Apă la robinet cu fier şi plumb în exces

3

Apa din sursa subterană care alimentează municipiul Slobozia, staţiunea Amara şi patru comune din judeţul Ialomiţa are o concentraţie de fier mai mare decât maximele admise în normele de sănătate publică.

Concentraţia de plumb din apă este şi ea foarte mare, la ieşirea din staţia de tratare a apei fiind de 9,6 mg/l faţă de maximul admis de 10 mg/l!

Apa furnizată în unităţile de învăţământ din municipiu, centrele de plasament şi Spitalul Judeţean de Urgenţă nu întruneşte condiţiile de potabilitate, potrivit Urban Slobozia, societate de gospodărire comunală.

„Primele probe s-au luat înainte de începerea anului şcolar, am repetat apoi analizele şi am constatat că în 26 dintre cele 28 de puncte de unde am prelevat apă se înregistrează depăşiri chiar şi de cinci ori la fier“, a anunţat Valentin Cilibeanu, directorul societăţii.

Clorul a distrus ţevile

Apa livrată populaţiei este extrasă prin puţuri amplasate chiar lângă combinatul chimic Amonil. Buletinele de analiză ale apei indică depăşiri constante ale concentraţiilor maxime admise la amoniu, fier, mangan şi sodiu.

Pentru a elimina amoniul, cantităţile de clor pentru tratare au crescut de cinci ori, dar aceasta a dus la afectarea celor 42 de kilometri de conducte de metal prin care apa ajunge la robinete.

„Din cauza ţevilor metalice apar depăşiri la concentraţia de fier. Când vom schimba ţevile, vom scăpa şi de apa roşiatică şi cu miros de rugină“, a declarat primarul Gabi Ionaşcu.

Edilul este cercetat penal pentru că a aprobat cheltuirea a peste 3 milioane de euro pentru sursa de apă subterană care aduce la suprafaţă apă nepotabilă.

Studiile medicale arată că fierul în exces poate avea efecte grave asupra persoanelor cu afecţiuni hepatice, iar plumbul în exces creşte riscul de cataractă.

“Am constatat că în 26 dintre cele 28 de puncte de unde am prelevat apă se înregistrează depăşiri chiar şi de 5 ori la fier”.

Valentin Cilibeanu, director Urban Slobozia

Petronel Tudor

3 comentarii

 1. Cand se vor schimba tevile, d-nule Primar?
  Ca din ce spuneti d-vs.:

  „Din cauza ţevilor metalice apar depăşiri la concentraţia de fier. Când vom schimba ţevile, vom scăpa şi de apa roşiatică şi cu miros de rugină“, a declarat primarul Gabi Ionaşcu.

  personal ma indoiesc ca va fi intr-un viitor apropiat.

 2. Fierul in exces este singura depasire care poate fi motivata prin vechimea tevilor metalice. Dar plumbul, manganul si sodiul? Astea nu pot fi puse tot pe seama tevilor… Si apoi, apa din Amara si cele 4 comune de ce e la fel de toxica, fiindca acolo apa nu ajunge prin conducte metalice?
  Primarul este in culpa si nu vad cum ar putea rezolva situatia. Apa asta de adancime, pentru a fi potabila, trebuie tratata si altfel decat prin clorinare (metode chimice sau electrochimice), metode foarte costisitoare, care vor ridica pretul apei. Si iata cum apa promisa in campania electorala (plata si ieftina) este acum nepotabila si scumpa. Nu mai vorbesc de sumele enorme cheltuite.

  A venit scadenta, d-le primar…!

 3. Sper sa ii putrezeasca oasele in puscarie acestui primar penal!

  Si inca ceva, dom’ primar: mai lasati glumele alea de doi lei cand oficiati cununii civile, ca nu le gusta nimeni!

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.