Apă electorală trimisă la cişmele înainte de avizul sanitar

0

Alegerile de duminică din comuna Sf. Gheorghe au schimbat la faţa localitatea: primarul – interimar, fost viceprimar, şi-a adus aminte de comună şi a trecut la o amplă acţiune de curăţenie, menită a lua ochii şi voturile localnicilor.

Ce bine ar fi dacă alegerile locale n-ar avea loc doar o dată la patru ani ci măcar anual! Să vezi atunci interes al celor care conduc primăriile rurale (şi nu numai) ca localitatea să arate foarte bine iar oamenii să se poată bucura de condiţii de trai cât mai bune. Cel mai recent exemplu că pe primar îl doare la bască de comuna sa doar atunci când îi arde buza şi vin alegerile peste el este ce se întâmplă de două săptămâni în comuna Sf. Gheorghe.

Curăţenie electorală

Bine împins de la spate de subprefectul Mădălin Teculescu, cel care şi-a făcut un obicei din a trece cel puţin de două ori pe săptămână să cârmuiască vreo două-trei ore şi comunitatea locală după ce termină de cârmuit judeţul, primarul-interimat Lucian Vlăsceanu s-a apucat serios de treabă. Mai întâi, s-a pus cu drujba pe copacii din Sf. Gheorghe, Malu şi Butoiu, care au fost curăţaţi în mijlocul verii şi abia după ce s-a stabilit 23 august ca dată pentru alegerile pentru funcţia de primar. „Trebuia să-i curăţăm că dăduseră omizile peste ei şi de-aia le-am tăiat crengile.”, a fost explicaţia oficială a edilului de ocazie. Bine, n-a mai contat că toate crengile căzute la datorie în războiul administraţiei cu omizile cotropitoare au fost apoi abandonate în şanţurile din faţa curţilor, doar – doar or apuca „omizile” să emigreze spre curţile localnicilor, imaginea că se munceşte şi se face curat contează mai mult ca oricând acum, cu trei – patru zile înainte de întâlnirea poporului cu ştampila de vot.

Odată rezolvaţi copacii, s-a trecut la tăierea buruienilor crescute necontrolat şi uitate complet de oamenii Primăriei chiar şi pe drumul naţional, oglindă perfectă a dezinteresului. În premieră anuală, coasele s-au ascuţit şi chiar s-au folosit şi pe marginile satelor, semn că interimarul vrea cu orice chip să iasă primar.

Apă neverificată pentru consum

Cu o lună şi jumătate înaintea termenului prins într-un act adiţional cu firma care execută lucrarea de aducţiune cu apă a comunei interimarul portocaliu a decretat că ar fi bine pentru scorul său electoral ca apa să curgă la cişmelele stradale. Zis şi făcut, miercuri primii stropi de apă urcând vânjos prin cele 10 cişmele stradale, concepute doar pentru consum individual, nu şi pentru alimentarea găleţilor. N-a mai contat că s-au pus boii înaintea carului şi că s-a dat apă la toată suflarea locală fără ca elementarul aviz sanitar care să ateste calitatea potabilă a apei să existe. Bine, hotărât să aibă grijă de sănătatea alegătorilor, Lucian Vlăsceanu nici nu s-a mai obosit să-l ceară, pentru el important este impactul la public. „Nu am luat probe de apă şi nici nu am solicitat Direcţiei de Sănătate Publică să ne dea buletin de analiză pentru apă. Deocamdată doar facem probe la instalaţie, spălăm conductele, reţeaua nu este funcţională.”, recunoaşte vicele urcat la rang de primar de ocazie până la scrutinul de duminică.

Şi ca spectacolul penibil al umflării porcului în ajunul alegerilor, pe străzi a apărut ca din senin un utilaj care nu face decât să răvăşească pământul pe lângă gurile viitoarei canalizări. Bine instruit, omul cu tehnologia nu se agită decât în locuri atent alese: se face că lucrează numai lângă cârciumi şi magazinele săteşti, locaţii intens tranzitate de purtătorii de drept de vot.

O cameră de supraveghere video a fost smulsă din perete miercuri seara, la inspecţia făcută de preşedinta biroului electoral

Una dintre cele două secţii de votare din comună a fost amenajată, ca şi la alegerile locale din 2008, în sediul centrului pentru copii din faţa primăriei Sf. Gheorghe. Mai mulţi localnici au semnat o petiţie prin care solicitau schimbarea destinaţiei pentru că, printre alte dotări ale camerei unde urmează să se desfăşoare procesul de votare, există şi o cameră video de supraveghere prin care se poate monitoriza din Primărie cine participă la vot! Prefectura a luat act de sesizare şi a trimis un comando care a verificat mai întâi veridicitatea datelor de identitate ale petiţionarilor şi apoi camera cu pricina. Atât de bine au verificat-o oamenii Instituţiei Prefectului încât n-au văzut (sau poate că n-au vrut să vadă) şi camera video care nu are ce căuta într-o secţie de vot! Alertat telefonic de Informaţia, prefectul Alecsandru Ştiucă l-a pus în gardă chiar pe subprefectul fost primar Teculescu. Care miercuri seara avea să constate că sesizarea oamenilor era cât se poate de reală. Mimând surprinderea, Mădălin Teculescu a smuls cu gesturi teatrale camera video, spre bucuria primarului – interimar: „Acum nu mai puteţi să scrieţi că este o cameră video în secţia de vot!”

Petronel Tudor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.