150 de miliarde îngropate într-o sursă de apă nepotabilă

0

O investiţie făcută cu bani împrumutaţi de Primăria Slobozia se dovedeşte inutilă după ce s-a descoperit că fântânile forate la mare adâncime aduc la suprafaţă apă improprie consumului uman!

Doar unul dintre cele 20 de puţuri de mare adâncime forate în ultimul an şi jumătate pentru sursa subterană are apă potabilă, este concluzia la care a ajuns societatea ce a prelevat mai multe rânduri de probe de apă începând din luna iulie a anului trecut.  Dacă din punct de vedere microbiologic apa nu are probleme, din cauza compoziţiei chimice ea nu poate fi trimisă spre robinetele consumatorilor având depăşiri însemnate la amoniu, mangan, fier şi sodiu. Raportul, ţinut secret de Primărie încă din luna mai, arată că sursa pentru care s-au cheltuit până acum peste 3,8 milioane de euro, nu poate fi folosită, populaţia fiind condamnată să bea în continuare apă captată din Dunăre şi transportată pe conducte vechi şi ruginite mai bine de 50 km.

Minciuni electorale

Prezentată ca funcţională înainte cu doar câteva zile de alegerile pentru Primărie, sursa de apă subterană a fost elementul electoral cheie care l-a făcut câştigător pe primarul Gabi Ionaşcu încă din primul tur de scrutin. Sătui să tot consume apă din Dunăre, o sursă cu parametrii de potabilitate la limită, oamenii s-au bucurat când au fost anunţaţi că în scurt timp apa de la robinete va fi extrasă de la mare adâncime, având o calitate de invidiat. Nu aveau de unde să ştie că instituţia deţinea un raport făcut de Geo Total Bucureşti, firma plătită de Primăria Slobozia pentru a verifica calitatea lucrărilor de execuţie a celor 20 de foraje de alimentare cu apă, precum şi calitatea apei aduse de la mai bine de 100 metri adâncime. 27 de probe de apă, trimise la un laborator de specialitate din Bucureşti, au arătat că apa nu este bună de băut decât la puţul nr. 17! Indicatorii unde s-au înregistrat depăşiri substanţiale faţă de limitele impuse de legislaţia privind calitatea apei potabile nu permit ca prin tratarea cu clor apa să devină potabilă, aşa cum se întâmplă acum cu apa adusă din Dunăre.

Sursă neautorizată

Solicitată să autorizeze sursa subterană pentru ca apa să fie introdusă în reţeaua de distribuţie a municipiului Slobozia, a oraşului şi staţiunii balneoclimaterice Amara şi comuna Scânteia, Autoritatea de Sănătate Publică a luat probe din bazinul care colectează apa de la cele 20 de puţuri forate. „Gustul şi mirosul apei prezintă modificări importante datorită hiperclorinării (n.red. clorinare în exces) şi formării de mono şi dicloramine, posibil şi prin hidrogen sulfurat.”, se precizează în documentul oficial emis de inspectorii sanitari. Din aceste motive ASP Ialomiţa a informat populaţia că apa din sursa subterană nu este potabilă, valorile de amoniu fiind prea mari.
Deranjat de refuzul ASP de a-i da undă verde să alimenteze populaţia cu apă din sursa plătită cu bani luaţi împrumut de Primărie, Gabi Ionaşcu a precizat că analizele efectuate în laboratorul propriu al societăţii de distribuţie arată că apa devine potabilă după ce este tratată cu clor. Ca să fie mai convingător, primarul a ieşit public şi a băut apă, îndemnând populaţia să-i urmeze exemplu prin cuvintele: „Beţi apă pe răspunderea mea penală, şi veţi vedea că nu vi se va întâmpla nimic!”

RECLAMAŢIE

Poliţia va cerceta modul în care s-au cheltuit banii publici

Investiţia de 150 de miliarde de lei vechi făcută cu bani împrumutaţi de la bancă pe 20 de ani de municipalitate va fi luată la bani mărunţi de oamenii legii, după ce organizaţia judeţeană a PDL a sesizat Poliţia. Primarul Gabi Ionaşcu mai are de răspuns şi acuzaţiei de furt de apă venită dinspre Apele Române, instituţie căreia nu i-a fost cerut acordul pentru executarea forajelor.  „ Legea obliga Primăria Slobozia să obţină avizul nostru iar cei care au nesocotit această obligaţie pot fi traşi la răspundere . ” , a precizat Mariana Negroiu, director al secţiei de gospodărire a apelor Ialomiţa. Conform legii apelor, utilizarea resurselor de apă în diferite scopuri fără autorizaţie constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 3 ani sau cu amendă de la 40.000 la 70.000 lei.

Petronel Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.