Votează! De ce?

0

Alegerile de duminică vor fi marcate de absenteism. Prezenţa la urne nu va depăşi 30% şi va fi cea mai slabă de după 1990. Ceea ce spune multe despre încrederea tot mai scăzută a populaţiei în oamenii politici emanaţi de partide. 

De la un scrutin la altul, numărul celor care ajung la secţiile de votare a scăzut continuu. Este o lecţie pe care electoratul o oferă oamenilor politici, o lecţie din care politicienii nu învaţă mare lucru. Promisiuni uitate imediat ce au fost rostite, serbări cu mici şi bere, pomeni electorale de tot felul, toate acestea conving din ce în ce mai puţin cetăţenii să îşi exercite dreptul la vot. Şi asta pentru că, indiferent pe cine votează, nu se schimbă nimic…

Euro-alegerile de duminică pun punct unei campanii mult mai puţin vizibilă decât până acum, interesul fiind scăzut şi de o parte şi de alta. Mult mai importantă este bătălia pentru prima poziţie în stat, unii lideri politici intrând în campanie mult prea devreme, ceea ce dăunează grav sănătăţii electoratului. Mai ales că, şi de data aceasta, interesul public pică la coada listei, în timp ce interesele politice le ocupă tot timpul.

Absenţa la urne este o soluţie? Probabil că nu, din moment ce, indiferent de câţi au votat, politicienii tot îşi fac jocurile. Că ajung parlamentari europeni prin votul a 20% sau a 50% din electorat nici nu mai contează, de vreme ce efectele sunt aceleaşi! Un partid se va declara învingător doar pentru că a obţinut câteva voturi în plus faţă de adversari, deşi trei sferturi dintre români le-au întors spatele. La toţi! Nu vor recunoaşte că, indiferent de locul ocupat în clasamentul final, de fapt toate partidele au pierdut disputa. Disputa cu cetăţeanul, sătul de promisiuni neonorate, de faptul că, deşi li se tot spune că le va fi mai bine, trăiesc din ce în ce mai rău.

Partidele politice vor deconta nemulţumirile cetăţenilor şi la alegerile de duminică. Dar nu vor învăţa nimic! Poate şi pentru faptul că oamenii politici vorbesc o cu totul altă limbă decât românii fără carnet de membru de partid… 

Daniela ISTRATE

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.