Un profesor de geografie din Slobozia, făcut knock-out de un elev de clasa a IX-a

0

Un elev al Grupului Şcolar „Alexandru Ioan Cuza” din Slobozia şi-a doborât proful de geografie! Personaje principale: Ion Gheorghe, profesor de geografie şi M.C., elev, la 17 ani, în clasa a IX-a!

Rezumat: proful de geografie îl acuză pe elevul M.C. că l-a agresat. Elevul, în schimb, susţine exact contrariul. De partea profului de geografie stau cadrele didactice, în frunte cu directorul unităţii de învăţământ, dar şi „performanţele” şcolare, mai mult sau mai puţin recente ale puştiului respectiv. Minorul se bazează, din câte se pare, doar pe două declaraţii vagi ale colegilor de clasă.

„Mi-a aplicat un pumn în faţă şi a fugit!”

Povestea a început aşa: „Comentam nişte lucrări de control şi se auzea un fluierat repetat undeva, în spatele clasei. Am rugat clasa să lase gălăgia, să nu mai facă acest lucru, însă acest fluierat care mă deranja continua să se audă. Atunci, am desemnat un elev din clasă, la întâmplare, să se uite în acel spaţiu al clasei, de unde se auzea acest fluierat, pentru a îl determina pe acel elev să înceteze şi să termin comentarea lucrărilor, ca să încep predarea orei. Acel fluierat s-a auzit din nou şi elevul pe care l-am desemnat mi-a arătat un elev din ultima bancă, spunându-mi că acela fluierase. L-am rugat pe elevul respectiv să mă urmeze la domnul director, dar acesta nu a vrut. Am insistat, l-am apucat de mână şi, în acest timp, s-a ridicat pe bancă şi mi-a aplicat un pumn în faţă, undeva în zona de deasupra buzei superioare, şi a fugit peste bănci, călcând peste elevi, peste caiete. A fugit şi a plecat. Atunci, am anunţat Poliţia de la şcoală şi asta e tot. E un elev problemă. Are nota 2 la purtare, are peste 300 de absenţe, iar la rubrica de menţiuni în catalog scrie că are preaviz de exmatriculare. Deci, este un elev problemă. Personal, nu l-am cunoscut. Nu am probleme cu clasa. Ce puteam să fac atunci când m-a lovit?! A fugit din clasă, iar eu m-am dus să iau catalogul, pentru a îl proteja, şi am anunţat poliţistul de la postul de control. Ceilalţi elevi din clasă se hazardau pe tema fluieratului. Eu i-am întrebat cine fluieră, dar nu mi-a spus nici unul pentru că le e frică de el. Doi elevi le-au spus poliţiştilor ce v-am spus şi eu. Eu nu am avut până acum nici un conflict cu el. Este exclus că eu l-aş fi lovit. Exclus. A dat în mine, pur şi simplu! Pur şi simplu! O să merg în instanţă! Nu ştiu care este procedura, încă. Am sesizat Poliţia, am dat declaraţie şi nu ştiu care va fi cursul evenimentelor în perioada ce urmează”, a rememorat Ion Gheorghe, profesorul de geografie agresat în timpul orei.

„Dacă nu mă feream, cred că îmi dădea vreo 2 sau 3 pumni în cap!”

În replică, M.C. susţine că, de fapt, lucrurile au stat cu totul altfel şi că profesorul este, de fapt, agresorul. El, susţine elevul, nu a făcut decât să îl atingă uşor pe profesorul de geografie. „Pe cine să bat?! Nu am bătut pe nimeni! Sunt foarte sigur de chestia asta! Chiar nu am făcut aşa ceva! Domnul profesor a susţinut cum că aş fi fluierat şi a venit la mine, m-a tras de sacou… Dacă nu mă feream, cred că îmi dădea vreo 2 sau 3 pumni în cap, de mă proptea cu capul de perete, eu fiind în banca de la perete. Pur şi simplu, m-am urcat pe bancă şi am vrut să fug. Atunci, l-am atins cu mâna. Altceva nu i-am făcut. L-am atins cu mâna când am dat să fug şi bănuiesc că l-am atins cu vârful degetelor peste faţă sau nu ştiu unde l-am atins. Nu fluieram în oră! Se auzea de afară, pentru că era geamul deschis. Pur şi simplu, stăteam jos şi gata! Stăteam întins pe bancă”, a declarat puştiul.

„Ar putea fi exmatriculat!”

Directorul Grupului Şcolar „Alexandru Ioan Cuza”, Costică Strezoiu, merge pe mâna profesorului Ion Gheorghe, mai ales având în vedere „antecedentele” pe care le avea M.C. „Eu am discutat cu domnul profesor de geografie. În timpul orei de geografie, domnul profesor le adusese lucrările. Cum e firesc, făcea discuţia lucrărilor. În timp ce discuta lucrările cu copiii, elevul respectiv se afla în spatele clasei şi fluiera. Domnul profesor a atras atenţia, a întrebat de câteva ori cine fluieră, dar nu a răspuns nimeni, după care a chemat un elev lângă dânsul, să se uite care elev din spatele clasei fluieră. Elevul a fluierat din nou, după care elevul desemnat de profesor a arătat spre M.C., elevul care fluierase. Atunci, profesorul l-a invitat să meargă împreună la director, pentru că acest elev este un elev problemă. Este în clasa a IX-a şi are deja 17 ani împliniţi. A fost repetent prin şcoala generală. În acest timp, elevul s-a ridicat, l-a lovit pe profesor, după care a sărit peste bănci şi a fugit afară. I-a dat profesorului un pumn în gură. Când a venit profesorul la mine, se vedea că se înroşise în zona în care fusese lovit. Acesta este un caz penal, de lovire, iar ancheta este în curs de desfăşurare. După ce va fi finalizată ancheta, vom lua măsurile necesare, conform legii. Acest elev are absenţe multe şi, într-adevăr, vorbea urât şi cu alţi profesori la ore, ieşea din oră de mai multe ori, pleca fără să fie pauză. Oricum, încă nu ajunsese la astfel de fapte. Unitatea şcolară, până nu se finalizează ancheta, nu poate să dea nici un fel de sancţiune. Când se va termina ancheta, se poate ajunge la exmatricularea elevului, fiind o faptă deosebit de gravă şi dat fiind faptul că acest elev depăşeşte cu 2 ani vârsta clasei, chiar dacă este numai clasa a IX-a. Ei îi voi informa şi pe ceilalţi profesori despre această faptă”, a declarat directorul Grupului Şcolar „Alexandru Ioan Cuza”, Costică Strezoiu.

Karate Kid, corigent la 6 materii şi cu media 2 la purtare!

Cunoscut ca un elev problemă, M.C. se poate „lăuda” cu „performanţe” greu de depăşit: 6 corigenţe, peste 300 de absenţe în primul semestru şi media 2 la purtare. „A fost sancţionat cu un preaviz. Ăsta a fost dat aşa, ca să fie înştiinţaţi părinţii că el are o situaţie dramatică la şcoală. Este corigent la română, corigent la engleză, franceză, matematică, fizică, istorie. Are media 2 la purtare, 306 absenţe în primul semestru, din care 131 motivate. Ţinând cont de regulament, că la 10 absenţe se scade un punct, nu am mai avut de unde să mai scădem şi, atunci, i-am dat nota 2, ca să îi dăm măcar o şansă de a promova, în cazul în care s-ar fi liniştit pe semestrul acesta. Dar el nu s-a liniştit nici pe al doilea semestru. Are absenţe în continuare. La obiectul de studiu la care s-a produs incidentul, domnul profesor l-a promovat pe primul semestru, iar pe al doilea semestru elevul luase deja o notă de 4. Nu şi-a văzut de treabă nici măcar în semestrul al doilea, chiar dacă a fost sancţionat cu 2 la purtare”, a mai precizat directorul Grupului Şcolar „Alexandru Ioan Cuza”.

„El o să încerce de fiecare dată să se apere, dar…”

Din păcate pentru M.C., nici diriginta acestuia, Corina Lisovschi, nu este dispusă să creadă că, de fapt, bătăuşul nu este altul decât proful Ion Gheorghe, aşa cum susţine elevul. „Aşa cum aţi înţeles, probabil, şi de la domnul director, este un elev care a creat foarte multe probleme. Pe semestrul I, a avut media 2 la purtare din cauza numărului mare de absenţe. În afară de asta, a creat şi alte probleme în şcoală, a spart o uşă de la baie, a avut cu totul şi cu totul alte preocupări decât cele normale şi specifice unui elev de clasa a IX-a. Îmi pare rău că s-a ajuns aici. El o să încerce de fiecare dată să se apere, dar se va face o anchetă şi se va stabili clar ce s-a întâmplat. De fiecare dată când i-am chemat la şcoală, părinţii elevului au venit, dar, din păcate, inutil. Din păcate, noi, ca şcoală, mai mult de atât nu avem ce face, atâta vreme cât nici familia nu reuşeşte să se implice mai mult. La şcoală stă 6 ore, iar restul, până la 24, le stă acasă. Pentru mine, ca şi cadru didactic, este regretabil că s-a întâmplat asta. Totuşi, nu putem spune că nu mai poate fi adus pe calea cea bună, dar trebuie un efort susţinut nu numai din partea noastră, ca profesori, dar, categoric, şi din partea familiei. În calitate de dirigintă, nu mi-a picat deloc bine când am auzit ce s-a întâmplat. Oricum, era de aşteptat, ţinând cont că a mai făcut…”, susţine Corina Lisovschi, diriginta elevului.

Proful „i-a dat o palmă în piept”, elevul „l-a atins cu palma în gură” şi, din nou, profesorul „a vrut să dea cu piciorul în el”

Pe de altă parte, doi dintre colegii de clasă ai lui M.C. vin cu o variantă care şochează: profesorul Ion Gheorghe este cel care a lovit primul. Provocat fiind, susţin cei doi elevi, proful de geografie „a dat-o la trântă”, parte în parte, cu M.C. „Fluiera în oră şi domnul profesor s-a supărat tare deoarece fluiera şi s-a dus la M.C. şi i-a dat o palmă în piept. Elevul s-a supărat foarte tare şi l-a atins cu palma în gură şi, apoi, a fugit. Domnul profesor s-a supărat foarte tare, s-a dus la Poliţie. Domnul profesor l-a lovit primul pe el, dar nu l-a lovit tare, doar l-a atins în piept. Elevul s-a supărat foarte tare şi s-a suit pe bancă şi din bancă i-a zis <<lăsaţi-mă dracu’ în pace, nu daţi dumneavoastră în mine!>>. M.C. a sărit pe bănci şi a ieşit în fugă pe uşă. Domnul profesor s-a dus la catedră, şi-a lăsat haina şi, când l-a văzut că fuge, a vrut să dea cu piciorul în el, dar nu l-a atins”, susţin doi dintre colegii de clasă ai micului bătăuş.

Totodată, cu privire la incident, a fost sesizată Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ialomiţa, precum şi familia minorului. În cauză a fost întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire.

Cristi ŞUCA

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.