Apa din sursa subterana ramâne neautorizata consumului

1

Zbaterile municipalitatii de a obtine documentele necesare livrarii catre populatie a apei din sursa subterana se dovedesc în continuare inutile si sunt sanse minime ca pâna în luna mai Ionascu sa obtina avizul de apa potabila.

Mai 2008. 

Mândru nevoie mare de realizarea mandatului sau de primar, Gabi Ionascu cheama toata presa si anunta triumfator ca apa din sursa subterana se extrage si va ajunge în curând la robinetele consumatorilor. Vrajeala electorala pura. Peste mai putin de doua luni se face anul în care primarul si armata de specialisti ai URBAN Slobozia se tot dau de ceasul mortii sa faca apa subterana suficient de potabila pentru a primi izbavitorul aviz care sa permita municipalitatii sa livreze lichidul catre populatie. Actiuni sortite pâna acum esecului si care au sanse mici de a se concretiza pozitiv mai devreme de începutul verii 2009.

În asteptarea potabilizarii

Miercuri, la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, primarul Gabi Ionascu si Mihaela Dumitrescu, sefa ASP Ialomita, au avut o noua întâlnire pe tema apei de Slobozia. A fost a doua în decurs de trei luni, dupa ce în decembrie un morman de documente au fost depuse de URBAN, în calitate de societate ce va exploata apa din sursa subterana. „Au fost prezentate mai multe buletine de analiza care însa nu cuprindeau analiza tuturor parametrilor necesari obtinerii avizului sanitar solicitat. Institutul a cerut suplimentar analizarea variatiilor indicatorilor pentru ca exista hârtii contradictorii cu privire la apa analizata.”, a explicat în mod oficial dra doctor Dumitrescu la ce nivel se gaseste autorizarea apei subterane. 

Pe româneste, avizarea este încremenita tot la nivel de documentatie, adica acolo unde era si în mai anul trecut. Când se va termina procesul greoi al analizelor este greu de anticipat. La fel de greu de spus va fi si daca apa va fi vreodata livrata ca apa potabila, chiar daca tonul s-a mai îndulcit, de la „apa nu este potabila”, la „apa are multe dintre elementele chimice cu depasiri mari la începutul exploatarii surselor, în scadere însemnata dupa ce frontul de captare s-a mai curatat.”, ca sa citam tot din directoarea Autoritatii de Sanatate Publica Ialomita.

Apa ba, bani pentru ea da

Optimismul electoral debordant al primarului Ionascu în primavara 2008 a disparut subit si a facut locul unui oftat de neputinta. „La apa nu comentez absolut nimic, pâna nu obtin autorizatia de functionare. E firesc, atât de mult s-a batut toba… Nu depinde de mine, ci de domnisoara doctor Dumitrescu. Noi avem de completat niste documente, dar depinde de ei, nu de noi, depinde de vointa domnisoarei doctor. Asa cum ne-a plimbat cu atâtea hârtii, la fel ne poate plimba si de aici încolo.”, a spus primarul pe tema autorizarii apei.

Si daca apa de baut din sursa subterana tot nu avem, de platit sa mai platim câte ceva… În bugetul pe 2009, pe lista de investitii, cu voie de la sefia institutiei, înca 135.000 lei pleaca la capitolul „Alimentare cu apa din sursa subterana, proiectare si executie”. „Este vorba de un racord electric, când am fost nevoiti sa mutam stâlpii de energie electrica la unul dintre puturi pentru ca nu am avut acceptul proprietarului de teren.”, explica Ionascu ultima alocatie bugetara pentru o lucrare care a bagat în contul constructorului TMUCB Slobozia peste 128 miliarde lei vechi.

Amara a scapat de apa de la Slobozia

O sursa proprie de apa pentru orasul si statiunea Amara va costa 907.000 euro, bani din fondurile europene.

Degeaba si-a frecat mâinile a satisfactie primarul Gabi Ionascu atunci când a calculat ca va scoate bani frumosi din exploatarea sursei subterane de la Slobozia, dupa ce va vinde apa orasului Amara. Satul sa tot înghita pierderile uriase de pe traseu si sa aiba parte de sistari repetate de furnizare a apei, primarul Victor Moraru a reusit sa-si asigure independenta fata de apa de la Slobozia. 907.000 euro costa forarea a 5 puturi de mare adâncime în orasul – statiune Amara. Suma aflata deja în contul Primariei Amara este acoperita de un proiect cu finantare europeana prin programul PHARE 2006, din bugetul orasului Amara si dintr-o contributie a Consiliului Judetean Ialomita. 

Apa mai ieftina

În afara puturilor, investitia cuprinde o retea de canalizare pe strazile Dragalina si Marasesti, strazi ce au ramas în afara programului PHARE 2000 implementat acum câtiva ani în Amara. „S-au luat analize la apa si nu exista probleme din punct de vedere al potabilitatii. Lucrarea trebuie executata pâna la sfârsitul lunii septembrie si va aduce apa consumatorilor casnici la un pret mai mic decât cel actual.”, a explicat Moraru. Din primele calcule reiese ca fata de 3 lei metrul cub de apa, pret ce se achita acum, apa din subteran va fi comercializata cu un tarif de 1,5 – 2 lei metrul cub.

Petronel Tudor

1 comentariu

  1. Primarul, ca sa se scuze, afirma ciudatenii: “depinde de vointa domnisoarei doctor”, eu insa cred ca depinde de rezultatele analizelor. Ma intreb, daca apa se va dovedi ca nu este potabila nici in viitor, noi, ca locuitori platitori de taxe in Slobozia, va trebui sa achitam imprumutul si dobanzile aferente pentru aceasta investitie, dar nu ar fi corect ca cel ce a ales aceasta solutie sa plateasca? Cel putin pentru faptul ca nu s-a documentat mai bine in prealabil…

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.