Evaluarea învinuiţilor sau inculpaţilor, precum şi supravegherea, asistenţa şi consilierea persoanelor condamnate… Acestea sunt doar câteva dintre direcţiile de activitate ale Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Ialomiţa…
Astfel, în prima parte a anului în curs consilierii de probaţiune au întocmit referate de evaluare pentru peste 40 de învinuiţi sau inculpaţi…
„Referatul de evaluare are rolul de a furniza organului judiciar date privind persoana minorului şi nu numai în perspectivă socială. În acest sens, în ceea ce priveşte întocmirea referatelor de evaluare, în cursul anului 2009, consilierii de Probaţiune, din cadrul Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Ialomiţa, au întocmit un număr de 44 de referate de evaluare, dintre care 17 pentru majori şi 27 pentru minori…”, a declarat Carmen Mocanu, şef Serviciul de Probaţiune Ialomiţa.
În momentul de faţă, sub supravegherea Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Ialomiţa se află peste 100 de persoane.
„La data de 1 ianuarie 2009, în supravegherea Serviciului de Probaţiune se aflau 88 de persoane incluse în procesul de supraveghere.
În decursul primelor 6 luni ale anului, instanţele de judecată au încredinţat serviciului spre supraveghere alte 21 de persoane, dintre care 5 minori şi 16 majori. Din cele 21 de cazuri alocate în cursul anului 2009, pentru 2 persoane încredinţate în supraveghere instanţa de judecată a impus ca obligaţie desfăşurarea unei activităţi neremunerate în folosul comunităţii”.
În ceea ce priveşte consilierea psihologică şi asistenţa victimelor şi a persoanelor private de libertate…
„Conform Legii 211/2004, consilierii de Probaţiune au oferit consiliere psihologică unui număr de 5 victime. Totodată, Serviciul de Probaţiune oferă servicii de consiliere persoanelor private de libertate şi, în colaborare cu lucrătorii Serviciului de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială, derulează 4 programe de consiliere de grup. Pe parcursul anului 2009, de asistenţă socială şi consiliere psihologică în vederea reintegrării în comunitate au beneficiat şi beneficiază 14 persoane, reprezentând 15% din totalul celor aflate sub supraveghere. Astfel, s-a înregistrat o creştere a numărului persoanelor asistate şi consiliate, comparativ cu anul 2008, fapt datorat diversificării metodelor de intervenţie, implementate prin mai multe programe avizate de către Serviciul de Probaţiune”, a mai precizat Carmen Mocanu.
În încercarea de a reintegra în comunitate persoanele aflate sub supraveghere, Serviciul de Probaţiune lucrează în parteneriat cu Penitenciarul Slobozia, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Centrul Antidrog, Direcţia de Sănătate Publică, DGASPC, AJOFM, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială şi Instituţia Prefectului…
Cristi ŞUCA