Tribunalul Ialomiţa împarte în două tabere salariaţii Primăriei Slobozia – sporuri de 50% doar pentru jumătate dintre funcţionari

1

În 2008, Sindicatul „Matei Basarab” al funcţionarilor publici din Primăria Slobozia solicită în instanţă suplimentul postului, de 25% din salariul de bază, şi suplimentul corespunzător treptei de salarizare, tot de 25%, începând cu 2004. În ordine alfabetică, salariaţii sunt împărţiţi în două grupe, cu numele de la A la Mo şi de la Mo la Z. Deşi acţiunile au fost introduse în aceeaşi zi, deşi au fost judecate de aceeaşi instanţă şi pe baza aceloraşi legi, doar primul grup câştigă drepturile solicitate. Ceilalţi, la care se adaugă salariaţii de la Poliţia Comunitară, Serviciul Public de Asistenţă Socială şi Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor, au pierdut procesul. Sentinţa Tribunalului a fost menţinută de Curtea de Apel Bucureşti. Conflictul între funcţionarii Primăriei stă să izbucnească. Mai ales că sumele care vor fi plătite în acest an sunt prevăzute în buget şi vor fi acordate imediat ce acestea vor fi calculate, în următoarele două-trei luni. Liderul sindicatului, Valerian Matache, declară că a contactat o casă de avocatură din Bucureşti, pentru o acţiune la CEDO. Deocamdată însă… Diferenţa între a primi sau nu banii este dată de… nume. Important este şi că Primăria Slobozia, dată în judecată de sindicalişti, nici măcar nu s-a apărat în instanţă!

Sporuri să fie…

Nebunia generală de a solicita în instanţă drepturi băneşti care altfel nu ar fi fost acordate de instituţiile la care lucrează o categorie de bugetari sau alta a cuprins şi sindicaliştii din Ialomiţa. Pentru a-şi majora veniturile, sindicaliştii de la stat au identificat acele sporuri pe care le puteau revendica în instanţă apoi au trecut la treabă. Socotelile iniţiale nu au picat tocmai la fix pe deciziile instanţei. Iar problemele apar cu adevărat mai ales în situaţia în care unora dintre salariaţii unei instituţii li s-au recunoscut astfel de drepturi, iar altora nu. Care este justificarea magistraţilor de la Tribunalul Ialomiţa care au cântărit diferit aceeaşi solicitare? Nu ştim. Ştim însă că, acţiunile formulate de sindicalişti, în care erau diferite doar numele acestora, au fost interpretate diferit. Ceea ce provoacă un adevărat scandal între salariaţii aceleiaşi instituţii, în speţă, Primăria Slobozia!

… dar de ce nu pentru toţi?

În 2008, sindicatul „Matei Basarab” al funcţionarilor publici din Primăria Slobozia solicită instanţei să oblige Primăria la acordarea suplimentului postului, 25% din salariul de bază, şi suplimentul corespunzător treptei de salarizare, tot de 25%, drepturi calculate începând cu prima zi a anului 2004. Pe motiv că sunt prea mulţi salariaţi, avocatul care i-a reprezentat în instanţă decide să împartă reclamanţii în două grupuri, în ordine alfabetică. În primul au intrat cei cu numele de la A la Mo. Ceilalţi, au intrat într-un alt dosar, la care s-au adăugat salariaţii Poliţiei Comunitare şi ai altor instituţii coordonate de administraţia locală. Primele două acţiuni au fost înregistrate la instanţă în aceeaşi zi şi sunt formulate asemănător. Se aminteşte de drepturile acordate de Legea nr.188/1999 (privind Statutul funcţionarului public), lege modificată şi completată de alte acte normative. Sunt menţionate prevederile legale prin care s-a suspendat acordarea acestor sporuri, dar şi unele articole din Codul Muncii. În final, Tribunalul Ialomiţa s-a pronunţat în şedinţa publică din 13 noiembrie 2008, când acţiunea sindicatului a fost admisă, iar Primăria a fost obligată să acorde cele două sporuri pentru perioada 01.01.2004-03.11.2008, sume actualizate cu indicele inflaţiei de la data naşterii dreptului şi până la plata efectivă a acestora. Astfel, funcţionarii publici de la Adam la Moise au primit de la instanţă ceea ce au dorit. Nu la fel s-a întâmplat cu colegii de serviciu lăsaţi în tranşa a doua…

După DA vine NU

A doua acţiune a sindicatului a vizat ceilalţi funcţionari din Primărie, plus funcţionarii de la Serviciul Public de Asistenţă Socială, Poliţia Comunitară şi Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor. Sindicatul invocă aceleaşi prevederi legale, dar cum completul de judecată era altul, şi decizia a fost alta; pe motiv că nu sunt îndeplinite toate condiţiile pentru a fi acordate aceste drepturi, în sensul că suplimentul postului şi suplimentul treptei de salarizare nu au caracterul unei creanţe certe, lichide şi exigibile. Nu intrăm în amănunte, dar această motivaţie a Tribunalului putea fi folosită ca argumentaţie de către pârâtă, dacă Primăria Slobozia şi-ar fi apărat drepturile în acest dosar. De fapt, chiar dacă a fost citată, Primăria nu a trimis nici măcar o întâmpinare la dosar, lăsând astfel calea deschisă funcţionarilor din instituţie. Oricum, cu toate că sindicatul a declarat recurs, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut sentinţa Tribunalului Ialomiţa.

Conflict (aproape) deschis

În bugetul pe 2010, sunt prevăzute sumele necesare acoperirii acestor drepturi, în procent de 34% din sumele totale. Câte 33% din sume vor fi acordate în 2011 şi 2012.

Valerian Matache, liderul sindicatului „Matei Basarab”, declară că au aşteptat până acum, pentru că au tot sperat că vor avea câştig de cauză la Curtea de Apel, dar cum nu s-a întâmplat aşa ceva s-au făcut demersurile necesare pentru ca prima tranşă de bani să fie prevăzută în bugetul pe anul în curs. Matache mai spune că a luat legătura cu o casă de avocatură din Bucureşti pentru o acţiune la CEDO, singura şansă a funcţionarilor rămaşi pe dinafară să primească şi ei aceşti bani. Liderul de sindicat afirmă că, la Curtea de Apel Bucureşti au fost respinse toate acţiunile care aveau ca obiect acordarea unor sporuri salariale, deşi celelalte instanţe de acest nivel au dat dreptate sindicaliştilor reclamanţi. Matache recunoaşte că vor fi probleme. În biroul de la Urbanism unde lucrează, doar patru din cei şapte funcţionari vor primi banii.

Matache se află printre cei avantajaţi… Pentru anul acesta, liderul de sindicat va primi circa 110 milioane de lei vechi!!!

Daniela ISTRATE, www.curierulialomitean.ro

1 comentariu

  1. Vreau si eu 110 milioane lei vechi, spor de bugetar…si mai vreau ca ei sa fa-mi fie platiti din salariile bugetarilor care au gresit. Pentru ca un lucru e clar: toata incurcatura, ce poate aduce RO din nou la CEDO, e facuta de bugetari- acest cancer al Romaniei. In Polonia, la o populatie de peste 45 milioane locuitori sunt 1.800.000 bugetari; in RO, la o populatie nici pe jumatate, sunt 1.400.000 bugetari. Nu-i asa ca din cauza ca sunt prea multi, apar aceste incurcaturi? Da-i afara pe bugetari, stat roman!

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.