si Bulgaria ar fi putut constitui posibile explicatii.

  Cel mai probabil, conducatorii greci s-au bazat pe faptul ca Uniunea Europeana nu-si poate permite un faliment de tara in interiorul ei si va plati nota pentru cheltuielile lor irationale, dincolo de posibilitati si resurse proprii.

  Doar ca smecheria n-a tinut. Acordarea de sprijin financiar unui membru irational al Uniunii Europene este un prost exemplu pe care l-ar putea da acum Europa tarilor care deja au tendinte de a cheltui mai mult decat au.

  Un diplomat afirma: “Germania nu poate justifica contribuabililor sai finantarea vietii de huzur a grecilor”. “Berlinul insista asupra unui control riguros al programului de austeritate grecesc, cu ajutorul unei forte triple, formate din Comisie, BCE si FMI, un exercitiu care nu a mai avut loc in zona euro”.

  Iata o atitudine responsabila si fara ocolisuri, asa cum le sta bine nemtilor. Adevarul verde in fata.

  Irlanda a avut de-a face cu o criza similara a finantelor publice si a refacut increderea pietelor prin reduceri drastice ale cheltuielor publice, ale pensiilor si salariilor de la buget.

  Care ar fi invatamintele pentru Romania?

  Nu poti cheltui mai mult decat produci. Cererile sindicatelor din toate ramurile si ale partidelor din opozitie, pentru salarii si pensii cat mai mari sunt irationale si sinucigase, atata timp cat nu demonstreaza ca exista si resursele necesare. Asta facem de 20 de ani.

  Activitatea de baza a romanilor a devenit shopping-ul. Si imprumuturile, uneori doar cu buletinul. Cheltuim, cheltuim, dincolo de resursele pe care le avem. Ne dublam salariile bugetare si triplam pensiile. In loc sa construim autostrazi, sa facem investitii care sa atraga bani, tehnologie inalta, investitori, pe care noi nu le avem.

  Sindicatele spun: nu ne intereseaza de unde ia guvernul bani. Noi vrem, pentru membrii nostri de sindicat, salarii cat mai mari, ei ne platesc cotizatiile care ne-au imbogatit. Ce daca ne prabusim, nu e treaba noastra.

  Nici ca se poate o atitudine mai iresponsabila. Este adevarat ca sindicatelor americane le-a trebuit o suta de ani sa inteleaga ca nu se poate salarizare buna fara productivitate, dar este necesar sa repetam greseala lor, inca o suta de ani?

  Iar membrii de sindicat ar face bine sa inteleaga din greselile altor tari ca nu exista solutii miracol, ca nu putem trai bine din munca altora.

  Atunci ce este de facut?

  Sa cheltuim tot ce castigam si sa ne mai si imprumutam pe deasupra? Sa ne blesteme copiii si nepotii nostri ca le-am lasat o tara plina de gropi, fara autostrazi, fara sisteme performante de educatie, sanatate, justitie? Cum o sa le explicam ca am bagat totul in burta, am cheltuit totul pe distractii, bautura, mancare, masini scumpe, ca munca noastra s-a redus, in principal, la shopping?

  Actualul guvern da semne de rationalitate. Incearca sa reduca cheltuielile cu pensiile si salariile, dupa ce guvernele anterioare le-au umflat dincolo de orice logica economica. Cu toata rezistenta acerba a sindicatelor si opozitiei.

  Exista insa pericole multiple. Bunaoara, legea unica de salarizare in sistemul bugetar. Sunt salariatii “unici” ca sa merite aceleasi salarii? Adica, intre doi bugetari, cu aceleasi grade si vechime, nu exista diferente in privinta performantei si rezultatelor muncii? Ii salarizam la gramada, dupa principiul comunist, “sa traim prost, dar toti la fel”?

  Atunci de ce ar vrea un tanar sa vina in sistemul de invatamant, bunaoara, daca, indiferent cat de capabil si performant ar fi, primeste tot un salariu de incepator, adica de mizerie?

  Nu vin tinerii capabili si educatia ramane zona in care esueaza toti cei respinsi de sisteme mai pretentioase. De ce ar munci eficient si cu daruire un salariat bugetar, un profesor de exemplu, daca, “indiferent cat muncim, acelasi salariu primim”?

  Cum sa faci educatie de calitate?

  Sau, limitand la 1000 euro salariile managerilor din sistemul bugetar, ne vom trezi ca toti cei performanti pleaca in zone private, cu salarii de 5-6 ori mai mari, iar la buget vor lucra doar activistii de partid, care au invatat reteta de a se imbogati fraudand bugetul de stat. Asta este “cheia” in care sa intelegem actualele demersuri ale guvernului?

  Mesajul Uniunii Europene, pentru cei care stiu sa-l descifreze este urmatorul: am creat Uniunea sa traim cu totii mai bine, sa ne construim impreuna un viitor mai bun.

  Dar nu pentru ca unii sa huzureasca si altii sa plateasca.

  Fiecare tara pre limba ei piere…” Prof. Stefan Vlaston
  IA ZI MAI NELU DE LA APE, ACUM CAND RO E POTOPITA DE TOT FELUL DE PRECIPITATII, si dl. Stefan Vlaston e tot pdl-ist?

 10. Nelu de la ape, raspandacule, du-te dom-le, pleaca din RO acolo unde nu-i vrajeala si e bine. ,,Ubi bene, ibi patria.” asa spuneau latinii, acum cateva mii de ani. De tradus, iti traduce securistul agramat care se tot da drept mine! Care-i problema, stai tu dupa base, pe care vrei sa-l vezi anchetator sef?… Acu’ ceva vreme o adiere, poate ,,vantu” de opinie, era ca base-i dictator…

 11. To’ar’şu miche, controlaţi-vă limbajul, mai aveţi puţin şi ne faceţi albie de porci!…
  Nu ar fi mai bine să vă descărcaţi tensiunea cu noua dreaptă şi poate astfel o să ne mai slăbiţi cu logoreea? Nu de alta, dar se pare că e transmisibilă…

  • pentru ca sunt social democrati si au grija de banul public, mai putin decat ar da pdl-ul (din acelasi ban public) ca sa-i balacesc. de diferenta ma “simpt” eu bine…
   dar…ups! articolul asta e de bine pentru psd?

 12. Indiferent cat iti da aia, noi iti dam dublu. Du-te la Teculescu si zi-i ca te-am trimes io, sa iti dea doua mii de euro. Si nu-i baga in seama pe astia, sunt elevi si ii platim cu ora.

  • gata, sefu’. care-i comanda? sa scriu naspa de ionascu? imediat. ca si asa apa aia e oribila, parca am fost orb pana acum!
   da’, sefu’, ati observat scama care va ateriza pe umarul dvs.? imi permiteti sa o scutur?
   si cand ziceati ca vine teculescu cu euroii????

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.