„Violând” cadrul legal, cumătrul lui Ştiucă, viceprimar la Săveni!

0

• Vinerea trecută, aleşii din Săveni s-au întâlnit pentru a-şi vota viceprimarul. S-au întâlnit, pentru că nu poate fi vorba de o şedinţă legal întrunită, din moment ce la dosar nu a existat nici un raport al comisiilor de specialitate din cadrul Consiliului Local. Nici nu aveau ce rapoarte să anexeze la proiectele de hotărâri, din moment ce consilierii nu au discutat pe comisii proiectele de hotărâre supuse dezbaterii. 

Reamintim că, din iulie 2008, funcţia a fost ocupată ilegal de Nicolae Iacob. Aceeaşi persoană şi-a adjudecat funcţia, după 3 runde de vot. Se pare că viceprimarul a fost impus de la „judeţ“, pentru că nici măcar consilierii PSD nu îl doresc pe Iacob în această funcţie. Explicaţia este cât se poate de simplă, anul trecut, Iacob l-a botezat pe cel de-al doilea copil al fiicei lui Alecsandru Ştiucă!!! 

Surse din Primărie susţin că individul are o fire violentă şi nu se dă înlături de la nimic pentru a-şi impune punctul de vedere. Şi nu se vorbeşte doar de violenţă verbală! De exemplu, acum vreo 2 ani, pe când era doar consilier local, a lovit un funcţionar din Primărie, pentru că nu se punea piatră la Frăţileşti după programul dorit de el. Scandalul a fost muşamalizat, pentru că agresorul şi victima au neamuri comune.

Se spune chiar că îşi doreşte alegeri anticipate la Săveni, tocmai pentru a putea candida la prima funcţie din comună. Aşa că s-a pus pe săpat! Că susţinere are… În PSD Ialomiţa. Că la electorat… 

Pentru că şedinţa nu s-a derulat conform legii, este posibil să fie reconvocată!

Viceprimarul… ilegal

În iulie 2008, consilierii din Săveni au refuzat să reacţioneze la o adresă expediată de PSD, conform căreia, unul dintre cei aleşi pe lista acestui partid, Ilie Ionel, şi-a pierdut calitatea de membru al organizaţiei politice. Legal, consilierii urmau să constate încetarea de drept, înainte de termen, a mandatului de consilier al lui Ilie Ionel, situaţie în care trebuia validat în această funcţie supleantul de pe această listă. Ceea ce nu s-a întâmplat. În aceste condiţii, cu un consilier ilegal, a fost votat ca viceprimar Iacob Nicolae, în şedinţa din 28 iulie 2008. Cu toate că Prefectura a comunicat administraţiei locale că viceprimarul nu este tocmai viceprimar, decât cu încălcarea legislaţiei în vigoare, majoritatea consilierilor preferă să meargă înainte, situaţie care se menţine şi după ce Consiliul Local a fost dat în judecată.  

Acţiunea Prefecturii, înaintată instanţei de contencios administrativ şi fiscal, a avut ca obiect obligarea emiterii de către Consiliul Local Săveni a unei hotărâri privind încetarea mandatului de consilier local al lui Ilie Ionel, precum şi să se pronunţe asupra legalităţii operaţiunilor administrative care au stat la baza adoptării HCL nr.10/2008 (hotărârea prin care Iacob a fost ales viceprimar). Prin sentinţa civilă nr.889 F/27.10.2008, Tribunalul Ialomiţa a admis acţiunea prefectului judeţului. Astfel, Consiliul Local Săveni a fost obligat să constate încetarea de drept a mandatului de consilier deţinut de Ilie. De asemenea, instanţa a anulat hotărârea de alegere a viceprimarului din Săveni.

Consiliul Local a declarat recurs şi numai după ce Curtea de Apel Bucureşti a menţinut sentinţa Tribunalului Ialomiţa, aleşii din Săveni înţeleg, în sfârşit, că se află în afara cadrului legal. Şi se decid să îndrepte lucrurile.  Precizăm faptul că menţinerea în funcţie a viceprimarului şi plata indemnizaţiei acestuia de la formularea acţiunii în justiţie a fost ilegală. Timp de 7 luni, bugetul public a fost prejudiciat atât cu indemnizaţia viceprimarului, cât şi cu indemnizaţia consilierului al cărui mandat a încetat de drept încă din iulie 2008. Dacă sumele vor fi sau nu recuperate, depinde de Curtea de Conturi.

Din ilegalitate în ilegalitate

Dacă prima tentativă de validare a unui nou consilier al PSD şi de alegere a viceprimarului a eşuat în prima etapă, vinerea trecută s-a derulat un alt act pe această temă, la Consiliul Local Săveni. S-a forţat atât alegerea viceprimarului, încât s-a uitat de faptul că, aşa cum cere legea, atunci când este vorba de o şedinţă ordinară, consilierii aveau obligaţia să se întâlnească în şedinţele de comisie. Presiunile cele mai mari au venit nu de la PSD, ci de la unul dintre consilierii acestui partid, tocmai Iacob Nicolae, care pare să se fi simţit atât de bine ca viceprimar, chiar ilegal numit, încât nu a dorit să încurce tradiţia. Aşa că a fost ales tot… ilegal! Negocierile, ameninţările şi promisiunile făcute mai ales celor 3 consilieri ai PNL au curs în voie. Ba că unul va obţine un loc de muncă, ba că altul nu va primi… un cap în gură…

Suspansul a ţinut până în runda a III-a. Pentru că, la primele două, scorul a fost de 6-6, unul dintre consilieri votând atât împotriva propunerii PDL, cât şi a celei a PSD. Meciul, intrat în prelungiri, a fost câştigat la masa verde, după o pauză în care cei 4 consilieri ai PSD şi cei 3 ai PNL s-au retras strategic într-un birou, unde au tot negociat vreo 15 minute. Iar negocierea a fost una de succes, pentru că scorul final a fost de 7-6 în favoarea lui Iacob. Care Iacob, poate după dar, a dat şi masa chiar în sediul Primăriei, unde s-a chefuit, şi s-a chefuit…

Şedinţa a fost legală

Atât de sigur era de victorie, încât nu s-a mai interesat dacă şedinţa a respectat regulile impuse de lege. Bine, ca să îţi dai seama, trebuie să cunoşti şi altceva decât „săpatul” colegilor de partid, pentru a le lua locul!

Fiind vorba de o şedinţă ordinară, fiecare hotărâre trebuia să aibă anexate referatul compartimentului de specialitate din cadrul instituţiei, precum şi raportul comisiilor de specialitate ale Consiliului Local. Numai că nici unul dintre cele 3 proiecte nu a fost însoţit de acest raport. Şi doar un singur referat a însoţit unul dintre proiecte. Practic, în dosarul de şedinţă nu au fost decât o parte dintre documentele impuse de lege. Nici nu aveau cum să existe rapoartele comisiilor, din moment ce acestea nu au fost convocate. Caz în care este de aşteptat ori ca Prefectura să comunice că şedinţa a fost convocată cu încălcarea cadrului legal, ori ca un grup de consilieri să formuleze o acţiune în instanţă pe această temă. Sau, şi una, şi alta!

Cine este Iacob Nicolae?

Mai întâi, e fiul tatălui său. Un tată care a profitat din plin de apariţia Legii nr.18/1991, pentru a prelua din pământurile pe care le-au primit foştii proprietari sau moştenitori ai acestora. De exemplu, în prezent, funcţionează AF Iacob Duţu, o asociaţie înregistrată în 2004, pe Săveni. Deşi se ocupă de cultivarea terenurilor agricole, principalul obiect de activitate al asociaţiei este unul cel puţin ciudat: „Activităţi de servicii anexe agriculturii; grădinărit peisagistic (arhitectură peisageră)”. Să fie un mod de a evita plata unor impozite mai mari?

Asociaţia aparţine lui Iacob, fratelui şi tatălui acestuia. Numai în 2007, pentru terenul declarat deţinut la APIA, o suprafaţă totală de 282,71 de ha, a încasat un sprijin financiar de 27.578,36 de euro. Pentru 2008, suprafaţa declarată a crescut la 362,18 ha, pentru fiecare hectar de teren urmând să încaseze câte 107 euro. Surse din Primărie susţin că nu toată suprafaţa de teren declarată este acoperită de documente (contracte de arendă, contracte de vânzare-cumpărare, etc.). Dacă este aşa sau nu… Într-un număr viitor.

Viceprimarul ilegal de la Săveni este departe de a fi uşă de biserică. Surse bine informate din Primărie au afirmat că individul are o fire violentă. Şi nu s-au referit doar la violenţa verbală! A lovit un funcţionar, pentru că acesta a respectat programul de pietruire al străzilor din Frăţileşti şi nu a ascultat „indicaţiile” preţioase ale consilierului pe atunci Iacob. Comportamentul este completat cu înjurături, ameninţări şi toate cele, simţindu-se susţinut de la „judeţ”. De conducerea judeţeană a PSD. Până să fie ales din nou viceprimar, a fost văzut pe la uşa lui Ciupercă de la CJI. Unde, din vorbă în vorbă cu anumiţi cunoscuţi, a ajuns să afirme că îl va face pe actualul primar, pentru a provoca alegeri anticipate la Săveni. Că şi se vede candidat la Primărie, din partea PSD. Că se vede, este limpede. Numai că accederea într-o asemenea funcţie nu ţine doar de jocul de culise, la care pare expert, ci şi de votul electoratului din Săveni. Capitol la care nu mai stă la fel de bine ca la trasul de sfori în PSD.

De ce un asemenea individ, certat cu bunele maniere (dacă le-a cunoscut vreodată), are atâta trecere la vârful PSD Ialomiţa? Explicaţia vine (şi) sub forma unei… alianţe. Pentru că Iacob a fost cel care i-a botezat al doilea copil fiicei lui Alecsandru Ştiucă, anul trecut. Şi nu vorbim de orice membru de rând, ci de nominalizatul la scaunul de prefect al judeţului! Care nominalizat, a cărei soţie este din satul Frăţileşti (la fel ca şi Iacob), s-a născut la Săveni. Cu alte cuvinte, Iacob şi Ştiucă sunt cumetrii! În acest caz, nu ştim cât de valabil este proverbul „cine se aseamănă, se adună”… Ştim însă că şi Ştiucă, la fel ca Iacob, a avut nevoie de sfori trase de PSD, pentru a-şi vedea visul împlinit! Şi, chiar dacă este o distanţă semnificativă între funcţiile de prefect şi viceprimar, manevrele rămân…

Vom reveni! 

Daniela ISTRATE

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.